Печатните издания по време на коронавирус

31.03.2020 /13:43 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И докато в Гърция вече продават печатните издания в комплект с маски(подарък), пакетирани в найлон и без да се променят цените на изданията нагоре, съобщава Лупа.бг, то в Русия се разгарят спорове да ги има ли или не по вестникарските будки по време на корона вирус изданията.

До момента, твърдят анализатори, в света не е регистриран случай да има заразен от зловещия вирус чрез списание, вестник или писмо. Във всички страни в Европа пресата продължава да излиза и да се продава по вестникарските павилиони, дори в някои от тях се забелязва и ръст на тиражите.

В Русия обаче въпросът не стои така категорично. Пример за това е Санкт Петербург, където местната власт в списъка със строгите мерки за борба с Covid-19 наред многото ограничения е включила и… забраната на продажбата на печатни материали от ръка на ръка, визирайки продаващите се по вестникарските павилиони вестници, списания и други печатни издания. Мотивът е, че заразата може да се разпространи чрез хартията. Според специалисти най-голям бил рискът за възрастните хора, които са свикнали да четат книжните издания на медиите, тъй като голямата част от тях не ползват интернет. Забелязва се, че в града на Нева вече е спрял печатането на книжен носител и един от най-четените вестници - „Петербургски дневник“, който се издава със средства от бюджета. Според председателя на УС на Асоциацията на издателите и разпространителите „Балтийска преса“ Сергей Маркелов, спряно е публичното раздаване на някои безплатни издания, както и се обсъжда да бъдат затворени всички павилиони за продажба на книжни издания. „Пресата винаги е имала особен статут, защото това е най-добрият начин необходимата информация да достигне до всички – казва Сергей  Маркелов. - За мен обаче това е първият случай, когато нас ни отстраниха.“ Според него странно е защо се предприемат тези мерки, при положение, че на вестникарските будки купувачът винаги сам избира от лавиците изданията, които ще купи, а продавачът изобщо не се докосва до тях, а само ги маркира на касовия апарат. „Ние обработваме всички повърхности с антисептици – твърди Маркелов, - а продавачът използва задължително маска. Възможно е работата да е в нещо по-различно - погрешно да се смята, че интернет вече е изместил печатните издания. Всъщност на практика на ден в града се продават 100 хиляди броя вестници и списания, а месечно данните показват, че се стига до продажбата на 3милиона екземпляра.“

Между другото, на официалния сайт на Роспотребнадзор преди дни в публикуваната информация за това къде и колко се задържа коронавирусът за хартията, е посочено, че върху нея той оцелява 5дни. Това обаче не означава, че човек не бива да докосва нищо около себе си. Важното е да се спазва строга хигиена.

Дали да бъде спряно издаването на печатните издания мнение изрази и генералният директор на Издателската къща „Аргументи и факти“ Руслан Новиков, който е и президент на Съюза на изданията от печатната индустрия. В организацията членуват водещите издатели, разпространители и полиграфисти от цяла Русия. Според него подобно решение на властите за спиране на печатните издания заплашва с тотален фалит всички дистрибутори. „Ние разбираме, че пълното спиране на дейността на мрежите, за които единственият доход е продажбата на печатани издания, ще доведе до фалита им и автоматично ще създаде проблеми на издателите – смята Новиков. - А изданията на печатните медии губят смисъл да функционират, защото съдържанието им (това са изданията на федералните и регионалните медии), няма да бъде актуално. Едноседмичната забрана за търговия на дребно също ще застраши градската система за разпространение и ще създаде проблеми в печатниците, а това е крах за цялата индустрия.“ Руслан Новиков коментира, че никъде по света не съществува подобна практика. Той също подчертава, че до този момент не е известно да са регистрирани случаи с коронавирус чрез печатни носители. Известно е, че вирусът не прониква добре във вестниците, а самата технология на печат убива всичко. „Преса винаги е излизала, независимо от ситуацията, дори по време на войната и блокадата на Ленинград – подчертава Новиков. - Голяма част от населението черпи информация изключително от пресата. И в толкова труден момент хората да имат ограничен достъп до информация, това е немислимо."
В защита на печатните издания се изказва и шефът на Международната асоциация на медиите Ърл Дж. Уилкинсън. Според него до този момент в света никъде не е регистриран случай на зараза с Covid-19 от вестник или списание. А отчитайки особеностите на процеса на печат, вестниците и списанията могат да се смятат за предмет, който е по- стерилен, отколкото всички останали.

Несамо печатните издания са обект на защита с днешна дата в Русия.

Съюзът на журналистите е излязъл с обръщение към властите в тази опасна за всички ситуации да бъде осигурена на журналистите защита, защото и те, както лекарите, полицията, военните, работят на първа линия. „В тази ситуация много наши колеги са преминали на различен режим на работа – се казва в обръщението на СЖР. – Единствено журналистите от новинарските екипи на телевизията, радиото, вестниците и другите информационни медии, са длъжни да бъдат постоянно на първата линия и на местата на събитията. За тази категория наши колеги, както и лекарите, няма почивен ден и те изпълняват своя професионален дълг във все по-зачестилите екстремални условия. Те са на летищата, на гарите, в болниците или на места, където има опасност от зараза.

Във връзка с това СЖР се обръща към Роспотребнадзор и другите упълномощени органи с апел също да дадат възможност на представителите на редакциите на медиите да получат приоритетно индивидуални защитни средства за своите служители. В този случай трябва ясно да сме наясно, че в настоящата трудна ситуация времето играе решаваща роля.

Сподели в
 

Президентът на САЩ си изпълни заканата и подписа декрет за санкциониране на социалните мрежи, ако прилагат цензура. Обяви, че ще готви и съответстващ закон. Всичко тръгна от вбесилото Тръмп решение на Туитър да допълва коментарите му със собствена система, подтикваща към проверка дали те са достоверни или не. Фейсбук се разграничи и обяви, че няма да поема функции на арбитър към мнения на потребителите си.

29.05.2020/08:06

Международната федерация на журналистите осъди остро неуспелия атентат срещу младата Мария Фернанда де Луна Ферал, поела ръководството на вестник "Кинто Подер" ("Пета власт") след убийството на майка си Мария Елена Ферал, която беше предишната главна редакторка на излизащото в мексиканския щат Веракрус издание.

29.05.2020/06:15

Американският президент Доналд Тръмп е обяснил как журналисти от вестник "Ню Йорк таймс" пишат своите критични към него материали, предаде АП.

28.05.2020/18:53

В социалните мрежи стана хит ироничен фотомонтаж, представян за челна страница на големия бразилски вестник „Фоля де Сао Пауло”. Шегата е много удачна и се вписва съвсем натурално в действителността в страната. Но във вестника никога не е имало такава публикация.

27.05.2020/20:52

Европейският съд по правата на човека(ЕСПЧ) призна Унгария за виновна в нарушаване на човешките права, тъй като парламентът забрани временно достъпа на шестима журналисти до сградата си. През 2016 година тези журналисти отправиха въпроси към министър-председателя Виктор Орбан, прессекретаря му и няколко депутати и снимаха по на територията на парламента места, които не са предназначени за показване в медиите, се казва в решението на съда, предаде БГНЕС.

27.05.2020/10:56

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки