В СУ ще се плаща за обучение по „лайфстайл журналистика”

30.05.2020 /17:15 | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В пристижен университет има престижни специалности

Желаещите да продължат образованието си след успешно завършена бакалавърска степен имат възможност да изберат магистърска програма на СУ "Св. Климент Охридски" - лайфстайл журналистика.

Бъдещите студенти по тази специалност във Факултета по журналистика и масова комуникация ще се обучават задочно и платено, уточнява actualno.com

Продължителността на курса е 3 семестъра. През това време бъдещите магистри учат теми като изкуството, театъра, музиката, литературата, киното, а също "културата на личността във всекидневния живот, въпросите на дома, здравето, семейството, любовта, секса, физическата култура, обзавеждането, интериорния дизайн, мебелите, градината и качеството на живот.

"Специален акцент се поставя върху културата на съществуване, уличната култура и новите медии, редом с модата, игрите, развлеченията и моделите на живот", пише още в описанието на специалността.

Новата специалност предизвика иронични реакции сред много журналисти и поставяне на важния въпрос - дали това няма да бъде бъдещето на журналистиката.

Ето и критични мнения на колеги: 

Иво Балев:  

Днеска има една много хубава новина, че в СУ вече се изучава лайф-стайл жорналистика. Гледах тия дни няколко епизода от предаването на Диана Найденова - "Карай направо". Леле, тая жена някога беше журналист! Спомням си, че със сигурност беше журналист и знае за какво става въпрос. 

Ама сега се занимава със следното: Идва гостът - известна личност от политиката или някакво добрутро. Влиза в един пикап и се провежда интервю в движение, втори пикап се влачи отзад.

На всеки гост водещата обяснява под формата на "въпроси" - ама как може президентът всеки ден да критикува правителството, ама нали се справя правителството, ама хайде да живеем дружно!

Половината предаване е реклама на тия пикапи, в които са "интервютата", под формата на непринуден разговор с госта за качествата на каляската - и гостите участват в тоя цирк, ужким сериозни хора. То въобще каква е идеята 2 камиона да обикалят улиците, за да се прави интервю? Другата половина е ах, ох, дай да си изпеем на два гласа опорките.

Това е бъдещето. И хората, които са наясно, просто се подчиняват, така са им казали, значи така ще се работи вече. Младите, които сега влизат без изпит в СУ, може да не видят нищо друго и въобще да не разберат, че съществува и друг тип журналистика.

Полина Паунова:   

Магистратура в журналистическия факултет на СУ: “Лайфстайл журналистика”. Изучавани дисциплини: Инфотейнмънт; Медии и пари. Вие сериозно ли?! 

Камен Петров:   

Дълбоко започвам да съжалявам вече, че съм завършил това учебно заведение. Голям майтап, голямо падение. Лайфстайл журналистика, баце! Кадри за Гала ли готвят тия вече, що ли? Нито има лайфстайл в тази скапана държава, нито журналистика вече. 

Свързани:   Според Георги Лозанов догодина ще има приемен изпит във ФЖКМ

В ситуация на пандемия фалшивите новини са форма на мародерство, заяви медийният експерт доц. Георги Лозанов в предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова.
Дата: 23.05.2020


 

Сподели в
 

Memento mori или „Помни, че си смъртен“. Заглавието е на колективната фотоизложба в рамките на фестивала „Фотофабрика“ в София, част от която е Виолета Апостолова – Лети.

06.07.2020/15:25

Медицинският университет Варна участва в първата Национална среща–семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България, която се проведе в 3 панела в онлайн среда.

05.07.2020/17:15

На 6 юли /понеделник/, от 13.30 ч. Местните комисии за борба с трафика на хора в Благоевград и Бургас ще проведат регионален уебинар на тема „Противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации. Разследвания и добри практики“.

04.07.2020/15:45

Софийска районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство във връзка с публикации в онлайн издания от 02.07.2020 г., съдържащи данни за заплахи срещу журналиста Иво Никодимов.

03.07.2020/18:51

Социалната медия Фейсбук ще дава приоритет на информации, базиращи се на източник от първа ръка и написани от идентифицирани журналисти.

02.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки