Начало
 
 

Трима от всеки четирима журналисти са пострадали заради информиране за Covid-19

03.05.2020 /16:41 | Източник: МФЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корицата на изследването на МФЖ

Представяме мащабно проучване, изготвено от Международната федерация на журналистите по повод 3 май - Световния ден на свободата на пресата. Анкетата е направена между 1308 журналисти от 77 държави.

„Открито: Кризата на журналистиката заради Covid-19”. Това е заглавието, под което Международната федерация на журналистите (МФЖ) публикува на сайта си изготвено по повод 3 май - Световния ден на свободата на пресата - мащабно проучване.

МФЖ, в която членува и СБЖ, е най-голямата организация на професионалните журналисти в света, обединяваща над 600 000 колеги от 146 страни. В анкетата, направена между 26 и 28 април, са участвали 1308 журналисти от 77 държави.

Резултатите сочат, че трима от всеки четирима журналисти са били обект на ограничения, пречки или заплахи заради информирането за Covid-19.

Освен това две трети от журналистите, работещи с договори, както и тези на свободна практика, понасят орязвания и намаление на доходите, загуба на работни места, приключване на работни ангажименти или влошаване на условията за труд.

Проучването е установило и други последствия заради пандемията:

- Почти всички независими журналисти са загубили приходите си и възможността си да работят.

- Над половината от журналистите изжизяват стрес и тревога.

- На над една четвърт от колегите не им достигат материалнти принадлежности, за да работят безопасно от домовете си, а един от всеки четирима не разполага със защитна екипировка, за да работи на терен.

- Десетки журналисти са били арестувани, обвинени или нападнати.

- Над една трета от журналистите е трябвало да променят своя журналистически профил, за да отразяват информация, свързана с пандемията.

Запитани за свободата на пресата в своите страни, повечето от анкетираните твърдят, че тя се е влошила. От Гърция до Индонезия и от Чад до Перу журналистите я характеризират с думи като „прекариатска”, „проблематична”, „ужасна”, „все по-лоша”, „в срив”, „ограничавана”.

Анкетираните обръщат внимание също на трудовата цена на кризата. Посочват загубата на работни места, нарастването на работното време и намаляването на ресурсите като пречки за адекватноотразяване на пандемията. В много държави липсата на мрежи за социално осигуряване и на практики за справедлив труд водят журналистите към отчаяние.

Журналистка на свободна практика от Перу споделя пред МФЖ: „Държавата не е подготвена за тази пандемия. Има напълно изоставени от властите сектори. Корупцията продължава. В същото време медийните компании не прилагат институционални мерки, за да облекчат нашата безнадеждност от липсата на ресурси. Много семейства са на ръба на бедността”.

Журналистка от Гърция допълва: „Работя повече, но печеля по-малко. Собственикът на вестника, за който работя, дължи на мен и на колежката ми заплатите за 7 месеца, но правителството не прави нищо по въпроса”.

Много журналисти се оплакват от разрастващите се атаки по свободата на пресата. Почти един на всеки четирима се е сблъсквал с растящи трудности, за да достигне до информация от правителствен или официален източник. Други декларират, че са били атакувани вербално от лица на политически постове. Има оплаквания от ограничения при задаването на въпроси на пресконференции, както и при движението на журналисти по време на кризата, включително и отнемане на акредитации. Изразява се и загригеност, че заради тоталното предимство, което се дава за отразяване на истории, свързани с Covid-19, медиите забравят други важни теми.

Журналистка от Бразилия казва: „Федералното правителство не зачита журналистите. Атакува пресата всеки ден заради информацията, която се публикува. Унижава професионалистите от медиите”.

Журналистка от Индия добавя: „Свободата на пресата непрекъснато се свива. Журналисти са арестувани, защото информират за недостатъците на правителството”.

Анкетираните дават висока оценка на журналистите, които рискуват своите собствени сигурност и здраве, за да информират за пандемията и за да се преборват в достъпа до независими източници на информация, против дезинформацията.

Журналист от Португалия твърди: „Ситуацията е лоша - повече прес-съобщения, по-малко реални репортажи, пресконференции без въпроси. Работим повече часове - много повече. Мобилните телефони не спират да звънят. Изолирани сме, но постоянно работим. Това е съсипващо за здравето ни. Разбира се, налице е и усещането, че преживяваме извънреден период, така че журналистите отговарят съгласно дълга си, чувстват се по-мотивирани да информират. Това е моментът на журналистите - също както на лекарите и санитарния персонал”.

Резултатите на проучването подкрепят изводите и призивите, които МФЖ вече е направила и отправила, заедно с дреги организации, представляващи над 200 милиона работници от цял свят. Настояването ни е за вземане на спешни мерки с цел спасяване на работни места, подкрепа на независимите медии и финансиране на качествената жоурналистика.

„Глобалната платформа за качествена журналистика” на МФЖ е апел към журналистическите синдикати от 146 страни, за да се изискат спешни мерки за защита и засилване на журналистиката в обществен интерес. Платформата отправя редица конкретни предложения, сред които и следните:

- Да бъде наложен данък върху приходите на технологичните гиганти като Фейсбук и Гугъл, който да помогне за създаването на световен фонд за подпомагане на независимите медии.

- Да се приложат фискални и данъчни мерки, които да намалят данъчната тежест върху журналистите и медиите.

- Да се проведат здравни и рекламни кампании, които да подпомогнат местните медии.

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже казва: „Това проучване показва притеснителна тенденция във влошаването на свободата на медиите и в орязванията за журналистиката в момент, когато достъпът до информация и до качествена журналистика са решаващи. Журналистиката е обществено благо. Тя заслужава подкрепата на властите. Трябва да се сложи край на политическите обструкции и натиск”.

Антони Беланже и неговият заместник Джереми Диър са изпратили и специално поздравително писмо до всички организации членки на МФЖ, включителнто и до СБЖ, по повод Световния ден на свободата на пресата. В него се отбелязва:

„Скъпи колеги и приятели,

От името на МФЖ ви пожелаваме прекръсен Световен ден на свободата на пресата.

Нашият медиен сектор преминава през трудни времена. Всички вие бяхте забележително мобилизирани от началото на тази криза, но също и в общия контекст на този 3 май.

Въпреки всички трудности и ние, заедно с всичките ни колеги от Изпълнителния комитет и от персонала на МФЖ в Брюксел и в регионите, бяхме на първа линия, за да гарантираме, че МФЖ присъства в света с Глобалния глас на журналистите”.

В писмото отново се обръща внимание на инициативите на МФЖ по повод 3 май -  настоящото социологическо проучване, Глобалната платформа за качествена журналистика и на кампанията и представянето с интервюта на журналисти от цял свят, борещи се за свободата на пресата. На сайта на СБЖ са отразени и трите инициативи.

Подробности за представеното тук изследване на МФЖ:

- 42% от участвалите са жени, 58% са мъже.

- 57% са журналисти с договори, 43% са независими..

- 77-те държави, в които е направена анкетата, са следните: Ангола, Аржентина, Австралия, Белгия, Бутан, Босна и Херцеговина, Бразилия, Буркина Фасо, Вануату, Венецуела, Виетнам. Гана, Германия, Гърция, Гватемала, Гуаяна, Еквадор, Египет, Етиопия, Индия, Индонезия, Ирак, Ирландия, Израел, Италия, Испания, Камбоджа, Камерун, Канада, Кипър, Колумбия, Конго-Бразавил, Коста Рика, Кения, Латвия, Люксембург, Макао, Мали, Малта, Мавритания, Мексико, Мароко, Непал, Нидерландия, Нигерия, Норвегия, Обединеното кралство, Пакистан, Панама, Парагвай, Перу, Филипините, Португалия, САЩ, Салвадор, Северна Македония, Сенегал, Сърбия, Словения, Сомалия, Тайван, Того, Тунис, Турция, Финландия, Франция, Хонконг, Хърватия, Чад, Чили, Шри Ланка, Швеция, Швейцария, Уганда, Уругвай, Южна Африка, Япония,

Сподели в
 

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020/08:20

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020/20:41

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020/14:48

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020/09:22

В навечерието на 75-годишнината от победата над фашизма е хубаво да си спомним за Втората световна война, както се казва, от първо лице. Специално за сайта на СБЖ правнукът на големия възрожденец и учен Марин Дринов, първия председател на Българското книжовно дружество, предтеча на БАН, - д-р Владимир Сафронов-Дринов предостави фрагмент от спомените на своя баща (внук на Марин Дринов) Александър Дринов, участник от началото до самия край на войната в най-голямата и кървава месомелачка на ХХ век.

03.05.2020/21:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки