Начало
 
 

Да замълчим? Не, да надигаме глас, колеги!

17.04.2020 /10:36 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Във връзка с поредица от притеснителни „изчезвания” от ефир на журналисти от „Нова телевизия” и БНТ, както и по повод словесен инцидент с репортерка от БНР, председателят на УС на СБЖ изразява тревогата на СБЖ доколко гарантирани са и доколко се спазват журналистическите права в условията на извънредното положение заради пандемията от Covid-19.

По повод развиващите се в последните дни събития и процеси около професионалната реализация на редица журналисти председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

 

Поредица от притеснителни събития около журналисти от няколко медии в последните дни отново засилват тревогата на СБЖ доколко гарантирани са и доколко се спазват журналистическите права в условията на извънредното положение заради пандемията от Covid-19.

Виждаме и повдигнати обвинения на лица от други професии за разгласени от тях данни и мнения, което поражда силно безпокойство за свободата на словото.

Неизбежен е въпросът дали безпрецедентната глобална ситуация и взетите заради нея у нас мерки не се оказват удобен параван за посегателства, сплашващи действия или пряко лишаване от работа на утвърдени професионалисти от нашата гилдия.

Свидетели сме и на неприемливия призив, отправен в ефира на БНТ от депутата Йордан Цонев „да се лишим за известно време и от свобода на словото, да замълчим.” Възглед, който влиза в разрез с многократно изразяваната от висши европейски институции позиция, че демократичните права и свободи не могат да бъдат жертвани под предлог за борба с пандемията.

Точно обратният на тази позиция подход обаче изглежда все по-уверено си пробива път в нашата действителност. Това е не само изключително тревожно, но и недопустимо. СБЖ категорично осъжда и се противопоставя на тази тенденция.

Именно кризата с коронавируса и внесените промени в Кодекса на труда с приемането на Закона за извънредното положение са използвани за „поставянето в престой” с откритата перспектива и за освобождаване от работа на известните имена от „Нова телевизия” Мирослава Иванова, Галя Щърбева, Мария Йотова, Станимира Иванова, Живко Константинов.

Случващото се с журналистите в тази медия отдавна буди тревога. Сегашният епизод е само поредният във вече дългия списък от изявени колеги, принудени да си тръгнат оттам. Достатъчно е да споменем миналогодишното напускане на известните разследващи журналисти Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Марин Николов.

Какъв е този странен селективен подбор? Защо се отстраняват подготвени, мислещи, компетентни и утвърдени журналисти, отдавна спечелили уважението и доверието на аудиторията?

Подобна ситуация се разиграва и в БНТ, където също виждаме различни форми на сваляне от ефир, напускане, отстраняване, дори закриване на цели предавания - както стана миналата година с популярното ток-шоу на Искра Ангелова „Нощни птици”, получило, впрочем, една от годишните награди на СБЖ за 2019 г..

Поредният случай сега е с водещите на предаването „Култура.БГ” Александра Гюзелева и Димитър Стоянович, както и с продуцентите на същото предаване Весела Петрова и Николай Колев. Всички те са поставени във висящо положение, след като и за единствена водеща, и за единствена продуцентка е определена друга колежка.

Ситуацията възмути вече много от редовните гости на това уважавано предаване за култура, които излязоха дори с инициативата да го бойкотират, докато не се върне досегашното положение.

Учудваща на този фон е реакцията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, който се „аргументира” така пред запитала го за мотивите му медия: „В културата няма нужда от толкова много водещи, защото култура няма”. Той също се позовава на извънредните мерки: „Докато мерките са в сила, ще има един водещ в „Култура.БГ”.

Такава безапелационност е стряскаща и навява аналогии с една зловещо известна фраза, свързваща „култура” с „кобура”...

Като добавим към това и неподновения договор на друг авторитетен колега - водещия на „Бизнес. БГ” в БНТ Марио Гаврилов - картината с отношението към журналистите в обществената телевизия става повече от притеснителна.

Следващият случай от последните дни се раззграва с колежката от структурираното към БНР Радио Благоевград Елеонора Тахова, получила през 2017 г. наградата на СБЖ за млад журналист.

В края на пореден импровизиран брифинг на премиера Бойко Борисов пред група журналисти, отразяващи инспекцията му на тунел „Железница”, камерите хващат подхвърлена неуважителна думичка от обърналата се назад Елеонора. Много медии, а и ръководството на БНР интерпретират думата като насочена към премиера. Докато самата журналистка, подложена на порицания от ръководство си, уверява, че е имала предвид бутал я откъм гърба оператор по време на брифинга. Но поднася и извиненията си към премиера, ако е създала погрешно впечатление.

Следва дълго открито писмо от генералния директор на БНР Андон Балтаков. Той сякаш приема версията на журналистката, но въпреки това цитира изавление на нейната пряка ръководителка, от което става ясно, че все пак репортерката ще бъде наказана, за „да успее да извлече поука и докаже пред слушателите ни своя безупречен до инцидента професионализъм”.

Освен това Андон Балтаков обявява, че всички служители на БНР ще трябва да преминат през „курс по етика и управление на поведението в кризисни ситуации”.

Разбира се, етиката е ключова в нашата професия и СБЖ винаги е отстоявал стриктното прилагане на етичните принципи както в професионалните, така и в личните изяви на колегията. Но преекспонираната реакция на конкретния случай поражда въпроса дали тя щеше да бъде с такива мащаби, ако нямаше тълкувания, свързващи обидната дума с премиера, а тя бе останала само като елемент от нервен сблъсък между колеги?

Задава се наказание за репортерката, тя е назидавана да „извлече поука”, но притеснителното е и посланието към цялата колегия и към обществото, което от контекста на всички изброени мерки спрямо журналисти от последните дни може да си извлече една-единствена „поука” - че сякаш целенасочено се следва „повелята” на Йордан Цонев „да замълчим”. В условията на извънредно положение това е повече от опасен симптом.

СБЖ няма намерение да мълчи и ще продължи да алармира за всяко тревожно за демокрацията явление и официалните институции, и общественото мнение, и гражданското общество у нас. А също - и Международната федерация на журналистите, и Европейската федерация на журналистите, в които членуваме като Съюз. Както и висшите европейски институции, пред които вече настояхме да включат и медиите, журналистите и свободата на словото във възстановителните планове за Европа след коронавируса.

Мисията, дългът и работата на журналистите не е да мълчим, а обратното - да надигаме глас. В името на всички ни.

Сподели в
 

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020/17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020/17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020/16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020/17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020/09:11

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки