Начало
 
 

Любомир Дяковски става на 70

01.03.2020 /18:15 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Любомир Дяковски е почетен гражданин на Плевен и Дупница

Днес директорът на Плевенската филхармония, големият оперен певец Любомир Дяковски отбелязва 70-годишен юбилей.

Потомък на опълченци, взели участие в Руско-турската освободителна война и боевете на Шипка, Любо е роден на 1 март 1950 г. в град Дупница. Заема сегашния си пост от 31 юли 2014 г.

Любомир Дяковски е сред основателите на Плевенска опера "Христо Бръмбаров" и е бил неин член до закриването й. Пял е на всички български оперни сцени.

Репертоарът му включва над 50 роли от световната оперна и оперетна класика. Пее и теноровите сола в над 30 меси, оратории и реквиеми с най-големите оперни хорове в София, Варна, Пловдив, Русе, и Бургас, както и с хора на Радио и телевизия-Загреб, Хърватска и с хора на Виенските момчета.

Дяковски работи с най-добрите симфонични оркестри в София и страната като участва във фестивалите Софийски музикални седмици, Мартенски музикални дни, Варненско лято, Зимни вечери - Пловдив, Лауреатски дни „Катя Попова" - Плевен, както и на престижния европейски фестивал в Дубровник.
Той е инициатор и първи изпълнител на „Меса ди Глория" от Пучини в България с хор и оркестър от БНР и под диригентството на Васил Казанджиев.

Любомир Дяковски е единственият оперен певец, осъществил издаването на оперен албум с Пловдивска филхармония под диригентството на Добрин Петков. В албума са включени едни от най-трудните изпълнения като „Матеус пасион" от Й.С. Бах, „Песни за земята" от Малер и реквиемите на Моцарт и Верди.

Дяковски пее „Сътворението" от Хайдн със Софийска филхармония и хор „Светослав Обретенов" под диригентството на Константин Илиев. Работил е с диригентите Васил Арнаудов, Васил Стефанов, Георги Робев, Димитър Манолов.

Като солист на Мъжки камерен хор под диригентството на проф. Димитър Русков, Любомир Дяковски е осъществил стотици концерти в чужбина, както и записи в „Хармония мунди" и „Балкантон".  От 28 години е солист на „Големите донски казаци" - Виена, мениджър и участник е и в „Тримата славянски тенори". 

Близо 5000 са спектаклите, които изнася в България и чужбина в най-престижните зали като Музикферайн и Музикхаус във Виена, Концертхаус в Берлин, театрите „Шатле" и „Шанс Елизе" в Париж, залите на филхармониите в Мюнхен, Кьолн, Ленинград и Берлин, „Линкълн център" в Ню Йорк.

Записната му дейност включва 3 албума с "Тримата славянски тенори", издадени на CD, оратории и опери, както и множество записи за БНР. осъществени с хор и оркестър на Българското национално радио, Софийска филхармония, хор "Св. Обретенов", както и хора и оркестъра на Софийската опера.

В творческото амплоа на Дяковски са включени и телевизионни участия, концерти и записи за BBC, RTL, RTL-2, ORF, SAT-1, Баварското радио и телевизия.

Пял е в множество катедрали като „Св. Стефан" - Виена, „Св. Михаил" - Хамбург, „Сен Жермен" в Париж, в Лондон, Мадрид, Амстердам, Люксембург, Цюрих, Франкфурт на Майн.

Дяковски се включва и в множество благотворителни програми на различни фондации в България и чужбина. Негов сингъл на песента „Вечерний звон" е продаден в 100-хиляден тираж в Германия и Австрия и със средствата е лекувано заболяло от левкемия дете от Чернобил в болница „Св. Анна" във Виена.

Любомир Дяковски участва и в много лични инициативи, свързани предимно с Плевен.  

Сега се бори основно да осъществи проекти, насочени към публиката, която трудно влиза в залата за класически концерт като любими български песни със солист Орлин Горанов, с руски песни в изпълнение на Руслан Мъйнов и „Вечер на мюзикъла” с участието на Люси Дяковска.

Дъщеря му Люси Дяковска е световноизвестна поп-певица, а синът му Александър Дяковски е баскетболен треньор.


 

Сподели в
 

Днес в плевенския парк „Кайлъка” ще се проведе национална обединителна среща на ръководители на състави по танци и изкуства под надслов „Национално обединение на гилдията”.

30.05.2020/13:11

По повод Международния ден на детето, 1 юни, входът в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Къщата музей „Цар Освободител Александър II” ще бъде безплатен за деца и ученици до 18 години.

29.05.2020/19:37

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) ще използва мачовете при закрити врата като тестово поле за иновационни технологии в телевизионното излъчване, обяви заместник комисионерът Бил Дейли.

28.05.2020/16:52

Тези дни се навършиха 2 години от кончината на големия български художник Светлин Русев. Прrживе Русев подари на родния Плевен ценнатата си сбирка изобразително изкуство от цял свят.

27.05.2020/17:37

Шоуто на "Евровизия" "Europe Shine a Light", което се състоя на 16 май вместо финала на песенния конкурс, е било проследено от 73 млн. зрители, съобщиха холандските организатори на мероприятието.

27.05.2020/14:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки