Начало
 
 

Журналистка с награда от международен поетичен конкурс

16.05.2020 /18:41 | Автор : СБЖ | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сидония Пожарлиева

Сред многото международни инициативи по повод 75-годишнината от победата над фашистка Германия е и Международният славянски конкурс за поезия „Победа“, в който участваха представители на поетичното творчество от много страни. Сред тях беше и журналистката Сидония Пожарлиева, която бе отличена с почетна грамота и І място за стихотворението си „При Хатин“.

Сред участващите имаше представители на Македония, Беларус, Украйна, Полша, Сърбия.

Сидония Пожарлиева е участвала в много конкурси и е носител на много престижни награди. Но за нея какво е сегашната, която получи в този конкурс, посветен на безпримерния подвиг на участвалите във Втората световна и Великата отечествена война тя сподели за сайта на СБЖ. „Да си призная не очаквах да бъда сред наградените – сподели Пожарлиева. – Изключително много се зарадвах. Естествено е, че и трудът ми не беше малко, защото на такава тема не се пише лесно.“

Нейното стихотворение е посветено на зверствата, извършени от нацистите край беларуското село Хатин, където те без да проявят капка милост избиват невинни хора, в това число и деца. Деца, които останаха завинаги такива и не дочакаха първата си младост, първото си влюбване и първите тръпки от живота.   

За журналистката Хатин е нещо много страшно. Още повече, че тя има и лични впечатления, свързани с нейния чичо, който е живял там. „Хатин ме разтърси. Общите гробове и тези на дечицата, които също са били разстреляни там - си спомня поетесата. – Зверства на нацистите не могат да се забравят. Всички знаем (освен настроените негативно) колко много жертви дадоха те – нямаше семейство, което да не е загубило свой близък в нея.

Покъртителни са поетичните свидетелства на участниците в Алманаха „Страници на нашата памет”, в 2 части. Това са лауреатите в големия конкурс от Русия, България, Украйна, Беларус, Сърбия, Македония, Полша...“ Стихотворението на Сидония Пожарлиева „При Хатин“ е поместено в част втора на изданието на български и руски език.

За тези, които не знаят за случилото се в беларуското село, припомням, че на 22 март 1943 г. в наказателна операция хитлеристите унищожават Хатин и 149-те му жители са изгорени живи. Сред тях има и много дечица. През 1969 г. на мястото на селото е изграден мемориален комплекс, а Хетин се превръща в символ на масовото унищожение на мирно и невинно население. Силно въздействаща е централната фигура на комплекса на възрастен мъж, носещ мъртво дете на ръце.

Тази трагедия е разтърсила българската а журналистка и тя й посвещава свое стихотворение, което международното жури на поетичния конкурс отличи с награда.

Сидония Пожарлиева е една от известните и много уважавани български преводачи. Цялата си журналистическа практика тя посвещава на един от авторитетните български вестници „Антени“. А като преводач превежда от и на четири езика. Пише поезия на български (във версии френска и/или португалска.)

Нейни стихове и книги са публикувани в чужбина – Франция, Португалия, Канада, Русия, Сърбия … Носител на национални награди, като „Славейковите дни” през 1974 г. и

други и международни, включително „Европейска награда за поезия”, Лече, Италия (2007 г.), „Награда Гийом Аполинер” на ХХ Цветни игри над Пиринеите, Франция-Русия“( 2012 г.). Автор е на 17 книги, като 16 са поезия, хайку, хайбуни, афоризми.

От 1975 г. Пожарлиева е член е на СБЖ, както и на СНБП (1990), Български хайку съюз (2003) и Френската асоциация ХайкУЕСТ (2010). Публикува активно във френски, канадски, белгийски… хайку издания.

Предлагам ви стихотворението, с което журналистката беше отличена на Международния славянски конкурс за поезия „Победа“.

ПРИ ХАТИН

ТРИТЕ КРЕХКИ БРЕЗИЧКИ

ПОТРЕПЕРВАТ В СТУДА –

НА ТРИ ПРОСТИ ЖИВОТА

СИМВОЛИЧНА СЛЕДА.

СЪС НАЙ-НЕЖНИТЕ ЛИСТИ

НАД  ГРАНИТНАТА СПЛАВ

ПИШАТ ВЕЧНАТА ИСТИНА

ЗА ДУХА ИМ КОРАВ.

ЗА ДУХА НА БАЩИТЕ,

ПРЕВЪЗМОГНАЛ СМЪРТТА.

ЗА ДЕТЕТО УБИТО

ТЕ НА СТРАЖА СТОЯТ.

РЕДОМ С ЖИВИ БРЕЗИЧКИ

ВЕЧЕН ОГЪНПЛАМТИ,

ДА НАПОМНЯ НА ВСИЧКИ

ЗА ЖЕСТОКИТЕ ДНИ.

В ТИШИНАТА НА УТРОТО,

ОТ СКРЪБТА ВЛЕДЕНЕНО,

СКЛАНЯМ ЧЕЛОТО, БУДНОТО,

СЛЕД СМЪРТТА – ЗА РОЖДЕНИЕТО!

 

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки