Начало
 
 

Да си спомним за Мария Владимирова

12.05.2020 /13:44 | Автор : Петра Ташева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Владимирова-Галишка остави светли спомени у колеги и приятели

На 31 май тази година Мария Владимирова – Галишка щеше да има юбилей. Щяхме да отбележим нейните достойни 80 години. Но Съдбата реши друго... Преди две години Оная с косата ни я отне. Загубихме една добра колега, вярна приятелка, опитна журналистка, отлична преводачка и продуктивна авторка на изследвания, повечето от които тя успя да издаде в отделни книги.

Мария Владимирова бе творец с широк спектър на действие. Твореше с размах в много жанрове. Тя бе отлична журналистка, добра преводачка от испански и руски език. Прояви се и като изследовател, и писател. Написа стотици статии, есета, разкази, очерци и направи много интервюта с изтъкнати наши учители и личности, с интересни творци от нашата страна, от Испания, Русия и Латинска Америка. Публикуваше в много издания и бе четена от стотици читатели.

Навсякъде, където е работела – в Испанската редакция на Радио „България”, във вестниците „Учителско дело” и „Аз Буки”, Мария се проявяваше като опитен и отличен професионалист. Ставаше  приятелка с колегите си, които сега скърбят за нея.

Нейното трудолюбие беше пословично. Беше щастлива, когато работеше! В пенсионните си години тя се хвана за запазените си журналистически бележници и благодарение на тях  написа чудесните си книги: „Страната на намръщените хора”, „И всеки помни по един учител” и „Златното време на един вестник” – летопис на най-хубавите години на вестник „Учителско дело”. 

Приятелството й с поетесата Надя Неделина роди други нейни книги: „Генералът и артистите” – за живота и делото на ген. Гетман, и  „Надя Неделина – вековечната” – за поетичната дейност на нежната и голяма наша поетеса, която живя и твори с небивала жажда и всеотдайност.

 Мария Владимирова посвети много дни, нощи и години, за  да извади от забравата и да върне на културния живот и на литературното поле  нашия писател и куртуролог Димитър Шишманов  - син на големия българин проф. Иван Шишманов, внук на проф. Михаил Драгоманов. Майка на Димитър Шишманов е Лидия Драгоманова, изтъкната писателка и журналистка, дъщерята на проф. Драгоманов.

Като наследник на знаменитите си предци, Димитър Шишманов също се проявява като даровит писател, музикант и журналист. Професионалният му  път  на адвокат,  съдия и дипломат се преплита с политиката, която довежда до ранното прекъсване на живота му. На 56 години той е изправен пред Народния съд и като министър в правителството на добри Божилов е убит. Творбите му са забранени и той потъва в забрава.

За неговата памет, за изваждането му от забравата, се погрижиха няколко ентусиазирани жени: доведената му внучка Паола Михайлова Савова, проф. Елена Михайлова и Мария Владимирова, която най-предано и усърдно се труди няколко години. Тя издири, събра и подреди в книги голямото и разнообразно творчество на Димитър Шишманов. С подкрепата на Паола Савова Мария състави няколко книги на Димитър Шишманов, на които написа и обширни предговори: „Странни хора”, „Любими приказки на баба”, „Блянове край Акропола” и „Достойни ли сме?”.

Не стигна времето на Мария Владимирова, за да довърши книгата за своя род, за семейството си. Затова верният й съпругът й Влади и преданите й колеги и приятели завършиха и издадоха последната й книга „Шестото момиче”.

Мария Владимирова бе член на СБЖ, на Съюза на преводачите в България, на Съюза на българските писатели. Тя получи много и престижни награди за своето творчество от творческите съюзи, от вестниците, в които публикуваше. Ценни за нея бяха признанията, интересите и любовта на приятелите и многобройните й читатели. В 2015 година тя бе наградена от СБЖ със „Златно перо”, стана носител и на отличието „Обединител на култури” на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България.

Неочакваната й смърт на 22 май 2018 г. покоси живота й и потопи в скръб нейните близки и колеги. Не, тя не е забравена, тя остави трайни дири в литературата и светли спомени. Помнят  я и жителите на родното й село Ставерци, което бе „дом за нейната душа”.  И сякаш за нея са думите от любимата песен на потомците от Ставерци:

  Влюбих се във ставерчанка

  с мило слънчево лице.

  Има глас като камбанка –

  зов за моето сърце. 

Светла ти памет, Маша!

Липсваш много на семейството ти, на колегите и приятелите!

Помним те, четем и препрочитаме книгите, които написа с обич и майсторство!

Сподели в
 

Представяме резултатите на проучване на академичен екип от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” за проследяване на някои от ефектите на виртуалната комуникация в условията на социална изолация.

01.06.2020/13:41

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки