Начало
 
 

Журналистическа конференция за 141 г. на дипломатическите отношения България-Русия

27.02.2020 /11:03 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От 4 до 6 март в РКИЦ ще се проведе организирана от СБЖ българо-руска журналистическа конференция на тема „141 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед”.

Съюзът на българските журналисти организира българо-руска журналистическа конференция на тема „141 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед”.

Конференцията ще се проведе от 4 до 6 март 2020 година в Руския културно информационен център (РКИЦ), ул. "Шипка"34, ет. 3. Журналисти и историци от България и Русия ще участват с доклади.

Откриването на конференцията е на 4 март 2020 година от 14.00 ч. Очаква се приветствие за откриването да изпрати президентът или вицепризидентът на България, а също и българският Патриарх.

На откриването ще говорят председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, председателят на Съюза ан журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов, както и Тимур Шафир, секретар на СЖР и вицепрезидент на Международната федерация на журналистите.

В течение на трите дни на конференцията 18 журналисти, учени и общественици ще изнесат свои доклади, като обобщената тема е "Дипломатическите, културно-историческите и духовните връзки между Русия и България". Тя е разделена на три периода - от 1879 до 1948 г., от 1948 г. до декември 1991 г., от декември 1991 г. до наши дни. На всеки от тези периоди ще бъде посветен по половин ден от конференцията.

В първия ден - на 4 март, когато конференцията ще заседава само следобед, докладите ще обхванат първия период. Ще се изкажат проф. д-р Марин Игнатов от Международната агенция по атомна енергия във Виена, наследник на Марин Дринов; проф. дин Андрей Пантев от Су "Св. Кл. Оридски"; Велислава Дърева от в. "Дума"; проф. д-р Искра Баева от СУ "Св. Кл. Охридски"; проф. д-р Евгения Калинова от СУ "Св. Кл. Охридски"; д-р Владимир Софронов-Дринов, доктор от град Воронеж, потомък на Марин Дринов; д-р Даниел Руменов, директор на РИМ Шумен.

Във втория ден - на 5 март, докладите на сутрешното заседание на конференцията ще са посветени на втория период. по него ще се изкажат митрополит Гавриил от гр. Ловеч; проф. дин Румяна Михнева от БАН; Наталия Чернишова, секретар на СЖР, председател на Съюза на журналистите от Подмосковието; Мелиана Христова от в. "Дума"; Игор Ленкин, кореспондент на ТАСС; д-р Воин Божинов от БАН; проф. д-р Дарина Григорова от СУ "Св. Кл. Охридски"; проф. дн Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет "“Черноризец Храбър".

Следобедното заседание на конференцията на 5 март ще е посветено на третия период. Ще се изкажат Вячеслав Умановски, секретар на СЖР, директор на Централния дом на журналистите; Владимир Касютин, секретар на СЖР, главен редактор на сп. "Журналистика и медиен пазар"; д-р Росинка Проданова, Радио Благоевград.

На 6 март конференцията ще има само сутрешно заседание и на него ще бъде направено обобщение от работата на форума.

Сподели в
 

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

Най-големият журналист сред дипломатите и най-големият дипломат сред журналистите закръгля 70 години - колкото и да не е за вярване... Читателите и гилдията нямат търпение за книгата, която пише! По повод юбилея припомняме интервюто, което той даде за сайта на СБЖ преди броени месеци

20.03.2020/17:28

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

20.03.2020/06:43

За разлика от ситуацията у нас, правата на испанските читатели за достъп до сигурна информация в печатни медии се отстояват съвместно от правителството и от организациите на издателите и на разпространителите.

19.03.2020/20:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки