Начало
 
 

Президентът Румен Радев: Храмът на Кирилицата ни кара да сме горди, че сме българи

26.06.2020 /21:41 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Родственицата на Захарий Стоянов - Тоня Борисова и Карен Алексанян (двамата вдясно) пред паметника на писателя

Основателят на Двора на Кирилицата Карен Алексанян продължава родолюбивото дело, което захвана още преди пет лета, изграждайки едно свято и вече превърнало се в място за поклонение огнище. Изминалите 170 години от рождението са повод да заеме своето достойно място в Алеята на писателите и летописецът на българската свобода, революционерът, политикът, писателят и журналист Захарий Стоянов.

Паметникът е дар от една достойна българка - Пека Ганчева, а ваятелят на образа на Захарий Стоянов е проф. Иван Славов.  

На тържествената церемония гост беше и президентът Румен Радев, който в словото си не скри вълнението от докосването до Двора на Кирилицата. „Точно на това скъпо за всички българи място в старопрестолната Плиска през последните години тихо изникна едно специално място, което няма аналог несамо в България, то няма аналог в целия свят – каза президентът Радев. - Място, което ни кара да сме горди, че сме българи. И което по безспорен начин показва още веднъж нашия духовен принос към световната цивилизация. Това място не е дело на държавните институции, нито е дело на родолюбив заможен български меценат. Парадоксално е, че този храм на кирилицата е дело на чуждоземец, приел България несамо по документи за втора родина. Приел я е за духовна родина с мисълта и вдъхновение. Със силите и енергията на г-н Алексанян всичко това става реалност и днес ние, нашите деца, нашите гости от чужбина и всички следващи поколения, ще могат да усещат точно тук силата на българския дух. Представител на един малък, но героичен народ, с който ни свързва исторически много близка съдба, културна близост, духовна близост - мисля, че това, което г-н Алексанян е направил нашият символ пред света, нашите българските букви да бъдат издялани от арменски камък, от арменски скулптор, пренесени тук, в България, това завинаги сплотява нашите два приятелски народа.“ Румен Радев изрази своето преклонение пред писателите и поетите в Алеята на писателите,които са „възвеличили силата на човешкия дух“, пишейки на кирилица. Според него е „мисия необятна да бъдат изредени всички рицари на кирилицата“,сред които заема своето достойно място и Захарий Стоянов. „Той поставя началото на българската литературна историография, увековечава завинаги едни от най-драматичните и извисени периоди от нашата славна история – припомняйки заветите на българския революционер и публицист каза Румен Радев. - Когато сме обединени от идеята за свободата, няма какво да ни спре. Когато сме готови да жертваме всичко в името на идеите за свобода, равенство, за нашия народ, можем смело да гледаме в бъдещето.“

Стопанинът на Двора на Кирилицата Карен Алексанян връчи на държавния глава Свидетелство за поклонническо посещение.

Лентата при откриването на паметника преряза уредникът на къщата-музей „Захарий Стоянов“ в с. Медвен Милена Кашичева. А родственичката на българския революционер и политик поетесата Тоня Борисова положи в основата на монумента пръст от родната къща на Захарий Стоянов. Тя изпълни част от авторския си моноспектакъл „Пътеки към душата на България“. А отец Андрей освети паметника.

Вече се превърна в традиция всяка родолюбива инициатива на Карен Алексанян да събира на това свято място много творци на културата и изкуството, интелектуалци, учени, дипломати и българолюбци. И в днешния празничен ден гости бяха народните представители Иван Иванов, Деян Станчев, както и представители на българските общности зад граница, включително наши сънародници от Тараклия в Република Молдова. А кметът на община Каспичан Милена Недева връчи грамоти на дарителя и автора на паметника.

В Алеята на писателите вече имат своето място Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Димитър Талев, Николай Хайтов, Петя Дубарова, както и десетки писатели и поети от Русия, Монголия, Бурятия, Сърбия, Беларус, Чечня, Дагестан и други, които използват кирилицата. „Мисията на Двора на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже нагледно на народите от целия свят, че България, и в частност Първопрестолна Плиска, е родина на кирилицата – сподели за сайта на СБЖ Карен Алексанян. – И най-вече неговата най-важна мисия е да възпитава децата и младите хора в дух на славянски патриотизъм. Нека те никога да не забравят, че българският език е свещен. По този начин ще бъдат представени както литературната, така и скулптурната школа на народите, които са взели азбуката си от България.“

Много пъти съм споменавала и няма да спра да напомням, че за нас е един добър урок благородната инициатива на дошлия от Армения Карен Алексанян, който събра в Двора на Кирилицата късчета от най-славното време на българската история. Един човек, роден в героична и красива страна, дава добър пример как трябва да се цени и пази историята на един народ.

Снимки Личен архив и президентството   

Сподели в
 

По случай своята 60-годишнина Националното училище по изкуствата (НУИ) „Панайот Пипков” в Плевен организира вътрешноучилищен конкурс за ново лого на училището.

13.07.2020/18:51

С дълбока покруса днес многобройни ярки личности в обществения и културния ни живот, повечето - бивши възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", споделят болката си от загубата на първата директорка на НГДЕК Гергина Тончева.

12.07.2020/14:19

Актьорът Владо Карамазов може да се похвали с поредно постижение в областта на фотографията. Звездата на Народния театър се класира в Топ 35 в международния конкурс 35Awards.

12.07.2020/12:17

Изцяло ремонтираният язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка” бе открит официално. Именно на инженерния гений на генерал Едуард Тотлебен се дължи превземането на Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

10.07.2020/19:18

Подетата инициатива е и за създаването на световна онлайн платформа „Малки културни посланици”. Подкрепят я най-големите китайски медии. Целта е децата да споделят чрез видеоматериали отношението си към личности, действащи на предните линии в борбата срещу пандемията от коронавирус.

10.07.2020/12:49

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки