Начало
 
 

Евгени Гаврилов: Пионерът „Дума” е спиран 4 пъти

05.04.2020 /15:55 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Екипът на „Дума”, април 2010 г.

Ранната пролет на 1990 г. VI етаж на Полиграфическия комбинат "Димитър Благоев", добил по-късно славата на култовия салон "Червената бабичка", се пука по шевовете.

Многобройният, спрямо сегашния, колектив на в. "Работническо дело" е дошъл на първата си среща с новото ръководство. Напрежението във въздуха може да се реже с нож, пише авторът за в. „Дума”:  

Уж всички са спокойни, но хората инстинктивно усещат, че сигурността за работата, която имаше при "гадния" социализъм, скоро ще изчезне. Пръв влиза новият главен редактор Стефан Продев. Следват го заместниците му Димитър Шумналиев, Валери Найденов и Румян Георгиев.

Продев застава пред мнозинството и изпреварва всички въпроси. "Съкращения няма да има", отсича той. Ледовете са пропукани. Спокойствието и свободата са дошли. А те породиха огромния ентусиазъм, на който може би се дължаха по-нататъшните успехи на новия вестник „Дума”.

Интернет не бяхме и сънували  

Всички се учихме в движение да работим по нов начин. Така „Дума” се превърна в пионер и основоположник на новата българска журналистика, много преди да се появят "честните частници" в занаята.

„Дума” първа възроди информационното начало в журналистиката. Всички след това новопоявили се вестници, къде успешно, къде неуспешно, започнаха да я копират. Основният и най-голям отдел стана репортерският. Постепенно усвоявахме умението да поставяме фактите в центъра на информациите, които пишехме.

Интернет и мобилни телефони не бяхме и сънували. Всеки ден се налагаше да работим с химикалка, бележник и касетофон. А поле за изява имаше достатъчно - митинги, гладни стачки, затворнически стачки, работнически стачки, студентски стачки, палаткови лагери, градове на истината, блокади на "Орлов мост", появата на безброй политически формации.

„Дума” бе единственият вестник, принуден да работи под обсада. Шпицкомандите на Константин Тренчев от КТ "Подкрепа" след БНТ вечер обсаждаха и Полиграфическия комбинат. От тях се страхуваха даже колегите от в. "Демокрация", който също се печаташе там. Многократно се налагаше да работим в присъствието на полицията, която ни охраняваше. 

Оказа се най-жилавият вестник  

„Дума” бе първият вестник, започнал да въвежда модерните технологии. В редакцията се появиха десетина сравнително модерни настолни компютъра. В началото ги използвахме само като пишещи машини. Случваше се да чакаме ред кой да пише на компютър. После компютрите бяха свързани в мрежа.

Румян Георгиев успя да достави и 20-ина лаптопа, които сега изглеждат като от епохата на Флийнстоун, но тогава бяха връх на техниката. 

„Дума” бе първата, която си създаде сателитни издания. Това бяха вестниците "Вечерна дума", "Делови свят", "Пардон" и "Рокбулевард". Те просъщестуваха за различни периоди, но страниците "Пардон" и"Булевард" излизат и до днес. 

„Дума” се превърна и в най-голямата люпилня на кадри за съвременното българско вестникарство. Със сигурност може да се каже, че нямаше новопоявило се издание, което да не беше захранвано с журналисти от 3-тия етаж на Полиграфическия комбинат. Главни, зам.-главни редактори, шефове на отдели - техните имена няма да се съберат и на цяла страница.

„Дума” доказа за 30 години, че е най-жилавият и оцеляващ вестник в България. По различни причини той бе спиран за това време 4 пъти. Но намираше сили да възкръсне, въпреки многобройните си "доброжелатели", чиито издания отдавна вече ги няма по вестникарските сергии. А „Дума” е там и ще продължава да бъде.

Свързани:   Пламен Енчев: Направихме „Дума” най-модерния вестник

Сега всичко е коронавирус. А тогава, когато поех „Дума” от Стефан Продев, беше повече от вирус. Короната му беше много тежка. Първо, "другарите" от ЦК (ВС на БСП) не знаеха какво да правят и не ме харесваха.
Дата: 05.04.2020


 

Сподели в
 

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

САЩ обявиха награда от 3 млн. долара за информация, която ще помогне за задържането на „висшия лидер и ключов пропагандист“ на групировката „Ислямска държава“ Мухамед Хадир Муса Рамадан, съобщава пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от РИА Новости.

29.05.2020/16:53

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки