Начало
 
 

Убийство на печатните издания под маската за защита на свободата на словото

26.02.2020 /08:02 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По повод хаоса с разпространението на пресата, настъпващ след фалита на отгледания с държавна благословия монополист в продажбите, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

Голяма тревога буди съдбата на и без това все по-трудно оцеляващите печатни медии в България, след като фалит обяви досегашния монополист в продажбите на вестници и списания - небезизвестната верига „Лафка”, свързвана с Делян Пеевски. Тя бе обсебила този пазар от години пред очите на всички ни и най-вече под благосклонния поглед на управляващите.

Внезапното закриване през уикенда на будките от тази верига хвърли в стрес многобройни издатели на печатни медии, притиснати от неизвестността какво ще стане с тиражите им, вече разпределени по пунктовете за продажба, кой ще им се издлъжи, от кого да си търсят правата по сключените договори и т.н.

Не внесе много яснота и състоялата се среща на министъра на транспорта Росен Желязков с издателите на печатни периодични издания, посветена на ситуацията с разпространението. Разбра се, че до края на февруари разпространението на пресата ще се осъществява от също монополната в бранша Национална дистрибуция - и тя свързвана с Пеевски. А от 1 март това се поема от държавните Български пощи, с които издателите трябва да сключат нови договори.

Не се знае как точно ще вършат тази работа Български пощи, които сами са в незавидно положение и които евентуално ще използват едва 300 пункта за продажба вместо закритите около 2000 на "Лафка". Нито е ясно и кой ще покрие щетите на издателите от фалирането на „Лафка”. Очевадно е обаче онова, за което алармират мнозина от тях - че чрез хаос и дългова примка се извършва фактическо убийство на печатните медии.

А най-възмутителното е, че всичко това става под маската за защта на свободата на словото. Защото всички помним кой и как още преди месеци спусна решението Български пощи да поемат дистрибуцията на пресата. Направи го лично премиерът Бойко Борисов уж в отговор на изразената от „Репортери без граници” остро негативна оценка за състоянието на свободата на словото у нас.

Един от елементите на критиката бе, че в разпространението на печатните медии е допуснат монопол. В отговор Борисов оповести, че ще прехвърли това на държавните Български пощи и така ще защити свободата на словото, давайки държавна гаранция за равностойна дистрибуция на всички издания.

Още тогава имаше остри реакции, че подобна пряка държавна намеса именно в разпространителската дейност е точно обратното на свободата на словото. И че истинската заинтересованост на властта от тази свобода би трябвало да се изрази другояче - като въобще не се допуска създаването на монопол от рода на този, който така благодатно се разрасна с нейното одобрение.

А що се отнася до експеримента с Български пощи, сега се вижда, че в настъпилия момент за тяхното включване липсва готовност и ясно разписан план, който да гарантира интересите и оцеляването на печатните медии. Алтернатива на досегашното разпространение просто не е изградена.

Държавната загриженост към независимостта и свободата на медиите като едно от базисните граждански права, в други страни се изразява иначе - чрез държавни субсидии за тях, особено за печатните издания, чието оцеляване навсякъде по света е белег за оцеляването на обществената култура.

У нас обаче унищожаването им изглежда цели създаването на такова ниво масова „култура”, което да прави все по-безпроблемно невежото, вредното управление.

И на този плачевен фон наблюдаваме отгоре на всичко фриволно лепене на етикети и недоказани компромати срещу чуждестранни медии, позволяващи си да се държат именно като независими и свободни при разгласяването на неприятна за тукашното управление информация.

В този огледален свят, в който ни тикат насила, вече просто не може да се диша. Време е да се счупят кривите огледала.

Сподели в
 

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020/15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020/20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020/08:32

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020/22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020/17:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки