Начало
 
 

Меморандум за сътрудничество подписаха ректорът на Русенския университет и Снежана Тодорова

25.02.2020 /09:02 | Източник: БТА/РусеИнфо/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и Снежана Тодорова

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова се договориха за осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции.

На 24 февруари за пръв път в Русенския университет  гостува председателят на управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Посещението започна със среща с академичното ръководство, на която Снежана Тодорова и ректорът на университета чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев подписаха меморандум за сътрудничество.

Целта на договора е осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции. 

В края на срещата г-жа Тодорова дари за университетската библиотека книги на своя рано отишъл си съпруг - внезапно починалия през 2018 г. професор по източни литератури и култури дфн Александър Федотов: „Духът на пролетта“, „Упрекът на тигъра“, „Искам да попитам луната“ и Конфуцианският отшелник“.

"С обич към Изтока"

Снежана Тодорова откри във висшето училище и изложбата "С обич към Изтока", подредена в памет на нейния съпруг. Експозицията съдържа 32 пана, доказващи трайната привързаност на проф. дфн Александър Федотов към корейската, монголската и тибетската култури и езици. Фотосите са заснети по време на последното му пътуване в Азия. Изложбата ще остане във висшето училище 10 дни.

Проф. дфн Александър Федотов остави дълбока следа в българската наука като професор по източни литератури и култури в Софийския университет и директор на Центъра за източни езици и култури. Той бе също заместник-ректор на Софийския университет (2001-2007), председател на Висшата атестационна комисия на Р България (2009-2012) и почетен председател на Институт „Конфуций“ – София.

Към СБЖ ще има секция за студентски вестници 

Посещението на Тодорова в университета включваше и дискусия със студенти от специалност "Български език и история", както и среща с главния редактор доц. Анелия Манукова на в. "Студентска искра", който излиза от печат вече 62 години.

Бяха засегнати темите за качествата, необходими на един журналист, за фалшивите новини, за трудностите на някои от традиционните ежедневници и други. Обсъдиха се и възможности за обмен на информация и сътрудничество с главния редактор на вестник „Студентска искра“. 

Тодорова съобщи, че ще предложи да се създаде секция на издатели на научни издания и на студентски вестници към СБЖ. Тя информира, че към момента членовете на СБЖ са около 4000. Тодорова заяви, че са нужни законодателни промени в защита на журналистическата професия. Основно искане е сключването на колективен трудов договор, който да пази правата на журналистите. По думите й такъв сега има само в БТА, БНР и БНТ. 

"Силно съм впечатлена от достолепието на Русенския университет "Ангел Кънчев", високото академично ниво на преподаване и отношение, изключително топлия прием и голямото уважение както към СБЖ, така и към паметта на проф. дфн Александър Федотов. Изказвам благодарност лично на ректора чл.-кор. проф.дтн Христо Белоев, на всички негови колеги от академичното ръководство и на журналистката Галина Антонова за поканата и интересната и ползотворна програма в Русе", заяви специално за сайта на СБЖ Снежана Тодорова.

Свързани:   Снежана Тодорова ще говори днес пред студенти в Русе

На 24 февруари (понеделник) 2020 г. за пръв път в Русенския университет ще гостува председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти г-жа Снежана Тодорова.
Дата: 24.02.2020

Сподели в
 

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

Най-големият журналист сред дипломатите и най-големият дипломат сред журналистите закръгля 70 години - колкото и да не е за вярване... Читателите и гилдията нямат търпение за книгата, която пише! По повод юбилея припомняме интервюто, което той даде за сайта на СБЖ преди броени месеци

20.03.2020/17:28

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

20.03.2020/06:43

За разлика от ситуацията у нас, правата на испанските читатели за достъп до сигурна информация в печатни медии се отстояват съвместно от правителството и от организациите на издателите и на разпространителите.

19.03.2020/20:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки