Вицепрезидентът: Медиите изчезнаха от брифингите, сякаш са неудобни въпросите

18.05.2020 /16:10 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вицепрезидентът Илияна Йотова

Нямаме нужда от тази подробна статистика в стил „Информбюро”, посочи Илияна Йотова пред Би Ти Ви. Според нея „от първия момент беше направен опит президентската институция да бъде изолирана”. Вицепрезидентъ настоя да бъде създаден икономически щаб по подобие на санитарния.

„Нямаме нужда от тази подробна статистика в стил „Информбюро“. Изчезнаха медиите от сутрешните брифинги, сякаш са неудобни въпросите им."

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред bTV промяната на формата на ежедневните сутрешни брифинги на Националния оперативен щаб, съобщава offnews.bg.

„Щабът свърши много добра работа в първите седмици на кризата. Във време на война, както постоянно се говори, попитахме генералите – медиците, тези, които водят войната на първа линия. Но всички факти говорят, че разривът между проф. Мутафчийски и правителството е пълен“, заяви Йотова.

„От самото начало се опитахме да предложим добри решения. От първия момент беше направен опит президентската институция да бъде изолирана. Недопустимо е държавният глава, който и да е той, да научава от медиите за решението за въвеждане на извънредно положение“, коментира още вицепрезидентът.

Тя отбеляза, че всяко предложение от президентството е било критикувано злостно, а след това властите са предприемали именно начертаните от него стъпки.

„Пошло е, когато тревогите на хората се използват за политически цели. Бумеранговият ефект е неминуем“, каза Илияна Йотова.

И икономически щаб заради коронавируса

Според вицепрезидента трябва да се създаде икономически щаб по подобие на санитарния. Тя обърна внимание на слабата ефективност на съществуващите съвети – Националният икономически съвет към министъра на икономиката не е заседавал от септември 2019 г., с Националния съвет за тристранно сътрудничество никой не се съобразява, а има "много добри предложения от страна на синдикатите и работодателите."

Нуждаем се от пълна икономическа хронограма до началото на лятото. Показателите, независимо от уверенията на управлението, са доста тревожни. Европейската комисия прогнозира доста сериозен спад на БВП, подчерта Йотова и посочи, че България е страната в Европа с най-бърз темп на оставащи хора без работа.

Социалните помощи не достигнаха до най-уязвимите хора. България е една от малкото държави в Европейския съюз, която не предлага обезщетения, а кредити, изтъкна вицепрезидентът и призова да се използват добрите практики, за да „не стигнем до фалити“.

Според Йотова хората, произвеждащи храни, и кооперациите трябва да бъдат освободени от социални вноски за определен период от време.

Цинизъм е болниците да връщат пари на здравното министерство

„Много остро реагира властта на нашето предложение за икономически съвет. Може би има нещо, което трябва да остане скрито – как се разпределят средствата, как се одобряват проектите. Има ли прозрачност за тези 83 млн., които трябваше да се дадат на медиците?“, попита вицепрезидентът.

Тя определи като цинизъм идеята 85% от средствата, дадени на болниците в условията на кризата, да бъдат поискани обратно.

Вицепрезидентът припомни намеренията от миналата година на Министерството на здравеопазването да бъдат затворени общинските болници.

Йотова коментира и съобщението на здравното министерство отпреди дни за ПСР-тестовете, изисквани при планов прием в някои болници:

"Там йезуитски е записано, че това не е задължение на гражданите и така трябва да бъде. Но как мислим за тяхното здраве и за здравето на медиците? На лекарите ръкопляскаме ние, гражданите, а министерство на здравеопазването няма сантимент към тях, здравният министър не успява да защити гилдията."

Сподели в
 

В своя публикация Frog News повдига въпроси за редица неясни обстоятелства около смъртта на журналиста, разследвал замърсяване на Варненското езеро и намерен удавен в него на 22 май.

25.05.2020/19:10

bTV Media Group е най-желаният работодател на медийния пазар в България през 2020 г. и е на 13 място сред всички компании. Това сочи класацията Employer of Choice на ToTheTop Agency, в която влизат 100-те най-предпочитани от служителите работодатели у нас.

25.05.2020/17:49

Деветото издание на конкурса за разследваща журналистика „Радостина Константинова” отличи с Голямата награда Генка Шикерова за разследването й „Война на трупове”. Двете други награди са за Николай Стайков - „Липсващите имена по делото КТБ“, и за Теодора Трифонова (бТВ) - „Къщи без гости“.

24.05.2020/19:32

Видеоприветствия за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост отправиха също така посланичките на САЩ и на Франция Херо Мустафа и Флоранс Рубин.

24.05.2020/19:14

През всичките тия години ние, които работим за това радио, сме се опитвали да кажем истината, за да ни чуят, за да бъдем на мястото си, където не само тежим, но и създаваме усещане на хората, че сме тук, за да пазим истината, за да ги информираме, за да бъдем полезни. Това каза Поля Станчева, програмен директор на Българското национално радио, която гостува на предаването „Семейно радио" на програма „Христо Ботев“.

24.05.2020/16:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки