Начало
 
 

Какво пишат „Работническо дело” и „Демокрация” преди 30 години

23.02.2020 /12:17 | Автор : Александър Детев | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Работническо дело" и "Демокрация" са вече само спомен

"Вие държите в ръце новия всекидневник "Демокрация". Чакали сте го нетърпеливо. Ние го приготвихме трескаво. Време няма. Четири десетилетия са преминали в болезнен сън. В Европа сега сме само географски. А искаме да присъстваме реално".

Датата е 12 февруари 1990-а 

Преди малко повече от месец са започнали консултациите на Кръглата маса между управляващи и опозиция. На 15 януари 1990-а е отменен член 1. Три дни по-късно Тодор Живков е арестуван, припомня в анализ Дойче веле:

Опозицията има свой ежедневник. Съдържанието на първия му брой е изпълнено с ентусиазъм. Но се отчита, че България е навлязла в новото време "не така стремително както в ГДР и Чехословакия". Това пише доктор Желю Желев в статията си "Новата опозиция", поместена на първа страница.

Желев отбелязва, че в страната се създават нови независими организации и политически партии. И че "непрекъснато стават събрания, митинги, стачки, на които хората искат свободно и по нов начин, независимо от управляващите да поставят и решават своите проблеми".

Вестник "Демокрация" споделя, че "иска да бъде обективен, да казва какво става около нас, да бъде настойчив, но справедлив". В горния ъгъл на заглавната страница е поместена декларация на министъра на вътрешните работи Атанас Семерджиев, с която той заявява, че "служби и органи на МВР не са извършвали, не извършват и няма да извършват подслушване и запис на каквато и да е информация в сградите на ул. "Раковска" 134 и на бул. "Дондуков" 39".

В броя на следващия ден в същото това каре под заглавие "От първия брой ли?" се съобщава, че читател на "Демокрация" е информирал как първият брой на вестника е бил задържан в пощата в Ямбол и не е бил продаван. 

БКП търси новата си идентичност   

Органът на Българската комунистическа партия "Работническо дело" в същия този ден извежда като заглавие заключението от доклада на председателя на Висшия партиен съвет на БКП Александър Лилов пред партийния актив, че "незабавната промяна е ключът за успех".

В доклада си за Четиринайсетия конгрес на партията Лилов отбелязва, че "политическата и обществена активност на партийните организации, ръководства и кадри, на партията като цяло продължава да изостава от динамичното развитие на събитията и обстановката в страната".

Фракцията на БКП, превърнала се по-късно в самостоятелна партия - "Алтернативното социалистическо обединение", е провела ден по-рано националната си конференция в зала 1 на НДК. АСО се стреми "не само към реформирането на Комунистическата партия, но и да съдейства за демократизирането на обществото, да сътрудничи с всички сили, които си поставят същата цел".

Според вестник "Демокрация", на тази конференция проличава водоразделът по въпроса дали партията трябва да се реформира, а акцент са резултатите от извънредния конгрес на БКП, провел се между 30 януари и 2 февруари, който според мнозинството е бил манипулиран. 

"Работническо дело" също отбелязва, че е имало "поляризация" и че поради "незадоволителните за присъстващите резултати от извънредния XIV конгрес" се настоява за свикването на нов. Заглавието на репортажа обаче е "Различните пътища не отменят единството в целта". За "Демокрация" на конференцията на АСО "Сензацията стана!", но "по български. Както винаги, половинчато".  

"Америка открива България"  

На 12 февруари 1990-а "Работническо дело" отразява отминалото посещение на държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър в София и "радушния му прием", за който са съобщили двата водещи вестника зад Океана - "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс".

Според „Работническо дело", на срещата си с председателя на Държавния съвет на НРБ Петър Младенов и министъра на външните работи Бойко Димитров Бейкър е обсъдил "процесите на преустройство и демократизация в България и проблеми на българо-американските отношения".

Позовавайки се на американските издания, вестникът пише, че при срещата си с ръководителите на Съюза на демократичните сили Бейкър ги е посъветвал да са обединени, защото "имате мощен опонент и ви предстои трудна борба".

Вестник "Труд" на 12 февруари пише, че "Америка открива България". За изненадващото посещение на държавния секретар изданието отбелязва, че "Бейкър се оказа първият чуждестранен държавник, който разговаря с новия премиер Андрей Луканов". Авторите на "Труд" съвсем ясно илюстрират промяната, случила се в България, не само във вътрешно-, но и във външнополитически план.

"Само преди броени месеци подобна стъпка би предизвикала язвителни реплики в американската преса, която винаги е била особено чувствителна към тоталитарните режими на Изток", пише вестникът. Разказано е как времето за официални срещи е било разделено между властите и опозицията, и се коментира, че подобен акт е "външнополитическо признание за преустройството", което "никак не е маловажно".


 

Сподели в
 

Комисарката на Съвета на Европа за човешките права Дуня Миятович публикува декларация, в която изрази опасенията си относно подкопаването на свободата на медиите в резултат на непропорционалните ограничения, налагани като извънредни мерки в борбата срещу пандемията в редица страни от Европа.

04.04.2020/12:16

"Новият брой на сп. „Спринт” е капка добро настроение в сложното време – заяви главният редактор Николай Кръстев и подчерта. - Този брой е изключително специален за нас".

03.04.2020/18:51

Сръбската полиция е задържала журналистка, която написала критичен текст за справянето с епидемията от коронавирус, съобщи нейният адвокат, цитиран от ДПА.

03.04.2020/12:00

В. "Черно море" спира да излиза, съобщи в публикация в последния му брой Нася Атанасова, управител на дружеството "Черно море прес", което бе издател на вестника.

02.04.2020/12:00

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович представи в Страсбург доклад от посещението си в България през ноември миналата година, предава БТА.

01.04.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки