Божков твърди, че бил притиснат за 24 млн. лв. за реклами в Нова ТВ годишно

18.05.2020 /18:38 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка от сбирката при Борисов на 8 юли 2019 г., разпространена от Правителствената информационна служба.

Хазартният бос Васил Божков, който е с 11 повдигнати обвинения и се намира в Дубай, публикува в понеделник нови материали, които според него показват натиск от страна на правителството на Бойко Борисов върху бизнеса му.

Божков разпространи "паметна записка", според която той дава крупна сума за реклама в Нова телевизия на Кирил Домусчиев - 24 млн. лв. годишно с ДДС, а в замяна трябва да получи "пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите", пише mediapool.bg.

Божков пусна този "документ " в понеделник, три дни след като на специално откритата си фейсбук страница публикува размяна на лични съобщения с финансовия министър Владислав Горанов, които подкрепят тезата му, че цялата схема със спестените 700 млн. лв. задължения към държавата е минавала през Горанов. Главният прокурор Иван Гешев обаче не видя нищо уличаващо в SMS-те, дори без да ги е чел. Той все още не е коментирал новоизлязлата "паметна записка", чиято автентичност Домусчиев косвено призна.

"Това е паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой. По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между "Национална лотария" АД, "Ню геймс" АД и "Нова броудкастинг груп" ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС", обяснява Божков.

"Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа", посочва той.

Основният извод от "паметната записка" е, че хазартният бизнес на Божков е просперирал благодарение на задкулисни договорки с властта и "силните на деня". Самата "записка", чиято автентичност косвено бе потвърдена от Кирил Домусчиев, обаче прилича повече на хвърчащ лист, отколкото на годен доказателствен материал за пред европейските институции, към които Божков смята да адресира сигнала си, освен ако не го обогати с други документи.

ПАМЕТНА ЗАПИСКА

1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.

2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсирам с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в "Лудогорец".

3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и

спазване законите на РБ.

(К. Домусчиев – 10.07.19) (В. Божков – 10.07.19)

Като доказателство, че "паметната записка" е влязла в действие, към края на работния ден Божков разпространи и няколко текста от договорите на "Национална лотария" и "Ню Геймс" с Нова телевизия, от които се вижда, че условията са драстично променени след срещата в кабинета на Домусчиев. На 26 юни 2018 г. лотарията се ангажира да плаща минимална сума на телевизията в размер на 8.2 млн. лв. без ДДС годишно, докато на 1 август 2019 г. споразумението се променя, така че двете хазартни фирми вече дължат "фиксирано годишно възнаграждение" от 20 млн. лв. без ДДС. В условията на договора е записано, че той може да се прекрати с 3-годишно предизвестие.

Домусчиев: Това му е нивото

Паметната бележка е автентична, стана ясно от позицията на бизнесмена и председател на КРИБ Кирил Домусчиев, публикувана във фейсбук страницата му. Той обаче твърди, че записката доказва, че винаги е спазвал законите и етиката в отношенията си. От поста му не става ясно в какво качество се е подписал като гарант за действия на комисията по хазарта и какво точно означава "пълен съпорт" за Божков пред тази институция.

Собственикът на Нова телевизия твърди, че преди той да купи медията, Божков е плащал за реклама много по-големи суми и първият договор бил още през 2012 г.

"Неговият бизнес без реклама е невъзможен. Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук!", пишев Домусчиев.

Той се възмущава, че тотото има договор за реклама с бТВ. Според него, така подписан, контрактът не давал право на спортния тотализатор да рекламира в Нова телевизия.

"Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна ("БТВ медия груп ") е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България", пише Домусчиев. По въпроса ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията, което е знак, че властта ще се опита да мачка бТВ, чието по-независимо поведение към управляващите и приближените им бизнесмени видимо дразни премиера Бойко Борисов.

Преди два дни той си изпусна нервите заради въпрос от репортер на бТВ и я нарече "Божков ТВ".

Хронология на събитията

Сделката за придобиването на "Нова Броудкастинг Груп" и част от "Нет инфо" от фирмата на братя Домусчиеви "Адванс Медия Груп" бе обявена официално в края на февруари 2019 г. Комисията за защита на конкуренцията даде зелена светлина за прехвърлянето, след като преди това с неубедителни аргументи спря продажбата на Нова телевизия на чешкия милиардер Петър Келнер. 

Домусчиеви купиха Нова телевизия за 185 млн. евро, половината от които бяха финансирани с огромни кредити от 4 банки: УниКредит Булбанк – 50 млн. евро, БНП Париба – 20 млн. евро, ОББ – 20 млн. евро и Банка ДСК – 10 млн. евро.

Още преди покупката ѝ обаче медията се финансираше с крупни суми от "Националната лотария", които тя така и не сметна за нужно да обяви пред аудиторията си. По изчисления на специализираната агенция "Медия клуб", лотарията на Божков е била топ рекламодател на пазара на печатни и телевизионни медийни услуги през 2017 г. с вложения за 23 млн. евро. Същата позиция лотарията имаше и през първата половина на 2018 г. Още по това време се забелязваха странни разминавания в отчетите на лотарията и данните за рекламата, защото излезе, че лотарията е плащала невъзможно висока сума за реклама на базата на официалните си приходи.

На 7 февруари 2018 г. Mediapool първа сигнализира за проблема с агресивната ТВ реклама на "Националната лотария", но последвалата проверка в трите национални телевизии на Държавната комисия по хазарта, ръководена към онзи момент от "девойката" (по израза на Божков) Мария Филипова, установи, че въпросната реклама е законна.  

След избухването на скандала с неплатените такси и данъци от Божков през декември 2019 г., той даде първото си интервю по темата пред "Свободна Европа". В него призна, че след отхвърлянето на Петър Келнер за покупката на Нова телевизия временно е оттеглил средствата за реклама в медията "докато не дойдат новите собственици". Причината била, че Нова телевизия отказала да го подкрепи срещу Валери Симеонов, който през пролетта на 2019 г. внесе първия си законопроект за сериозно свиване на рекламата на хазарт и ограничаване на продажбата на лотарийни билети. 

Откакто братя Домусчиеви купиха Нова телевизията, тя се превърна в нещо като пропаганден канал на властта и приближените ѝ. Кадри от медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, заеха ключови постове в телевизията, а редица знакови имена от ефира бяха съкратени или принудени да напуснат.

Последната съвместна публична изява на Васил Божков и премиера Бойко Борисов, преди държавата да реши да притисне бизнесмена да си плаща данъците и таксите, бе през лятото на 2019 г.

На 8 юли миналата година, два дни преди подписването на  "паметната записка " между Божков и Домусчиев, двамата бизнесмени са заедно в Министерския съвет заедно с Гриша Ганчев, където премиерът е събрал босовете на футболните клубове у нас, за да ги убеди да не уговарят мачове. В ролята на нотариати на уговорката са влезли тогавашният шеф на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев, както и вътрешният министър Младен Маринов.

Сега излиза, че никой от тях към онзи момент не е знаел, че Васил Божков е мамил бюджета, че е закоравял престъпник и убиец, както впоследствие установи Гешев.

Съобщенията от Vladi Goranov

Миналата седмица Божков той публикува чат с Vladi Goranov. В разменените есемеси се обсъжда Държавната комисия по хазарта (ДХК), която би трябвало да контролира хазартния бизнес на Божков. От разговора му с "Vladi Goranov" обаче личи, че бизнесменът контактува пряко с финансовия министър, който да урежда нещата с подчинената му комисия.

Владислав Горанов, за когото се твърди, че е събеседникът на Божков, отказа да коментира съобщенията, но и не е отрече, че съществуват.

Главният прокурор и премиерът демонстрираха, че не виждат абсолютно нищо нередно в публикуваните от Васил Божков разговори с Vladi Goranov.

Гешев обяви, че не си "причинил" да чете съобщенията, но негови колеги прокурори ги били чели и не видeли "причина за някаква наказателно-правна реакция".

Премиерът Борисов пък не коментира съдържанието на съобщенията, а само наличието им. Според него нямало нищо нередно в това финансовият министър да контактува с хазартния бос. Добави, че и той се бил виждал с Божков преди да стане обвиняем.

Божков очевидно не смята да спира със огласяването на факти и събития, които според него разобличават премиера, финансовия министър и други публични фигури. Дали има по-сериозни козове, не е ясно, както и дали ще се промени тактиката на Гешев, Борисов и компания, които до момента игнорират всички  "доказателства" на хазартния бос. От друга страна, той се радва на интереса и вниманието на все повече потребители в социалната мрежа, някои от които виждат в него човека, който може да се разправи със статуквото за благото на цялото общество.

 

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъди на днешното си заседание два проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от „Обединени патриоти“.

28.05.2020/07:47

В своя публикация Frog News повдига въпроси за редица неясни обстоятелства около смъртта на журналиста, разследвал замърсяване на Варненското езеро и намерен удавен в него на 22 май.

25.05.2020/19:10

bTV Media Group е най-желаният работодател на медийния пазар в България през 2020 г. и е на 13 място сред всички компании. Това сочи класацията Employer of Choice на ToTheTop Agency, в която влизат 100-те най-предпочитани от служителите работодатели у нас.

25.05.2020/17:49

Деветото издание на конкурса за разследваща журналистика „Радостина Константинова” отличи с Голямата награда Генка Шикерова за разследването й „Война на трупове”. Двете други награди са за Николай Стайков - „Липсващите имена по делото КТБ“, и за Теодора Трифонова (бТВ) - „Къщи без гости“.

24.05.2020/19:32

Видеоприветствия за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост отправиха също така посланичките на САЩ и на Франция Херо Мустафа и Флоранс Рубин.

24.05.2020/19:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки