Начало
 
 

България цяла сега нази гледа – и празнува!

03.03.2020 /23:58 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С тържествената церемония за издигането на националния трибагреник пред Паметника на Незнайния воин и почетния марш на българското войнство София започна празника по случай 142-годишнина от Освобождението на България от турско робство.

И природата беше в синхрон с настроението на софиянци, които с цветя и знаменца бяха намерили пътя към паметните места в столицата, за да почетат паметта на онези, които платиха със скъпа цена свободата на България. Пред Паметника на българския опълченец и политици, и граждани на София бяха дошли да отбележат заедно Деня на свободата - Деня на възраждането на българската държавност.

„3 март беляза съдбата на България, но той беляза и съдбата на всеки един от нас – каза вицепрезидентът на България Илияна Йотова. - Ще бележи съдбата и на децата ни, защото никога не трябва да се забравят петте века робство, униженията, оскърбленията, жертвите, Нямаше да има свобода без Руско-турската освободителна война, без подвига на всички онези млади хора, офицери, генерали от толкова много страни. Нямаше да я има българската свобода обаче и преди това, ако го нямаше национално-освободителното ни движение. Ако ги нямаше героите от въстанията, ако го нямаше Априлското въстание, което събуди човешката съвест в целия свят, в цяла Европа, ако нямаше БПЦ, защото духовното освобождение стана преди това с независимостта й.“

Илияна Йотова подчерта и ролята на РПЦ за свободата, в чиито храмове се четяха възванията и се събираха опълченията и войските, за да дойдат и освободят братския славянски народ. Тя не пропусна да подчертае, че наскоро след Освобождението Берлинският конгрес се постара да разруши мечтите на поколения българи.

„Но борбата не стихна, продължи с още повече енергия – каза Илияна Йотова. - Последваха Съединението и Независимостта – доказателства за несломимия български дух, за това, че желанието за свободна и независима българска държава на световната географска и политическа карта се предава през поколенията.“ Тя не пропусна да каже, че всеки, който се опитва да пренапише българската история и да говори, че сме получили даром свободата си, трябва да знае, че така скверни паметта не само на онези, които загинаха за свободата на България, осквернява паметта на всички нас, съвременниците.

Според Илияна Йотова всеки сам разчита завещанието си на 3 март. Прочитът на вицепрезидента на днешна България е: „Само заедно, рамо до рамо, както се сражаваха героите на чутовната Шипка, можем да изградим процъфтяваща България, в която децата ни имат бъдеще. Ако сме истински единни, няма сила, която да ни спре.“

По повод опитите на

някои да са по-историци от историците и да правят „научни открития“,

като непрекъснато повтарят мантрата за интересите на Русия по време на Руско-турската война, ще припомня написаното от Фьодор Достоевски в „Дневник на писателя“, отнасящо се до простолюдието в Русия: “Простият и съвсем необразован руски народ, т.е. дори най-невежите селяни, които нямат никаква представа за историята и географията, знаят обаче отлично и от много отдавна, че светите места и всички тамошни източни християни са поробени от нечестивите агаряни, мохамедани, турци, и че животът на християните в целия Изток е страшно мъчен и тежък. Със свито сърце знае всичко това руският народ… И ето че се чува изведнъж за гонения срещу християните, за мъчения, които те търпят за Църквата и вярата, за християни, даващи главите си за Христа и отиващи на дръвника (защото ако се бяха съгласили да се отрекат от Кръста и да приемат мохамеданството, щяха да бъдат пощадени и наградени…). Чуха се призиви за пожертвувания, след това се разнесе слух за някакъв руски генерал, заминал да помага на християните, започнаха да прииждат доброволци – всичко това разтърси народа до дън душа”.

И още нещо е написал Достоевски: “Самият народ се хвана за оръжието. Когато се чу царското слово, народът заприижда към църквите и така по цялата руска земя. Когато четяха царския манифест, хората се кръстеха и всички си честитяха започналата война. Сами видяхме това с очите си, чухме го…” Според мен коментарът е излишен.

Но все пак, нали е ден на празник, да продължим да разказваме за него. „На днешната дата празнуваме възкресението на един древен народ, който дори с оковите на бездържавието никога не забрави уроците на историята – каза пред събралите се в сърцето на града зам.-кмет Тодор Чобанов. - И никога не загуби своята изначална и несъкрушима воля за свобода и достойнство. На днешната дата преди повече от 140 години България възкръсна на картата на Европа и света. Близо 5 милиона души вече не бяха рая, а свободни хора. Точно както мечтаеха водачите на българското Възраждане. Това възкресение беше свята корона и трънен венец на хиляди знайни и незнайни борци за свобода, родени през петте века на изпитания и теглила“. Според Тодор Чобанов

„историята не е книга, от която можем да прочетем само една страница

Тя е свещена нишка на времето, по която от едно събитие се ражда друго, от една епоха - следващата. За да има Независимост, трябваше да има Съединение. За да има Съединение, трябваше да има Освобождение. За да има Освобождение, трябваше да се пролее кръвта на героите от Април“. Той припомни, че на този ден свеждаме глави пред хилядите знайни и незнайни воини, пролели кръвта си за нашата свобода. „Тези хора от близо и далеч не воюваха с героизъм заради проливи и амбиции, а се сражаваха за човешки правдини и справедливост“ – каза историкът Чобанов.

А Велислава Дърева, която ни на йота не изневери на себе си, развълнува всички с разтърсващи думи, излезли от сърцето й. Тя успя да пресъздаде словесен пърформанс на онзи празнично-вълнуващ и същевременно тревожно-напрегнат 3 март 1878 г. в селцето Сан Стефано, където при особена тържественост е подписан договорът за свободна България. „Сан Стефано. Ръми дъжд. Руската войска строена. Към 5,30 се задава каляската на граф Игнатиев. Великият княз Николай Николаевич, с договора в ръка, преминава в тръст със своя кон пред построените руски войски. Спира по средата и се провиква с висок и силен глас: „Момци мои, ние победихме!“ Следва гръмовно „ура“ и величествен парад на 40 хиляди руски воини.“ Така описва днешния ден френският журналист, писател и художник Дик дьо Лонлей, доброволец в Руско-турската Освободителна война – каза Дърева. –

Това е краят на петвековното турско робство

Краят на един океан от унижения, кръв, смърт и гибел. Това е Възкресението  българско. Това е, което искат от нас да забравим. Защото през последните 30 години един вирус броди из България и той наистина е произведен в една лаборатория. В лабораторията на шепа хонорувани фалшификатори на историята и деконструктори на българската Голгота, които ни повтарят до припадък: Робството е метафора, няма турско робство! Има 500 години благотворно присъствие, мило съжителство, сладостен рахатлък. Обаче ни връхлетяло злощастно нещастие на довлякла се Русия и ни поробила. Тъй ни казва вирусът и като така 3 март няма нищо общо с България и най-добре да вземем да си сменим националния празник, примерно с деня на Берлинския конгрес. Щото щом няма робство, от какво ни освобождава Русия? От една метафора? От една петвековна идилия, в която българската държава е заличена, а българинът е безсловесен, безправен, безпаметен. И както казва един султан, забравих му името, кръвта на българина е без стойност.“

И още нещо спомена Велислава Дърева, отнасящо се до първите информации за кървавите зверства у нас. Твърди се, че те са се появили в западния печат, а това не е точно така, защото първите информации са в руския печат. „Кръвта в Баташка черква още не е засъхнала и гарваните още не са натежали от човешка плът, когато „Биржевые новости“, „КоммерсантЪ“, „Русский мир“, „Московские ведомости“, „Санктпетербургские ведомости“ и „Отечественные записки“ съобщават зловещи новини за турските кланета в България – каза Дърева. – Но цивилизована Европа не обръща внимание. Казват, че било руска пропаганда. И докато лорд Биконсвийлд разправя празни приказки по кафенетата, Немирович-Данченко пише следното: „Никой нищо друго не иска да слуша, никой нищо друго не иска да чете освен съобщенията за това, какво става там – в България. На улиците, на концерти, в театри, във влака, в църквите, училищата, по пазарите и кръчмите само от това се интересуват.“ Според нея Руско-турската Освободителна война е коствала гибелта на 365 войници на ден, офицери, мужици, медицински сестри - една цифра, която не трябва да се забравя.“

Съветникът по културата в посолството на Русия в София Алексей Новосьолов прочете поздравление от името на посланика Анатолий Макаров по повод националния празник на България. Той посочи, че в историята има много малко примери, когато една страна безкористно жертва синовете си, защото не може повече да гледа как страдат други народи, и точно такава е Руско-турската Освободителна война. Една война за правото на славянските братя да избират своя път за развитие и да живеят по своите си закони и да строят своята държава. В поздравлението се подчертава, че освен кръвопролитна, войната е и велика, и благородна. А колкото до руско-българските отношения, те да проверени във времето, подчерта Новосьолов.

И на празник като на празник не може да се мине само със силни думи и слова. Радостните мигове бяха подплатени с вълнуващите изпълнения на известни музикални състави и бъдещи звезди. Осемгодишната Ая Христова силно развълнува всички дошли в подножието на Паметника на българския опълченец с изпълнението на песента „Молитва за България“. А известният и любимец на много българи композитор и певец Хайгашот Агасян с детската вокална формация „Пламъче“ с художествен ръководител Пламена Златева вдигна градуса на празничното настроение.

Хор „Гусла“ също допълни празника със изпълненията си, а накрая накара всички присъстващи да запеят „На многая лета“.

Шествие по повод Трети март организира Национално движение "Русофили“. А паркът „Заимов“ също събра софиянци с хорá да отпразнуват Деня на свободата, на българското възрождение.  

София, освен че беше слънчева, беше и цветна и празнична, а най-много допринесоха за нейната красота усмивките на хората и веселата глъч на малчуганите, които трогателно носеха в ръчички не само цвета, но и българското знаме.

И въпреки тревогите и опасенията от новия страшен вирус, стигащи до официални забрани за честване на традиционните места, цяла България в този ден се превърна в спонтанен празник, бликнал от сърцата, който беше отбелязан и с многолюдното поклонение на Шипка, и с тържествената заря в столицата, на които чухме предаваните по телевизията силни и точни слова на президента Румен Радев.

И от далечна Тараклия в Молдова

долетя вълнуващата вест как нашите сънародници там отбелязват празника на Освобождението. Нашата колежка и преподавател в университета „Григорий Цамблак“ Мариана Кирова написа във фейсбук: „Честит Национален празник на България! В българския център Тараклия в Република Молдова той се празнува тържествено в Университета "Григорий Цамблак" и по площадите на града.“

 

Снимки Мари Къналян, Ирина Богоева, кореспондент на БТА в Тараклия и Сергей Конопак,Москва

Сподели в
 

За първи път от 2002 г. възстановеното Висше военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ край Плевен отбеляза своя патронен празник на 25 май.

25.05.2020/18:24

По случай Седмицата на водното спасяване Областният съвет на Българския червен кръст (БЧК) в Силистра обяви фотоконкурс на тема "Реката и хората", съобщават от организацията.

25.05.2020/16:51

В СБЖ бе получено поздравително писмо във връзка с Деня българската просвета и култура и славянската писменост, разпратено до медии, културни институции и обществени организации от представителството на „Россотрудничество” в България.

24.05.2020/06:00

Град Силистра. Дунавски парк. 23 май 2020 г. 15 ч. - 110 г. след старта на първия Събор на хоровете от крайдунавските градове. Една инициатива на НЧ "Доростол" и Смесен хор "Седянка".

23.05.2020/20:56

През новата учебна година бъдещите студенти-първокурсници в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов ще бъдат безплатно настанявани в студентските общежития.

23.05.2020/15:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки