„Репортер от Миналото време“ печели почитатели и в Мадрид

25.02.2020 /10:17 | Източник: СБЖ/в. "Нова дума" Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В българското посолство в Мадрид беше представена книгата на Йосиф Давидов

В тези дни, когато за българската журналистика се говори със смесени чувства и къде с доза оптимизъм или песимизъм, едно събитие в столицата на Испания доказа, че тя е жива и ще я има. В българското посолство в Мадрид беше представена книгата на журналиста Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“.

Актовата зала на мисията беше изпълнена с десетки сънародници, живеещи и работещи в област Мадрид - представители на български асоциации, преподаватели в българските съботно-неделни училища, художници, юристи, журналисти, актьори, музиканти, бизнесмени и други ценители на словото.

Тържеството беше открито от посланик Иван Кондов, който подчерта, че „представянето се провежда в дните, когато всички българи отдаваме почит към делото на Апостола на свободата Васил Левски“.

Завеждащият служба „Култура и печат“ и първи секретар Десислава Петрова даде думата на Йосиф Давидов, който благодари на присъстващите и на посолството за това събитие. Той предложи на журналистката Богдана Мараджийска, издател на вестника на българите в Испания, на който авторът продължава да сътрудничи, да говори вместо него.

„Да говориш за Йосиф Давидов е трудно, тъй като той говори много добре, и също така добре пише...- каза Богдана Мараджийска. - Част от преживяното от него по света би могло да се превърне в сценарий на холивудска продукция, но като добър журналист той винаги се е уповавал на факти, данни и на едно точно и съвестно отразяване на заобикалящата го действителност. Лично аз научих много от всеки един от стотиците му материали, някои от които имам навика да препрочитам. Aналитичната журналистика на Йосиф е превъзходна. Става дума за онази, която изисква от читателя да бъде подготвен, и която невинаги е лесна за четене. Ако един вестник умира с издаването на следващия брой, то неговите анализи са единственото, което остава живо. Казвам го напълно отговорно и за пръв път в негово присъствие споделям, че за един голям кръг от хора той е един изключителен журналист на световно ниво, и не само защото е успял да интервюира десетки държавни глави в различни краища на света (едва ли има друг българин с подобни постижения), а поради до болка отговорния му начин на писане. Още повече сега, когато журналистите имаме навика да се документираме с един клик, на базата на леснодостъпната информация в Интернет, най-голямата и същевременно най-непроверената. Йосиф владее безупречно това, което днес малцина спазват: не споделя впечатленията си от градове, в които е прекарал по-малко от 24 часа. Ако един журналист не се отнася съвестно към темата, която третира, ако предоставя само част от истината, онази, която е изгодна, то със сигурност няма какво да даде на читателите си. В най-добрия случай те ще останат безпричастни, а в най-лошия – заблудени. Йосиф пише, за да обогатява със знания, да подтиква към размисъл и към търсене на отговори на сложни въпроси, да оставя трайни следи в нашето съзнание. Интересното е, че в книгата „Репортер от Миналото време“, освен всичко това, ни предоставя възможността и да се позабавляваме.

Когато преди няколко години Йосиф сподели че вече е намерил нишката за бъдещата книга и че тя ще тръгне от идеята как стига до определено събитие и място, а не толкова защо отива там (не поводът, а начинът), аз имах моите съмнения. Мислех си, че един такъв подход ще е интересен само за журналисти и има риск останалите читатели (онези, които не са били на планьорки) да се отегчат. Днес най-отговорно заявявам, че тя е един траен извор на достоверни знания за читателите на всяка възраст и от всички възможни професии. Разбира се, най-интересна е за журналистите, за нас тя е като един учебник по репортерство, но всички се наслаждаваме на тази разходка из историята, културата и етнографията на държави, до които едва ли някога бихме пътували, та там дори не се организират сафарита. Гвинея-Бисау, Мозамбик и Зимбабве са страни, за които сега почти нищо не се споменава в медиите. В учебниците по журналистика пише, че един загинал в нашия град е по-важна новина от хилядите загинали на хиляди километри. В книгата си Йосиф Давидов обаче съумява да счупи тази бариера, умело ни води до най-неочакваните места и ни разкрива тайнствени светове в момент, когато информацията се подчинява на големите икономически интереси. 

(Днес, например, медиите ни бомбардират с новини за китайския вирус, от който умират по-малко хора, отколкото от който и да било грип. На фона на тази заплаха от Китай, факт като този, че само за една година загиналите от денга в Латинска Америка са над 1500, а заразените – над 3 милиона - е почти незабележим. Никарагуа, Хондурас и Ел Салвадор не застрашават световната икономика, случващото се там няма кой знае какво значение.)

И искам да приключа, отправяйки един призив към Йосиф: да продължи да пише така добре и в следващата книга да ни заведе до Латинска Америка. Ти би могъл да разкажеш толкова много, това е само началото.

73 държави. Има ли време за попълване на списъка? Разбира се, човек винаги трябва да намери време за онова, което истински желае.“

Един от въпросите, които бяха отправени към Йосиф, беше: „Кои и колко са хората, повлияли най-решително за професионалното ти развитие?“. Давидов отговори: „През 1967 г. Кирил Нешев от сп. „Младеж“ с главен редактор Филип Панайотов ме научи да гледам, но и да виждам, да слушам, но и да чувам. По-късно, през януари 1972 г. в Пекин, големият австралийски журналист Уилфред Бърчет ми предаде урок по репортерство: репортерът трябва да бъде стабилен мост, изграден от знания и наблюдения, между събитието и читателя, слушателя или зрителя. А третият… е тук, в залата“. Всички разбраха, че става дума за поетесата Живка Балтаджиева, която повече от половин век е рамо до рамо с Йосиф, страдаща от неизвестността при някои от „авантюрите“, радваща се на неговите успехи. Хората се обърнаха към нея и я поздравиха с продължителни ръкопляскания.

Преди да напише посвещения на десетките нови читатели на „Репортер…“, Йосиф Давидов благодари на българския патриотичен бизнесмен Сезгин Джеферов, който беше настоял пред посланика именно той да осигури коктейла – „като жест към господин Давидов, с когото имам честта да съм приятел“.

От реакциите за събитието в социалната мрежа Фейсбук личи, че книгата на нашия колега, която в края на миналата година беше представена в София, в клуб „Журналист“ към СБЖ, е пуснала и испански корени…

И като всяка книга и книгата на Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“ носи своето  послание, а то се крие в нейните последни редове: „Нахвърлените разсъждения имат адресант: Дигиталния гражданин.

Дигиталната личност вероятно е наясно, че виртуалното обществено пространство не се роди от нищото. Неговото зърно беше посято в почвата на моето време.

Опитах се да опиша моята шепа пръст…“  

 Успоредно с творбата на известния български журналист се състоя и испанската премиера на книгата с есета на Хосе Ортега и Гасет „Европа и идеята за нация“ в превод на испаниста Ефтим Станков…

 

Снимки Галин Иванов

Сподели в
 

Нулевият пациент на заразата с коронавирус е продавачка на стриди на пазара в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата. Това е 57-годишна жена, която The Wall Street Journal идентифицира като Вей Гуиксиан. Тя се е почувствала зле на 10 декември.

29.03.2020/12:15

Тaйвaн приютявa изгoнeнитe oт Китaй aмeрикaнcкитe журнaлиcти, прeдaдe AП. Aгeнциятa ce пoзoвaвa нa тaйвaнcкия външeн миниcтър Джoузeф Ву.

29.03.2020/12:10

Социалната мрежа Instagram ще махне всякакво съдържание за пандемията от коронавируса от препоръчаното си съдържание и опцията "изследвай" освен информация от големите здравни институции, съобщи Ройтерс.

24.03.2020/16:54

Двама спортни журналисти в Испания са починали, след боледуване от коронавирус, предаде Световната асоциация на спортните журналисти AIPS.

22.03.2020/18:50

Заради коронавируса водещите на едно от най-гледаните и рейтингови предавания по РТР „60 минути“ - Олга Скабеева и Евгений Попов, ще водят разделени и редувайки се, като изданията ще бъдат записвани без присъствието на зрители в студиото, съобщава журналистката в инстаграм.

22.03.2020/11:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки