Начало
 
 

„Лафка” официално обяви фалита си, закриват се будките ѝ

23.02.2020 /20:53 | Източник: СБЖ/Сега/manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Будките на "Лафка" вече стоят затворени

Издатели на печатни медии са в стрес за начина на разпространението оттук-нататък, за съдбата на непродадените бройки на изданията им, за непогасените дългове

След няколко дни на слухове за предстоящо закриване на продаващите периодични издания будки от веригата „Лафка”, това вече беше обявено офицално. На 23 февруари компанията „Лафка Маркет” АД извести, че прекратява оперативната си дейност. Като причина са посочени промените в Закона за хазарта и въведения държавен монопол върху моментните лотарийни игри, което е довело до значителен спад на продажбите в търовските обекти на дружеството под едноименната марка. 

Обявлението означава и закриването на официално водещите се като собственост на компанията общо 1 059 търговски обекта за тютюневи, захарни изделия, вестници и списания на територията на страната. Франчайзите на веригата би трябвало да са 824.

От „Лафка” уверяват, че разполагат с достатъчен ресурс, за да изплатят задълженията си в най-кратки срокове. Въпреки това в социалните мрежи се появиха тревожни реакции от издатели, които са в стрес за начина на разпростраяването оттук-нататък, за съдбата на непродадените бройки на изданията им, за непогасените дългове.

Издателката, журналистка и поетеса Маргарита Мартинова написа: „Задават се масови фалити. Да ни е честит поредният идиотизъм.”

Издателката Донка Ганева реарига в същия дух: „Убиват българската преса. Тихомълком, изведнъж и окончателно. Без предупреждение, зад ъгъла, но с основния аргумент - ПАЗАРА. Монополистът реши да ни изпрати в небитието. Тоест да ни затвори достъпа до хората. Кой ще ни плати броевете, които ни дължат съгласно договора? И какво ще ни платят като пазара е затворен? И с какво ще платим на хората, на печатницата, на държавата?”

Manager.bg съобщава, че във вторник министерството на транспорта свиква работна среща с представитетели на всички печатни медии. По неофициална информация, срещата ще бъде своеобразен дебат за разпространението на печата и ще се води лично от министъра на транспорта Росен Желязков.

На свой ред вестник „Сега” припомни как прeди гoдини ce вoдeшe иcтинcкa биткa зa мecтa, нa кoитo дa ce пocтaвят будки зa вecтници, списания и други печатни издания. Пo-къcнo тe бяхa пoгълнaти почти напълно oт „Лaфкa“, кoятo рaзпoлoжи своите павилиони нa тeхнитe мecтa. Веригата е концесионер на спирките на градския транспорт в Плодив, например.

Същият вестник цитира коментар на бившият посланик на България в Русия Илиян Василев, който е написал във Фейсбук следното по темата:

„Какво му дреме на Пеевски, че „Лафка” щяла да фалира, след като всичко ценно от нея е взето, разпределено, похарчено. Това, с голяма вероятност, е умишлен фалит, който позволява на тарикатите във фирмата да си вземат парите, а да оставят на държавата и тези, които си очакват парите от „Лафка”, един кукиш по отношение на данъците.

Защо си мислите, че всичко не е координирано и част от един план?Нали по този начин фалираха банки, компании през 90-те години и по-късно за да прикрият далавери и следи. И след това сметката е 20 милиарда лева несъбрани данъци и вземания на държавата, които НАП опрощава.

Пеевски си е ОК, няма никакъв проблем. Гешев пак ще направи едно шерифско реалити, може и пищов на кръст да запаше. Каскет вече има."

Сподели в
 

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

Най-големият журналист сред дипломатите и най-големият дипломат сред журналистите закръгля 70 години - колкото и да не е за вярване... Читателите и гилдията нямат търпение за книгата, която пише! По повод юбилея припомняме интервюто, което той даде за сайта на СБЖ преди броени месеци

20.03.2020/17:28

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

20.03.2020/06:43

За разлика от ситуацията у нас, правата на испанските читатели за достъп до сигурна информация в печатни медии се отстояват съвместно от правителството и от организациите на издателите и на разпространителите.

19.03.2020/20:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки