Начало
 
 

Пекин ще отвърне на удара на Вашингтон върху китайски медии

04.03.2020 /15:25 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Синхуа е от най-засегнатите медии от хода на Вашингон

Пекин си запазва правото да предприеме контрамерки в отговор на решението на Вашингтон да намали броя на китайските граждани, на които е разрешено да работят за китайски държавни медии в САЩ, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на китайското външно министерство.

Решението на САЩ на практика означава, че някои китайски журналисти ще бъдат прогонени от страната, заяви говорителят на външното министерство Чжао Лицзян. Той предупреди, че действията на Вашингтон може да имат сериозно негативно отражение върху двустранните отношения.

По-рано САЩ заявиха, че налагат ограничителната мярка в отговор на ограниченията, наложени на чужди медии в Китай.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че китайските власти подлагат "на наблюдение, тормоз и все по-сериозни сплашвания американските и други чужди журналисти, работещи в Китай". В отговор Вашингтон намали почти наполовина броя на китайските граждани, на които е разрешено да работят за китайски държавни медии в САЩ. 

"Уолстрийт джърнъл" разпали скандала  

"От години Китай подлага на наблюдение, тормоз, все по-сериозни сплашвания американските и други чужди журналисти, работещи в Китай", заяви Помпейо: "Ние призоваваме китайското правителство да потвърди незабавно ангажиментите си за спазване на свободата на словото, в това число и за представителите на пресата", допълва той.

Петте медии, засегнати от това решение на Вашингтон, бяха категоризирани миналия месец като чуждестранни мисии и са смятани вече за пропагандни органи. Те ще могат да наемат най-много 100 китайски служители от 13 март срещу настоящите 160.

"Намалявайки китайския персонал, Вашингтон иска да въстанови едно равенство, нещо, което доста се забави", допълва Помпейо.

"Това решение не се основава на съдържанието, създавано от тези медии и САЩ не налагат никакви ограничения върху онова, което те публикуват", допълва той.

Китайското правителство отне прес картите на трима журналисти на в. "Уолстрийт джърнъл", акредитирани в Китай в отговор на заглавие на изданието, сметнато за прекалено расистко. Вашингтон осъди това решение. Заглавието от 3 февруари гласеше: "Китай е истинският болник на Азия", което Китай прие много зле.

Свързани:    Китай гони, но не пуска американската журналистка Чао Дън

Американска журналистка, която очаква да бъде експулсирана от Китай заради криза между нейния вестник и Пекин, ще трябва да остане в Ухан - града епицентър на коронавируса, докато епидемията не приключи, обявиха китайските власти, предаде АФП.
Дата: 26.02.2020


 

Сподели в
 

Заради претенциите на Левски ПФЛ и БФС събират всички професионални клубове в България на среща, на която ще се обсъжда новият договор за телевизионните права, който трябва да влезе в сила от сезон 2021/22, пише "Тема Спорт".

06.07.2020/16:51

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турския съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 г., предаде Ройтерс.

04.07.2020/17:15

Радио-телевизионната корпорация BBC (Би Би Си) обяви, че съкращава 450 работни места в клона си в Англия, за да намали разходите и да преструктурира местните си новинарски бюра, предаде ДПА.

03.07.2020/16:51

Най-малко 186 журналисти от 35 страни са починали от коронавирус през последните 4 месеца, съобщава в Женева от неправителствената организация "Press Emblem Campaign" (PEC).

02.07.2020/15:25

Полската обществена телевизия ТVP не е изпълнила задължението си по закон да осигурява балансирано и непредубедено отразяване на кампанията за президентските избори, смята Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА.

01.07.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки