Руското МВнР осъди полицейска репресия срещу журналиста Михаил Тургиев в Минеаполис

01.06.2020 /15:52 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: РИА Новости Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кореспондентът на РИА „Новости”, отразяващ събитията в епицентъра на бурните протести в САЩ срещу расисткото полицейско насилие, причинило и задушаването на афроамериканеца Джордж Флойд, бе напръскан от полицаи с лютив спрей, също както и други чужди репортери.

Москва смята преднамереното пръскане от полицията на Минеаполис на лютив спрей в лицето на кореспондента на РИА „Новости” Михаил Тургиев за проява на необоснована жестокост, заявява в своя позиция министерството на външните работи на Руската федерация, цитирано от РИА „Новости”.

„Обезпокоени сме от зачестилите случаи на полицейско насилие и необосновани задържания на журналисти, отразяващи избухналите след убийството на Джордж Флойд протестни акции в САЩ. Смятаме за неприемливо използването от сътрудници на американските правоохранителни органи на спецсредства - губени куршуми и сълзотворни аерозоли - срещу представители на медиите, представящи и своите прес-карти,” подчертават в руското МВнР.

Напомня се, че е недопустимо сътрудници на медиите да бъдат нападани от правоохранителните органи при изпълняване на своя професионален дълг. Настоява се за спазване на международните задължения за спазване на сигурността и безпрепятствената дейност на журналистите.

„Вярваме, че американските компетентни органи ще проведат внимателно разследване на инцидентите. Настоятелно призоваваме профилираните международни структури и правозащитните НПО по подобаващ начин да реагират на този произвол,” посочено е още позицията.

Международната информационна агенция „Русия днес”, под чиято „шапка” е РИА „Новости”, също изиска от американските власт разследване на действията на полицаите, приложили сълзотворен газ срещу Михаил Тургиев, както и справедливо наказание за тях.

Полицията на Минеаполис употреби целенасочено сълзотворен лютив спрей срещу няколко журналисти - снимачната група на телевизионния канал VICE и кореспондента на РИА „Новости” Михаил Тургиев, отразяващи безредиците след разгонването на поредна протестна акция.

По-късно губернаторът на щата Минесота, чийто главен град е Минеаполис - Тим Уолц, поднесе своите извинения на всимки медийни сътрудници, нападнати от служители на правоохранителните органи.

Самият Михаил Тургиев разказа пред руски медии, че зрението му не е пострадало и вече се чувства добре. Той даде подробности по инцидента, пояснявайки, че действията на полицията срещу него и другите журналисти с нищо не са били провокирани.

Протестите в САЩ продължават от една седмица - откакто на 25 май репресивни действия на полицейски екип в Минеаполис спрямо задържания афроамериканец Джордж Флойд доведоха до задушаването му и до смъртта му.

Избухналите по този повод масови протести из над 40 града на САЩ, разположени в 15 щата, са съпроводени с насилие и от страна на стражите на реда, и от страна на част от демонстрантите, въпреки че повечето от протестите са мирни. Има много твърдения, че вандалщините в лагера на протестиращите са предизвикани от провокатори, които така се стремят да опорочат каузата против расисткото полицейско насилие и да дадат повод за сурови действия от страна на властите.

Сподели в
 

Тези думи са на журналистката от Псков Светлана Прокопиева, която военният съд призна за виновна за това, че оправдава тероризма, и я осъди да заплати 500 хил. рубли глоба. Първоначално магистратите поискаха шест години при строг режим в колония и забрана да упражнява професията си на журналист за четири години.

06.07.2020/18:27

Този път повод за гнева на президента на САЩ срещу един от двата най-големи вестника в страната му е публикация на медията, че Русия била поръчвала убийства на американски военни в Афганистан. Шефове на щатското разузнаване също твърдят, че липсват всякакви данни за подобни твърдения.

28.06.2020/17:38

С указ на президента Владимир Путин секретарят на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) и депутат в Руската Дума Евгений Примаков-младши беше назначен за шеф на Агенция „Россотрудничество“.

25.06.2020/19:04

В руските медии работят около 500 хиляди журналисти - това съобщи председателят на Съюза на руските журналисти (СЖР) Владимир Соловьов по време на видеоконференцията „Особености на регионалната журналистика“, организирана от социалната мрежа „ВКонтакте“.

23.06.2020/17:32

Сблъсък между правителството на Борис Джонсън и телевизиите, които държат правата за излъчване на мачовете от Висшата лига на територията на Великобритания, излиза на преден план в британския футбол.

20.06.2020/20:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки