Начало
 
 

5 години навърши Музеят на фотографията в Казанлък

07.06.2020 /17:15 | Автор : Мила Маринова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Предстои и издаването на албум "Нашият Казанлъкъ"

Разположеният в Долината на царете Казанлък, освен град на розите, е и град на фотографите. Не е случаен фактът, че именно тук се намира първият и единствен в България Музей на фотографията и нейната история.

В този град фотографията е с дълбоки традиции още от времето на нейното навлизане по българските земи, а в Казанлък са работили едни от първите родни фотографи, припомня авторката в БНР

"На 5 юни, точно преди 5 години, в 10 часа, залите бяха празни", припомня днес неговият директор инж. Стефан Папукчиев и допълва:

"Аз много се учудих как ще успеем да ги напълним, но много бързо в залата за временни изложби Александър Иванов и пленеристите от 2015 г. започнаха да монтират творбите на рамките и да ги закачат. От музей "Искра" ни дадоха 2 витрини, малко от техните материали, архивни документи, фотоматериали, плаки, негативи, снимки... и към 14.00 часа всичко беше готово за откриването".

Щедро даряваха стара техника     

Създаването на Музей на фотографията е стара мечта на казанлъшките майстори на обектива. Активно работа по осъществяването и започва през 2009 г., когато Браншовото сдружение на фотографите в града и част от любителите фотографи обмислят кое ще е най- подходящото място за бъдещ музей.

През 2015 г., Галина Стоянова - кмет на Община Казанлък приема присърце идеята и в кратки срокове зала "Пленер", в която дълги години се е помещавала иконната сбирка на града, се оказва най- гостоприемното място за новия музей.

Още в първите дни след откриването пристрастни към изкуството на фотографията щедро даряват фотографска техника, консумативи и материали, стотици архивни снимки, книги и документи, за неговата експозиция.

Над 200 са до момента дарителите 

Сред даренията са единственият фотоапарат произвеждан в България през 50-те години „Еделвайс“, фотоапарат от 1880 г., монография на Стоян Ст. Георгиев от 1904 г., оригинали на френския в. „Илюстрасион“ със снимки на Генчо Стайнов, портрети на розопроизводители от началото на 20-и век, дагеротипия от 1860 г., ферототипия от около 1900 г., колекция на майстора Димитър Карастоянов, албуми с уникални кадри от строителството на Бузлуджа, архиви на наши и чужди автори.

Записани в архива остават организираните над 100 временни изложби. През залите на музея, за тези 5 години, са минали десетки лектори, изнесени са множество беседи и концерти, джаз-кафета и благотворителни изложби, и базари.

Вече цяла книга е изписана с добри думи и благодарност на хора, дошли от всички кътчета на България. В книгата за впечатления има много страници изписани на руски, английски, италиански, френски, японски, немски и испански език, паметни за посетителите ще останат приятелствата с личности от Италия, Сърбия, Македония, Франция, Канада, Швейцария, Англия.

Да разровим старите албуми  

Музеят на фотографията имаше честта да посрещне имена като доц. Петър Абаджиев, Начо Каменов – Кубето, проф. Цочо Бояджиев с Николай Трейман, Гаро Кашишян, доц.д-р Росен Коларов, младите майстори на светлината Димитрина Андреева, Явор Мичев, Мирослав Момински и Христо Свинаров, Марко Бертолини (най-награждавания фотограф за 2014 г. в света), Рикардо Дзиполи, Милиян Неделкович, Пиер-Етиен Же. 

Всеки отворил вратата на музея става наш приятел, поясни инж. Стефан Папукчиев. Той отново призова да разровим старите албуми, кутии със снимки, книги, да потърсим, в чекмеджета, шкафове и тавани пощенски картички или снимки с изображение на Казанлък, за да помогнем заедно в издаването на албума "Нашият Казанлъкъ". 


 

Сподели в
 

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020/20:49

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020/14:31

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020/10:23

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020/11:27

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020/18:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки