Начало
 
 

Георги Лозанов: Covid-19 може да се окаже урок по свобода на словото

04.04.2020 /15:55 | Автор : Рени Никифорова | Източник: debati.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. Георги Лозанов

Сега въпросът е как ще излезем от кризата. На никого не му се мисли достатъчно по въпроса със свободата на медиите, смята медийният експерт.

Георги Лозанов е роден на 26 април 1958 г. в София. През 1981 г. завършва специалност „Философия“ в Софийския университет. Работи в списание „Българско фото“.

След това е редактор и заместник-главен редактор на в. „Култура“ (от 1989) и главен редактор на сп. „Егоист“. Главен редактор на сп. „Пет звезди“, пише авторката към интервю за debati.bg

Доцент е във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет. От самото основаване на медиен регулаторен орган в България Лозанов е негов член, а по-късно и председател. 

Как кризата се отразява на медиите? Увеличават ли се зрителите и читателите? В Австрия ОЕР са отчели 25 на сто вдигане на аудиторията.   

Мисля, че това са едни от малкото производства (на информация), които сега са в подем. Разбира се, твърде ограничен е фокусът на интереса, защото той е насочен главно към пандемията.

Хората сега, тъй като си стоят повече вкъщи, а и дори да не са си вкъщи, непрестанно се информират за случващото се. Това е нормално, защото информацията в днешния свят е една от най-сигурните форми за защита от бедствия. 

За да се защитиш от едно бедствие, първо трябва да се информираш за него. Появява се един синдром, който аз отдавна установих – колкото повече те информират, толкова повече информация искаш да чуеш. Даже си готов да изслушваш отново и отново същата. Това има терапевтичен ефект.

Това създава спокойствие, че „държиш положението в свои ръце“, заради това, че непрестанно си информиран за него и знаеш какво се случва. Тази тавтологичност си личи от въпросите, които задават репортерите на брифингите. Много често това са задавани въпроси, но това не им пречи отново и отново да задават същите въпроси, разбира се, ако ген. Мутафчийски не се изнерви. 

Означава ли повишеният зрителски интерес увеличаване на приходите на медиите?    

Пазарният ефект в момента не може да бъде изчислен. Приходите на медиите са свързани с рекламите. А в момента, според мен, има спад на рекламата. Така че на информационния пазар има голямо оживление, но не и на рекламния пазар. Аз не знам как това оживление на информационния пазар в тази ситуация може да се капитализира. 

Как се отразява кризата на свободата на медиите? Имаме извънреден закон, какво ни казва той и какво трябва да ограничават медиите? Тези ограничения оправдани ли са от гледна точка на обществения интерес?  

Аз не мисля, че свободата на словото е по-ограничена, отколкото е била. Даже в известен смисъл, по отношение на темата за коронавируса, като че ли, има максимална свобода спрямо нашите възможности. Има много добро публично участие на институциите, които обикновено се разсейват. Този път с „удоволствие“ (по-скоро неудоволствие) и с отговорност участват в информационния процес, дават информация, готови са да отговарят на въпроси. 

Свободата на словото е политически въпрос, а ние сега сме в една неполитическа ситуация. Това е надполитически въпрос. Когато нещата опрат до живота и смъртта, политическите интриги повече или по-малко имат значение.

Затова и свободата на словото, която е политически въпрос (както всяка цензура), сега по отношение на коронавируса отпадна. Имаше някакви опити ВМРО да прокара закон за ограничаване на фалшивите новини, но този закон беше крайно несръчен. Въобще намесата на ВМРО по отношение на публичните говорене е като „слон в стъкларски магазин“ – в едни сложни територии искат по много прост начин да решат въпросите. Няма такъв. 

Възможно ли е рефлексите на автоцензура, които са задвижени така или иначе от този извънреден закон, да продължат да действат и след извънредния закон и по този начин да бъдат нанесени непоправими щети върху смисъла на съществуването на медиите въобще?   

Аз не мисля, че самите медии са в центъра на „заплахата“. Заплахата е тази криза, която се решава по команден начин, а и няма по какъв друг начин да се реши. Изведнъж на институциите се дадоха огромни права, което наричаме извънредно положение – да ти диктуват начина на живот за твое добро. Ако това се запази и след кризата, каквито са рисковете, естествено, че то ще даде поражения върху цялата либерална демокрация, включително и върху свободата на медиите.

Сега въпросът е как ще излезем от кризата. На никой не му се мисли достатъчно по въпроса със свободата на медиите. Даже излезе като претенциозност и либерална „глезня“ да се занимаваме в момента доколко тези мерки, сами по себе си, носят заплаха за ограничаване на човешките права, дори след като мине кризата. Хората с по-голяма чувствителност и с по-демократични уши чуват такава заплаха. 

След кризата и епидемията светът ще е друг и съвсем няма да е по-добър от този, от който епидемията ни извади. 

Превръщат ли се постепенно медиите от място за споделяне на различни мнения в един прости рекламни табла?  

Ако говорите за тенденции преди кризата, има общ процес, който е свързан със загуба на сериозната журналистическа гледна точка. Това все повече се усеща. Включително като се минава през една конвергенция между развлекателни и по-сериозни формати, включително и като се минава през диктата на рекламодатели и обслужване интересите на собствениците. Това е твърде ясна тенденция. 

Аз не знам как ще се отрази кризата. Може да има обратен ефект. Вслушването в медиите и превръщането им в източник, от който повече или по-малко зависи твоето оцеляване, може да ги върне към същинската им мисия и да започнат да имат по-голяма роля от гледна точка на информацията, на тяхната обществена функция.

Така че, не е невъзможно и коронавирусът да се окаже един урок по свобода на словото.


 

Сподели в
 

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

САЩ обявиха награда от 3 млн. долара за информация, която ще помогне за задържането на „висшия лидер и ключов пропагандист“ на групировката „Ислямска държава“ Мухамед Хадир Муса Рамадан, съобщава пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от РИА Новости.

29.05.2020/16:53

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки