Начало
 
 

Еврокомисар Вера Йоурова: „Контролът от страна на парламентите и на медиите е по-важен отвсякога”

29.04.2020 /08:12 | Източник: elpais.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Зам.-предсадеталката на Еврокомисията Вера Йоурова. Снимка: EFE

Катарзисни размисли на чешката еврокомисарка и зам.-председателка на ЕК, отговаряща за ценностите, прозрачността и свободата на словото. В свое интервю пред испанския в. „Ел Паис” и други европейски медии насред пандемията от коронавирус Вера Йоурова прави интересни интерпретации относно демокрацията, проследаването на хора с приложения, фалшивите новини, „кампаниите от Русия” и грижите за затворниците. Тя приветства платформите за следене на гражданите, когато те са „за защита на общественото здраве”. Обобщава, че регламентът за защита на личните данни вече предвижда „изключения, когато става дума за необходимост да се защити общественото здраве”...

Вера Йоурова, родена в Чешката република преди 55 години, е зам.-председателка на Европейската комисия и е упълномощена да бди за много неща, включително за демократичните ценности, свободата на изразяване и зачитането на правовата държава в един Европейски съюз, който с всеки изминал ден става все по-разнопосочен политически.

Йоурова вярва, че пандемията от коронавирус дава на правителствата „извънредни пълномощия”, за да предприемат необходимите предпазни мерки. Но в същото време еврокомисарката настоя по време на видеоконферентно интервю за кореспондента на испанския в. „Ел Паис” в Брюксел Бернардо де Мигел и за представителите на други европейски медии, че въпросните пълномощия „трябва да бъдат ограничени по време и да бъдат подчинени на стриктния контрол на парламентите и на медиите”.

Правителството на Унгария, което си е присвоило правото да управлява с декрети, особено силно тревожи зам.-председателката на Комисията (дали тя разполага с достатъчно информация за правителството на България? - питат се мнозина у нас - б.р.).

Йоурова уверява, че извършва постоянно стриктно наблюдение над всички държави членки на ЕС, защото „извънредното положение постави важния въпрос как да защитим демокрацията и правовата държава в ЕС”.

Вярвате ли, че Унгария продължава да е демокрация?

Нека да й дадем време. Вярвам, че този режим на извънредно положение ще бъде проба в това отношение. Загрижена съм много дали Унгария ще покаже, че освен да се бори с коронавируса, се бори също срещу възможната експанзия на вируса на абсолютната власт. Във всички страни извънредната ситуяция поражда извънредни обстоятелста, които улеснят правителствата да разполагат с прилагането на своите изпълнителни мерки.

Но трябва да подчертая, че този режим не предполага неограничена власт без никакъв контрол. Контролът на парламентите и на независимите медии днес е по-важен отвсякога. Тук виждаме и уязвимите точки в закона, одобрен от Унгария. Ще наблюдаваме прилагаето на този закон и ще се намесим при необходимост. Премиерът Виктор Орбан и неговото правителство уверяват, че ще зачитат правовата държава и че няма да има злоупотреби с извънредното положение. Комисята и цяла Европа много ще внимават за техните действия.

Преди кризата с коронавируса вие разработвахте доклад за проверка на състоянието на свободите и на правовата държава във всички държави от ЕС. Продължавате ли с този проект? Той важи ли още в период на извънредно законодателство?

Продължаваме да работим по този доклад и поддържаме нашия стремеж да го публикуваме наесен. Вече получаваме отговори от всички държави членки по теми като независимостта на съдебната система, ситуацията със средствата за масова комуникация или борбата с корупцята. Смятам, че докладът днес е по-важен отвсякога, защото извънредното положение поставя въпроса как защитаваме демокрацията и правовата държава в ЕС. Моето твърдо убеждение е, че тези извънредни положения не може да отварят вратата за постоянна отмяна на конституционната власт. Това трябва да са само временни мерки. Ще е грешка сега да спрем да извършваме нашите проверки и да нямаме точна картина на положението във всяка държава членка в края на годината.

Свободата на словото е застрашена не само в Унгария. В цяла Европа финансовата криза и рестриктивните действия, допускащи само виртуални и филтрирани пресконференции, поставят под заплаха дейността на средствата за масова комуникация. Какво препоръчвате за преодоляване на тази заплаха?

Всъщност има две заплахи - финансовите затруднения и възникващите проблеми в отрзяването на темите, свързани с коронавируса. Трябва да се действа и на двата фронта. Първо, за да се гарантира, че извънредните мерки не се използват като претекст за ограничаване на дейността на медиите. И второ, за да може плановете за подпомагане наистина да стигнат до медиите и да компенсират драматичния срив в постъпленията от реклама, който е факт, въпреки огромното разрастване на аудиторията на будещите доверие медии. Имаме добър пример с помощите в това отношение в Дания.

Пандемията увеличава, изглежда, не само аудиторията на сериозните медии, но и на фалшивите новини...

Това са кампании за дезинформация, които искат да дестабилизират обществата и да застрашат здравето на хората. Виждаме, че кампаниите, които идват отвън, особено от Русия, се засилват. Затова работим с дигитални платформи с цел да минимизираме щетите и да дадем приоритет на достоверните източници. Доволни сме, макар да смятаме, че има още какво да се направи. Виждаме, например, платформи, които продължават да търгуват с възможността да дават място на кампании за дезинформация и това насърчава разпротранението на такива кампании. Това осребряване, тази продажба на пространство за популяризиране трябва да бъде прекъснато напълно. Комисията ще упражнява своя натиск над платформите, за да го постигне.

Личното пространство изглежда също става залог. Някои правителства лансират приложения за проследяване с аргумента, че се борят срещу епидемията.

Тези иновации са добре дошли. Регламентът за защита на личните данни вече предвижда изключения, когато става дума за необходимост да се защити общественото здраве. Но трябва да се спазват най-важните принципи - използването на приложенията следва да е доброволно. Ползвателят трябва да е дал своето одобрение и трябва да разполага с възможност да прекъсва действието на такова приложение. Данните трябва да са анонимни и да бъдатг използвани само със санитарни цели. Съхранението им трябва да е само временно. В близките седмици ще публикуваме насоки за използването на тези приложения.

Ситуацията в затворите с над милион и половина затворници из целия наш континент е една от рисковите точки по време на пандемията. Смятате ли, че може да се осъществи освобождаване в определени случаи?

Аз съм „за”  да се направи всичко възможно, за да се защити здравето на хората, които се намират в затворите. Ако това може да се осъществи чрез освобождаването на някои  от тях, прилагайки стриктни мерки за хигиена в затворническите центрове, нека да бъде направено. Това ще е в компетенцията на министрите на правосъдитето в  държавите членки.  Знам, че всички те проучват мерките, за да могат да опазят здравето на затворниците, което трябва да е приоритет...

Сподели в
 

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020/16:31

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020/18:20

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020/08:20

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020/20:41

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020/14:48

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки