Влиятелен сенатор поиска от Тръмп да спре продажбата на bTV на Петр Келнер

27.02.2020 /15:57 | Източник: euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Една от малкото снимки на Петр Келнер. Снимка: euractiv.bg

Влиятелният сенатор републиканец Марко Рубио поиска от президента Доналд Тръмп да се блокира сделката, чрез която PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер трябва да придобие мажоритарен дял в Central European Media Group Enterprises (CME). Медийната компания развива дейност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 милиона зрители. Групата притежава българската телевизия bTV.

Сенаторът призовава правителството да направи цялостен преглед в контекста на последиците за националната сигурност на решението на AT&T да се раздели със своя компания, съобщава euractiv.bg.

Марко Рубио е председател на Комисията за Китай в Конгреса на САЩ. Той е член на сенатската Комисия за международни отношения и разузнаване.

Той посочва, че компанията на Келнер и самият той били известни, че действат като “подставено лице на Китай в Чехия” и напомня, че притежаваните от PPF телекомуникационни компании работят с Huawei за изграждане на 5G мрежи.

AT&T не е коментирала информацията. PPF отговаря, че сенаторът се позовава на “фалшива информация” от чешки политици.

“PPF купува СМЕ в допълнение на телекомуникационния си бизнес и без никакви задни мисли. Като част от процеса за придобиване на СМЕ си сътрудничим с всички регулаторни власти и им предоставяме цялата необходима информация”, коментира чешката група.

Компанията на Келнер казва, че ще се свърже със сенатора, за да му предостави “адекватна информация”.

PPF признава, че работи в Китай, но това не означавало, че “гледа по различен начин на света”. “Напротив, като хора, прекарали значителна част от живота си в тоталитарния комунизъм, ние дълбоко ценим свободата на словото”, се казва в позицията на групата на Келнер.

Връзката с Китай

В писмото си до Тръмп американският сенатор дава конкретен пример за действията на свързаните с Петр Келнер компании в Чехия. Той припомня, че една от фирмите в групата PPF, е наела PR компания с цел “да манипулира чешкото обществено мнение с цел създаване на благосклонно отношение към Китай, а тази работа включва шпиониране на чешки политици, натиск срещу медиите да оттеглят статии с критики за Китай и създаване на института Sinoskop, за да произвежда пристрастни анализи и така да влияе на обществения дебат”.

В края на декември миналата година излезе информация, че компанията Home Credit на Келнер, е финансирала кампания за подобряване на имиджа на Китай в Чехия, съобщи тогава Euractiv. Агенция за връзки с обществеността, наета от компанията за кредити “Home Credit”, е създала мрежа от политици, експерти и журналисти, които е трябвало да повлияят на чешкото общество в полза на Китай.

От изнесената информация става ясно, че не всички замесени са били наясно, че са част от тази прокитайска мрежа.

Документите на чешкото издание Aktuálně.cz (партньор на Euractiv – бел.ред.) показват, че Home Credit е наел PR агенцията C&B Reputation Management, за да разпространява положителна информация за Китай. Нейната задача е била да атакува критиците на китайския режим.

В случая бе замесен чешкият новинарски портал Info.cz, чийто изпълнителен директор Томаш Жирса е основният собственик на C&B Reputation Management. Жирса подаде оставка от поста си в Info.cz само няколко часа след като публикува доклада. Info.cz стартира през 2016 г. и се нарича “консервативен портал”.

Една от ключовите фигури в т.нар. “прокитайска мрежа” е чешкият експерт по Китай Вит Войта, който работи и като преводач на чешкия президент Милош Земан, известен с положителното си отношение към Китай. “Добрите отношения с Китай са от решаващо значение за бизнеса на Келнер”, написа тогава Aktuálně.cz.

Преди пет години компанията Home Credit придоби лиценз, който позволява да предлага небанкови заеми в Китай. Home Credit отрича предполагаемото намерение да повлияе на общественото мнение в Чехия.

“Публикуваните документи очевидно са откраднати и евентуалната им модификация не може да бъде изключена”, коментира Home Credit. Компанията призна само подкрепата си за уебсайт, наречен Sinoskop, основан от Вит Войта.

Призив за преглед на сделката

Сега Марко Рубио призовава Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) да прегледа сделката, защото тя “подкопава интересите на САЩ в сферата на националната сигурност във връзка с Централна и Източна Европа, както и с Китай”.

Той напомня, че около една трета от печалбите на PPF Group идват от Home Credit – компания за кредитиране на физически лица в Китай. “Този зависим от политическите процеси бизнес зависи от лицензите на небанково кредитиране, издадени от правителството в Пекин”, пише още сенатор Марко Рубио.

През май 2019 г. администрацията на Тръмп включи Huawei в списък, забраняващ на американски компании да работят с тази компания, и настойчиво лобира пред правителствата на други държави да я изолират от конкурси за изграждане на мрежи за комуникации от ново поколение, макар тя да е световният лидер за такова оборудване.

Сделката на Келнер с AT&T е от октомври – около година, след като гигантът придоби CME чрез покупката на Time Warner срещу 1.1 млрд. долара и 575 млн. долара кредитна гаранция. Ако искането на Рубио бъде одобрено, смяната на собственика на СМЕ може да се отложи с месеци и години заради цялостно и задълбочено разследване.

 

Сподели в
 

И ако вестникът и днес е по будките, то е защото е духовен хляб, без който читателите му не могат, убеден е известният журналист, публицист, писател и дългогодишен зам.-главен редактор на "Дума", дал интервю пред любимия си вестник по повод юбилея му.

04.04.2020/20:35

“Дума” става на 30 години! Честит празник на всички редактори, журналисти и верни читатели на вестника!" Този поздрав отправи през Фейсбук президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев.

04.04.2020/20:09

Предпазни маски получиха хасковските журналисти. Те са дар от Ирена Узунова, бивш областен управител на Хасковска област и бивш народен представител.

04.04.2020/16:09

Вярната информация е еквивалент на доверието. Доверието ще ни изгради колективния имунитет срещу всички вредни и фалшиви новини, които получаваме в момента.Това каза в предаването "Панорама" председателят на Обществения съвет на БНТ Борислав Велков.

04.04.2020/12:21

Оцеляването на журналистите или на правото да знаем, обидните взаимоотношения на четвъртата власт с останалите и монополът на „големите” върху информацията, когато малките ги няма. Журналистът-творец – в дните, когато не само достоверната информация е важна, а и анализът, онова, което ни показва повече от същината на случващото се. Журналистът Руслан Трад коментира в "Нашият ден".

03.04.2020/12:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки