Начало
 
 

Айде на добрите маниери

12.06.2020 /10:15 | Автор : Константин Иванов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Константин Иванов

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

Няма как БНТ да не дава пример. В случая имам предвид прелестната Филипа Матева, презентираща (нали така се казваше на чист български) заедно с партньора си вечерните новини. Още преди камерата да се насочи към тях, тя старателно е заела известната в балета „трета позиция”: левият крак е разположен леко назад, под ъгъл от 45 градуса.

Земетресение може да разтресе, гранитен паметник да мръдне – Филипа е замръзнала в трета позиция като истукана. Същата благородна изтънченост е характерна и за колежките й от битивито, „нова” и т.н. Защото ако взорът на зрителя попадне върху някоя дето стои разкрачена, дори леко, то той възмутено ще смени веднага канала.

Очевидно с особен статут се ползват Станислава Цалова, галено наричана от колегите си „Стаси”, и Натали Трифонова, които ни съобщават какво време ни очаква през следващите дни. Азиатците са известни с целеустремеността си: напред и само напред. Стаси, както знаем, а и донякъде си личи, има потекло от този континент. Винаги застава с плътно прибрани едно до друго и насочени към взора на зрителя стъпала. Не е точно позиция „мирно”, защото там петите са събрани, а пръстите леко раздалечени. А Стаси не мръдва, истински воин, инструктиращ ни как да се държим, ако ни връхлети ураган, удави дъжд или изпепели слънце.

Има си и точно установени правила за придвижване пред камерите, когато, на по-късен етап, се съобщават подробности или се коментират най-важните новини. Погледът е вторачен в камерата, тялото е извърнато към телезрителя, а водещата пристъпва напред странично, преплитайки елегантно крака, обути задължително с обувки с токчета, високи поне 22 сантиметра. Колкото и да е странно, не се е случвало това придвижване на вереф да е довело до падане и контузии. Или поне не се е разчуло.

Най-изтъкнати представителки на това до самоизтезание придвижване пред камерите несъмнено са Виктория Петрова и Флорина... (ами малкото й име съм запомнил защото съвпада с марката портокалов нектар, който пия, а фамилията в момента ми се губи: трета възраст, какво да се прави).

Абе откъдето и да го погледнеш – шик. Както е шик репортерите да докладват репортажите си не на зрителите, а на водещите в студиото, това създава чувство за интимност. Неподражаема в това отношение е парижката кореспондентка на БиТиВи Десислава Минчева: „Юксел”, „Вики”, ангажира тя още на секундата вниманието на Юксел Кадриев и Виктория Петрова, само да посмеят да не слушат внимателно.

Явно е време да променим не само двигателните си навици, а да усвояваме една модерна непоредственост на общуването, да скъсаме с байганювщините, наследени от мрачното комунистическо минало. Като например, щом видим стар приятел, да не му се хвърляме на врата, яко да го прегръщаме и да го тупаме здравата по гърба. А цивилизовано, по европейски изтънчено, да сключим полукръг около тялото му без да го докосваме, да доближим на разстояние не по-малко от 15 сантиметра бузата си до неговата и енергично да търкаме гърба му нагоре-надолу, нагоре-надолу. Ако не се научим на тези тънкости на bon ton-а, ще ни изхвърлят от Европейския съюз.

Сподели в
 

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

12.06.2020/10:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки