Начало
 
 

Айде на добрите маниери

12.06.2020 /10:15 | Автор : Константин Иванов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Константин Иванов

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

Няма как БНТ да не дава пример. В случая имам предвид прелестната Филипа Матева, презентираща (нали така се казваше на чист български) заедно с партньора си вечерните новини. Още преди камерата да се насочи към тях, тя старателно е заела известната в балета „трета позиция”: левият крак е разположен леко назад, под ъгъл от 45 градуса.

Земетресение може да разтресе, гранитен паметник да мръдне – Филипа е замръзнала в трета позиция като истукана. Същата благородна изтънченост е характерна и за колежките й от битивито, „нова” и т.н. Защото ако взорът на зрителя попадне върху някоя дето стои разкрачена, дори леко, то той възмутено ще смени веднага канала.

Очевидно с особен статут се ползват Станислава Цалова, галено наричана от колегите си „Стаси”, и Натали Трифонова, които ни съобщават какво време ни очаква през следващите дни. Азиатците са известни с целеустремеността си: напред и само напред. Стаси, както знаем, а и донякъде си личи, има потекло от този континент. Винаги застава с плътно прибрани едно до друго и насочени към взора на зрителя стъпала. Не е точно позиция „мирно”, защото там петите са събрани, а пръстите леко раздалечени. А Стаси не мръдва, истински воин, инструктиращ ни как да се държим, ако ни връхлети ураган, удави дъжд или изпепели слънце.

Има си и точно установени правила за придвижване пред камерите, когато, на по-късен етап, се съобщават подробности или се коментират най-важните новини. Погледът е вторачен в камерата, тялото е извърнато към телезрителя, а водещата пристъпва напред странично, преплитайки елегантно крака, обути задължително с обувки с токчета, високи поне 22 сантиметра. Колкото и да е странно, не се е случвало това придвижване на вереф да е довело до падане и контузии. Или поне не се е разчуло.

Най-изтъкнати представителки на това до самоизтезание придвижване пред камерите несъмнено са Виктория Петрова и Флорина... (ами малкото й име съм запомнил защото съвпада с марката портокалов нектар, който пия, а фамилията в момента ми се губи: трета възраст, какво да се прави).

Абе откъдето и да го погледнеш – шик. Както е шик репортерите да докладват репортажите си не на зрителите, а на водещите в студиото, това създава чувство за интимност. Неподражаема в това отношение е парижката кореспондентка на БиТиВи Десислава Минчева: „Юксел”, „Вики”, ангажира тя още на секундата вниманието на Юксел Кадриев и Виктория Петрова, само да посмеят да не слушат внимателно.

Явно е време да променим не само двигателните си навици, а да усвояваме една модерна непоредственост на общуването, да скъсаме с байганювщините, наследени от мрачното комунистическо минало. Като например, щом видим стар приятел, да не му се хвърляме на врата, яко да го прегръщаме и да го тупаме здравата по гърба. А цивилизовано, по европейски изтънчено, да сключим полукръг около тялото му без да го докосваме, да доближим на разстояние не по-малко от 15 сантиметра бузата си до неговата и енергично да търкаме гърба му нагоре-надолу, нагоре-надолу. Ако не се научим на тези тънкости на bon ton-а, ще ни изхвърлят от Европейския съюз.

Сподели в
 

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020/07:05

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020/11:08

Във война сме, алармира доброволец, заразял журналистиката, за да помага като санитар. А конвулсивната власт назначава Мангъров за пълководец на битката с пандемията. С възпитателна цел ли? И за кого? Какво въобще е това? Още една серия от шоуто да управляваш в България, което вече директно ни убива?

10.11.2020/18:49

Тръпна пред телевизионния екран на обществената медия БНТ да науча излезли ли са резултатите от някой ключов американски щат и на кого от претендентите за Белия дом ще се увеличат гласовете в електоралната комисия.

05.11.2020/13:01

От дете съм издръжлива по характер и гледах и вчера, и днес БНТ и Нова тв по 1 час. Исках да видя защо и братята Домусчиеви даже не ги щат вече тия неща – телевизиите – и ги продават.

03.11.2020/09:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки