Начало
 
 

Феноменът на кубинските лекари, дошли да помагат в Ломбардия

27.03.2020 /21:06 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба у нас, по време на онлайн интервюто

Covid-19 е жестоко изпитание за всички, но кога ще говорим за короната на глада в света, пита в интервю посланичката на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиан. Тя разказва са медицинските бригади от родината й, които в момента работат в 37 държави в света.

Кубинска медицинска бригада от 52-ма лекари и медицински братя вече работи в италианската област Ломбардия, най-силно засегната от пандемията на Covid-19. Бригадата се включи в усилията за лекуване на болните и за възпиране на разрастването на заразата там. На кубинските медици се гледа с много надежда, тъй като те са доказали своя висок професионализъм, отдаденост и ефективност при различни екстремални условия по време на мисиите си из различни страни на света в течение на над пет десетилетия.

Един от най-запомнящите се случаи бе приносът им за овладяването на епидемията от ебола през 2014 г., за което Куба получи и специална благодарност от Световната здравна организация. Островът на свободата отдавна е прочут с постиженията на своето високоразвито здравеопазване - безплатно и общодостъпно за всички кубински граждани.

Това е и поводът за разговора ни с извънредния и пълномощен посланик на Куба у нас Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. Интервюто се осъществи онлайн поради изискванията на извънредното положение в България във връзка с пандемията на Covid-19.

Госпожо посланик, в битката с настъплението на коронавируса в Ломбардия се включи и кубинска медицинска бригада. Как гледате на тази безпрецедентна пандемия, превърнала се в толкова тежко изпитание за цялото човечество?

Коронавирусът носи жестока трагедия на човечеството, погубва живота на хиляди хора, не щади никого. Виждаме как в Италия умират по около 700 души на ден - там положението засега е най-тежко.

Куба също не е подмината от това изпитание. У нас са регистрирани 35 носители на коронавируса (това са данни към 22 март, когато е взето интервюто; на 26 март броят на заразените в Куба вече е 67 - б.р.), който влиза в страната ни с хора, пристигащи от чужбина, гостували при свои роднини в различни страни. Първият смъртен случай е с италиански турист (на 26 март бе съобщено и за втори починал в Куба носител на коронавирус - това е руски гражданин - б.р.), който вече е бил носител на вируса, когато минава границата ни, но не е имал симптоми. Била е измерена температурата му, както на всички влизащи у нас, и тя е била нормална. Но няколко дни по-късно тя се вдига рязко и човекът изпада в тежко състояние... Коварството на този вирус е в дългия инкубационен период, когато дали си носител или не, се разбира само с тест, а междувременно вече може да заразяваш околните.

Иска ми се да обърна внимание и на още един ключов аспект на тази сегашна пандемия - извън хуманитарния. Коронавирусът всъщност поставя света пред избора между солидарността и мизерията на една агонизираща при капитализма здравна система.

Всичко се съпровожда и от медийна кампания, в която се кръстосва какво ли не, има и много манипулации, трудно се открива истината. Напомня ми на ситуацията след атентатите срещу кулите близнаци от 11 септември 2001 г. - тогава бях в Ню Йорк, работех в представителството на Куба в ООН. Като чета сега за версиите за изкуствен произход на вируса, мога само да кажа, че родината ми вече е била обект на бактериологични атаки от нашия голям северен съсед. Преживели сме и това като част от необявената война срещу страната ни през шестте десетилетия блокада.

Всички знаем, че има и тежки грипни епидемии, но онова, което наблюдаваме сега, изглежда като неконтролируемо разрастване на пораженията от този корнавирус.

Прави впечатление, че пандемията от Covid-19 се използва като претекст за лошите показатели в глобалната икономика. Но тази икономика вече беше болна и преди това. Сега проличава особено драстично как в развитите страни човешкото право на здравеопазване е било систематично потъпквано, за да се облагодетелстват най-богатите. В Европа се руши държавата на благоденствието, тя вече е химера от миналото.

Ние, кубинците, коментираме това с много болка и чувство за солидарност. Не е моментът да се занимаваме със слабостите на другите, а да си помагаме, доколкото можем. Но няма и как да премълчим, че пред лицето на тази ситуация с много заплахи пред цялото човечество Куба продължава да е подложена на жестока блокада, за чието вдигане ние не спираме да настояваме.

Освен в Ломбардия, кубински лекари се борят с корнавируса и в много други части на планетата. Вашите международни медицински мисии са станали пословични вече от години. Навсякъде пациентите особено ценят хумання подход на медиците ви. Откъде идва този феномен?

Комбинация от различни фактори е. Тук влиза и нашата етика на солидарността, на алтруизма, завещана ни от Фидел, както и още нещо важно, на което пак той много държеше - да се облягаме на силата на науката. Освен това, както за пореден път напомни тези дни нашият настоящ президент Мигел Диас-Канел, след револяцията сме изградили ефективна здравна система, която е безплатна и достъпна за всички. Разбира се, че и тя си има недостатъци, а и блокадата й нанася щети, но у нас никой не остава без медицински грижи.

От 1 януари 1959 г., когато побеждава революцията ни, до миналата година у нас са обучени 376 608 обучени медици, като 171 362 от тях са лекари. Имаме достатъчно кадри, за да осигурим качествено здравеопазване за нашия народ, а и да помагаме в това на други народи.

Първата кубинска медицинска бригада заминава още през 1963 г. в Алжир. Друга такава бригада помага за преодоляването на последствията от земетресението в Чили през 1969 г. Така започваме. До днес в различни подобни мисии из 164 държави по света са работили общо над 420 000 кубински медици.

В момента имаме медицински бригади в 37 страни. В онези от тях, където е локализиран коронавирус, нашите медици полагат усилия и в битката с него.

В последните няколко дни - от 20 март насам, наши медицински бригади пристигнаха не само в Ломбардия, но и в Суринам, Ямайка, Никарагуа. Във Венесуела пък, където наши лекари работят отдавна, сега изпратихме група медицински учени и специалисти от световна класа, които да подпомогнат и там борбата с Covid-19. А от 22 март в Ломбардия е наш контингент от 52-ма медици с широкоспектърен профил

Имаме дълъг опит в борбата и с други епидемии - с ебола в Западна Африка, с холера в Хаити. Помагали сме и при много приподни бедствия. Нашите хора винаги са там, където е най.трудно, и не отказват помощ на никого.

Искам да отбележа също, че Куба е дала медицинско образвание и на 35 613 души от 138 страни.

Куба направи силно впечатлене и приемайки британския круизен кораб MS Braemar с петима болни от Covid-19 на борда му и с още над 40 изолирани поради съмнения. На кораба беше отказано влизането в редица карибски страни и само Куба го прие, осигури съответни грижи за болните и прехвърляне на здравите с чартърни полети до Великобритания...

Да, така е. И бяхме обсипани с въпроси как така не сме се притеснили за сигурността на нашите собствени граждани, приемайки този кораб. Ние обаче, освен че следваме хуманни принципи, според които не можем да оставим хора в беда, също така разполагаме и с добре организирана гражданска отбрана и системи за сигурност. Те ни дадоха възможност безроблемно и безрисково да проведем прехвърлянето на пътниците от кораба от пристанището Мариел, където той акостира, директно до самолетите им на международното летище „Хосе Марти” в Хавана. Благодарността и емоцията на тези хора към Куба беше огромна.

Страхът никого не може да спаси. Важна е дисциплината, добрата организация, ясното съзнание за ситуацията и отговорността. Само така можем да надвием пандемията. А към благодарните ни пасажери от круизния кораб отправяме посланието те също в отговор да надигат глас, където могат, за отмяната на безчовечната блокада срещу Куба.

Често е споменаван тези дни и кубинският имуностимулиращ препарат Interferon ALFA 2b, който е дал добър ефект при лечението на пациенти с коронавирус в китайския град Ухан. Има ли интерес към закупуването му от други страни?

Да, много страни сега се обръщат към Куба точно за Interferon ALFA 2b. Макар че, както винаги, намират се и такива, които да ни атакуват и да оспорват ефективността му, или пък да оспорват, че е създаден у нас. Нас не ни интересуват такива спорове. Ние си знаем, че използваме Interferon ALFA 2b от 1986 г. и оттогава насам сме го усъвършенствали многократно. Той дава добър ефект при широк спектър заболявания.

Това е протеин, който възпира размножаването на съответния вирус. „Баща” на Interferon ALFA 2b е кубинският учен Луис Ерера, който, впрочем, в момента споделя своя опит и помага във Венесуела. В Китай използват препарата от 3-4 месеца. Помогнал е на над 1000 души, които са третирани с него в Ухан. В Китай вече е издигната и фабрика за производството му съвместно с Куба. Никарагуа също прояви интерес да изграждане на такова съвместно производство.

Тези дни група американски икономисти, сред които и известният Джефри Сакс, настояха в условията на жестоката пандемия от Covid-19 САЩ да отменят санкциите си срещу държави като Куба, Венесуела, Иран, за да могат те да се справят с коронавируса. Вярвате ли, че това може да стане?

В САЩ има много достойни гласове, които отдавна настояват за отмяна на тези геноцидни блокади. Но не вярвам президентът Доналд Тръмп да ги послуша. Той си има сега нов претекст - зает е с борбата с коронавируса в собствения си дом, няма да гледа настрани.

Аз пък питам кога ще говорим за корона на глада в света? Жестокото изпитание за всички ни Covid-19 все ще отшуми един ден, но сега е моментът човечеството на живо да види, усети и разбере, че драстичните неравенства и несправедливия световен ред са същностната заплаха за всички ни.

Пандемията принуди и Куба да обяви затваряне на границите си, което очевидно е убийствено за важния за вашата икономика туризъм...

Туризмът е локомотивът на кубинската икономика и, разбира се, със сегашната превантивна мярка ще пострада. Но трябва да оцелеем. Това са новите обстоятелства и в рамките на възможното ще се налага да се справяме чрез други производства. Имаме толкова дълъг опит от блокадата...

Сега много хора най-добронамерено ме питат как се опазваме на битово ниво от коронавируса, имаме ли достатъчно дезинфектанти, гелове за ръце... Всъщност у нас толкова неща не са достигали хронично заради блокадата, че ние сме станали изобретателни, научили сме се да се справяме без тях. Не мислим и сега за гелове и тоалетна хартия, понеже и преди имаше дефицити. Но намираме своите начини. 

Хората често не си дават сметка, че особено заради ожесточаването на блокадата миналата година имахме проблем дори в снабдяването с някои храни. Нямаме достъп и до определени лекарства поради същата причина. Налага се например да плащаме 6 пъти по високи цени за даден медикамент, необходим за някое болно от рак дете, за да го доставим през заобиколни пътища от другия край на света...

Ще припомня тук данните за стойността само на преките щети, нанасяни ни от блокадата. За 61 години след революцията те възлизат на 138 милиарда и 843 милиона долара. А само от април 2018 г. до март 2019 г. сумата е 4 млрд. долара или 12 млн. на ден...

Какъв ще е според вас светът след тази пандемия?

Дано да стане по-справедлив, по-хуманен. Тези дни чух мнения, че коронавирусът бил на богатите, защото само те можели да си позволят пътувания. Но сега вече се заразяват всички - и богати, и бедни. Най-много ще страдат отново най-слабите и онеправданите. Богатите пак си купуват по-добро лечение, по-ефикасни лекарства. Планетата е болна - икономическият ред в света е болен, акумулира мизерия. Само солидарността може да ни спаси.

 

Сподели в
 

Издателят Иван Гранитски направи дарение на библиотеката на най-старото и най-голямо плевенско читалище „Съгласие 1869“.

04.07.2020/11:22

На 5 юли младите, но вече утвърдени на международната сцена пианисти Виктория Василенко и Сергей Редкин излизат на сцената на зала „България" в концерт - част от лятната програма на Софийската филхармония. В програмата са включени 11-и и 12-и концерт за пиано от Моцарт. На диригентския пулт застава маестро Пламен Джуров

02.07.2020/19:59

От 9 до 11 юли Плевен ще е домакин на третото издание на националния Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“.

01.07.2020/18:01

Уменията и талантите си премерят инструменталисти и композитори, посветили своите производения и творчествона планетата ни и нейното оцеляване.

01.07.2020/15:18

Какво мислят у нас за красотата и самочувствието показват данните от провокативно изследване на „Галъп интернешънъл“ за самочувствието, красотата и ценностите по поръчка на „Жената днес“ и „Рубела Бюти“.

01.07.2020/15:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки