Начало
 
 

Жана Попова: Искаме да пазим здравето на кандидат-студентите

21.05.2020 /12:00 | Автор : Диана Янкулова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. Жана Попова пред БНР

"Решихме, че здравето е преди всичко и това е част от проблема, защото дали можем да защитим твърдението, че здравето е най-важната ни ценност, когато имаме и други права".

Това каза пред БНР доц. Жана Попова - преподавателка във Факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК) в Софийския университет във връзка с приема на студенти само с оценките от матурите.

Тя посочи, че във ФЖМК от години се е обсъждало какъв да бъде приемният изпит и дали да не бъде променен: 

"Но така или иначе, този изпит показваше доколко хората имат познание за медиите. Доколко познават алтернативни вестници, освен основни онлайн издания, които техните родители са виждали. И дали знаят какво е БНР, какво се случва в БНР, дали дори гледат БНТ. Тази медийна култура ми се струва много важна".

Доц. Попова обясни, че това, което наричаме обща култура, може да бъде проверено при матурата, а устният изпит за прием във ФЖМК, който се провеждаше досега, е търсил отношението на кандидатите към общуването с хората.

Според нея за академичната общност в СУ начинът на писане и начинът на структуриране на мисълта, както и медийната култура на кандидат-студентите са нещо изключително важно

"В момента имаме уникалния шанс да видим колко важно е не само събирането на информация, а и по какъв начин се обсъжда тази информация. Често се говори за това как може през дигитални платформи да се проверят различни факти, но това е само проверката. Оттам нататък на какво се доверяват хората - на коя медия, на кой журналист, на кое име, това е нещо, което се надявам да продължим ние да преподаваме, благодарение на колегите ни в медиите".

По думите на доц. Попова платформите за проверка на фактите не ни дават контекста на определени събития, а това могат да направят само журналистите.   

"Затова смятам, че е важно на входа да се проверява колко хората са склонни да се научат как работят с фактите и с мненията, а ако това не е възможно, не мисля, че това ще е по причини дали е целесъобразен този изпит, или не". 

Преподавателката прогнозира, че догодина образователната система ще бъде изправена пред проблема как се разпределят местата за държавна поръчка в университетите

Свързани:   СУ ще приема студенти по журналистика без изпит

Софийският университет ще приема без изпити студенти в 116 свои бакалавърски програми, сред които дори право, журналистика и връзки с обществеността.
Дата: 19.05.2020


 

Сподели в
 

Всички опозиционни партии и журналистически асоциации в Гърция се възмутиха от законопроект на управляващата Нова демокрация, който предвижда журналистите да могат да стоят само на „определено място“ по време на демонстрации.

23.01.2021/12:16

В подготовката на емблематичната рубрика „България - дела и документи” са участвали историци, публицисти, писатели, журналисти. Първо тя звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а по-късно и по програма „Христо Ботев“.

22.01.2021/12:00

Разследващият журналист Стоян Тончев – автор в "Биволъ" и издател на Liberta.bg, e подложен на системен тормоз от прокуратурата и полицията в България заради журналистическата си дейност, пише fakti.bg

21.01.2021/12:04

"Репортери без граници" (RSF) предлагат способи, които да възпрепятстват своеволните решения на технологичните гиганти дали да бъдат блокирани или закривани акаунтите в социалните медии.

19.01.2021/12:00

Едно популярно предаване на БНР подготви репортаж за друго, излъчващо се от 36 години

18.01.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки