Начало
 
 

Фонд IJ4EU отправя нови покани за трансгранична разследваща журналистика

05.05.2020 /20:10 | Източник: ecpmf.eu Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От 5 май Фондът IJ4EU (Разследваща журналистика за Европа) отвори две нови покани за трансгранични проекти в ЕС и страните кандидатки за ЕС. Ще бъдат предоставени безвъзмездни средства на стойност между 5000 и 50 000 евро. Крайният срок за кандидатстване е 14 юни.

IJ4EU (Разследваща журналистика за Европа) е фонд за подкрепа на трансграничната разследваща журналистика, който предоставяме безвъзмездни средства на екипи от журналисти в Европа, изследващи теми от обществен интерес.
От 5 май Фондът отваря две нови покани за трансгранични проекти в ЕС и страните кандидатки за ЕС. Схемата за подпомагане на разследванията на IJ4EU ще предостави безвъзмездни средства между 5000 и 50 000 евро за нови трансгранични разследващи проекти.

Предложението включва както проекти, започнали наскоро, така и нови фази на съществуващи проекти. Крайният срок за кандидатстване е 14 юни. Втората покана по тази схема се очаква да започне през август. Вижте пълната информация и често задаваните въпроси.

Отделно схемата за подпомагане на публикациите на IJ4EU ще предостави безвъзмездни средства до 6 250 евро в краткосрочна подкрепа за текущи трансгранични проекти, които се нуждаят от средства за завършване или публикуване на техните истории. Заявленията ще бъдат разгледани непрекъснато, започвайки от днес, 5 май, до 18 септември. Успешните кандидати ще бъдат информирани за решение в рамките на четири седмици. Вижте тук пълната информация и често задаваните въпроси.

Общо фондът IJ4EU ще предостави 1 милион евро директни безвъзмездни средства за подпомагане на трансграничната разследваща журналистика в обществен интерес през 2020 г. Приблизително 800 000 евро ще бъдат разпределени чрез схемата за подпомагане на разследванията, а 200 000 евро - чрез схемата за подпомагане на публикациите.

Тук може да се прочете повече за фонда IJ4EU и защо той се е посветил на подкрепата на разследващата журналистика. Безвъзмездните средства са продължение на успешната пилотна година на IJ4EU през 2018 г., която финансира 12 трансгранични разследвания.

Критериите за допустимост са еднакви и за двете схеми. Заявленията трябва да се подават от екипи, базирани в поне две държави-членки на ЕС или поне една държава-членка на ЕС и една официална страна кандидатка. Базираните в Обединеното кралство журналисти все още ще бъдат допускани за безвъзмездните средства за IJ4EU за 2020 г.

Освен това проектите (независимо дали са новопредложени или текущи) трябва да се съсредоточат върху теми от трансгранично значение. Ще бъдат разгледани проучвания по всички теми.

Екипи от журналисти на свободна практика, журналисти с договори и медийни организации, или всяка комбинация от тях, също са добре дошли да кандидатстват. Ще бъдат разгледани екипи, които работят във всички видове медии - включително печат, излъчване, онлайн медии, създаване на документални филми и разказване на истории на много платформи. Проектите трябва да имат за цел да бъдат публикувани от медии в поне две държави.

Безвъзмездните средства от IJ4EU могат да се използват за покриване на почти всякакъв вид разходи, необходими за производството на журналистическо съдържание. Това включва разходи за заплати и човешки ресурси, както за наети журналисти, така и за журналисти на свободна практика, разходи за изследователска дейност, пътни разходи, преводни разходи и административни разходи.

Безвъзмездните средства по схемата за подпомагане на разследванията се присъждат от независимо жури, ръководено от главния редактор на Süddeutsche Zeitung Волфганг Крах, водеща фигура в разследванията на Panama Papers и Paradise Papers, председателствал и журито на IJ4EU през 2018 г.

Проектите по линия на Схемата за подкрепа на публикации се избират от експерти на Европейски център за журналистика (EJC), за да се даде възможност за бърз и непрекъснат отговор за отпускане на заявления за проекти, които вече са в ход. Прочетете повече за процеса на подбор и критериите.

Пълна информация относно схемите за финансиране и начина на кандидатстване, както и информация за минали финансирани проекти, можете да намерите на уебсайта на IJ4EU. Могат да се прочетат и често задавани въпроси за кандидатстване.
Фонд IJ4EU се ангажира да осигурява подкрепа за разследващо отразяване в сегашния решаващ и предизвикателен момент за журналистиката и медиите. Разследващата журналистика остава все така важна и по време на продължаващата сега ицвънредна ситуация в областта на общественото здраве.

Фондът IJ4EU се управлява от консорциум от три организации: Международен институт за преса (IPI), Европейски център за журналистика (EJC) и Европейски център за свобода на печата и медиите (ECPMF). IPI ръководи консорциума и управлява схемата за подпомагане на разследванията. EJC управлява схемата за подпомагане на публикациите. ECPMF ще обяви нова награда за трансгранична разследваща журналистика в края на лятото.

Програмата IJ4EU е съфинансирана като подготвително действие от Европейската комисия (DG Connect), чрез безвъзмездна помощ от Фондация Институт „Отворено общество” в сътрудничество с Програмата за независима журналистика на фондациите „Отворено общество” и от Fritt Ord. Програмата поддържа пълна независимост от донорите при подбора на проекти и стриктно гарантира редакционната независимост на всички бенефициенти. На сайта на IJ4EU е предоставена обширна информация. Всякакви уточнения могат да се правят и на имейлите за контакти.

Контакти:
Общи въпроси / въпроси, свързани със схемата за подпомагане на разследванията: Скот Грифен, заместник-директор на IPI (sgriffen@ipi.media)
Въпроси, свързани със схемата за подпомагане на публикациите: Златина Сидерова, ръководител на проекта на EJC (siderova@ejc.net).

Сподели в
 

Представяме резултатите на проучване на академичен екип от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” за проследяване на някои от ефектите на виртуалната комуникация в условията на социална изолация.

01.06.2020/13:41

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки