Начало
 
 

Светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо!

20.03.2020 /06:43 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кольо Панамски като фоторепортер на в . "народна младеж" през 1979 г.

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

Поглед - винаги готов и за усмивка, и за „прицелване” през фотообектива. Шегите - неизменно заредени за всички случаи в професията и в живота, досущ ролковите ленти във фотографската чанта. „Душа човек”, но и „серт”, когато трябва. Голям фотограф и голяма личност.

Такъв запомнихме и винаги ще обичаме нашия Бачо Кольо, великия Кольо Панамски, всички ние, които сме имали щастието да работим с него в „Народна младеж” - вестника, на който той не измени в продължение на 36 години.

Огромна празнина остава в сърцата ни сега, когато вече го няма... Той си тръгна завинаги на 18 март, на 91-годишна възраст. Сбогуването с него ще е на 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища.

Безброй са съпреживелиците с Бачо Кольо из съвместно подготвяни репортажи на толкова много колеги, че ако се съберат в книга, това ще е и историята не само на българската журналистика, но и въобще на България от средата на 50-те години на ХХ век насам. Книгата обаче би трябвало да е непременно фотоалбум - с удивителните снимки на Кольо Панамски, запечатали времето в нас и нас във времето...

Снимките, снимките... Непростимо е за всички нас, че не сме разбрали, не сме съумяли, не сме били достойни да спасим голяма част от неговия фотоархив, когато вече след пенсионирането му в началото на 90-те се оказва, че няма къде да бъде съхраняван. И класьорите му с негативите просто са изхвърлени на боклука...

„Хвърлихме ги в контейнера и още докато бяхме там, мина машината на боклукчиите. Така ми се подсякоха краката, като ми изсипаха всичките филми, целият ми труд,” разказва Бачо Кольо в едно интервю преди години. Срам за цялата ни журналистическа гилдия, че допуснахме това...

СБЖ удостои Кольо Панамски със „Златно перо” през 2018 г. за цялостната му дейност и по повод неговата 90-годишнина. Тогава той вече не беше в добра здравословна фопма, за да може лично да дойде на церемонията. И наградата бе получена от по-малкия му брат Георги Панамски - още една легенда във фотожурналистиката ни.

Пишейки във Фейсбук за „изумителния бачо Кольо Панамски” по повод кончината му, журналистът Евгени Петров, бивш главен редактор на „Народна младеж”, го описва като „учител на десетки и десетки млади колеги, благ, сговорчив, но и безкомпромисен, майстор както на репортерската снимка, така и на портрета”. Евгени добавя още за него: „Винаги ми казваше: „Остави светлината да рисува, забрави я пустата светкавица”. Поклон, Бачо Кольо”.

Цялата Фейсбук група на „Народна младеж” тези дни е изпълнена със скръб и с топли спомени за нашия Бачо Кольо - не само велик, но и обичан, истински обичан...

Нека светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо! Безмерна почит!

 

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки