Начало
 
 

Божана Димитрова: Всеки опит да се арестува свободата на словото е бумеранг

21.02.2020 /09:10 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Честит празник, скъпа Божана! Снимка: БНР

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

Божана Димитрова не обича да я наричат „легенда” и да я вкарват в „звездни” категории. Журналистиката за нея продължава да е кауза. Не случайно тази дума фигурира и в заглавието на излязлата преди пет години книга за нея на доц. Ивайло Христов „Божана Димитрова - кауза радиожурналист”.

Все пак не съм сигурна дали и след всичките 25 години, през които се задържа в ефира воденото от нея предаване-явление „Разговор с вас”, събирало тримилионна аудитория, дали и след общо 43-те си години журналистически труд в „Старата къща” на Радиото, Божана осъзнава истински как продължава да въздейства на хората и до днес нейното магнетично личностно присъствие. И особено - уникалният й глас, дълбочината и топлотата му, които още с първите й думи веднага ни обгръщат с доверието и сигурността, че каквото и да става наоколо, разговорът й с нас не спира и ни води към добро...

Божана е от онази безценна порода професионалисти, които тъкмо благодарение на блестящите си качества и ерудиция, съчетани с ненакърним морал, никога няма да демонстрират превъзходство над колеги или аудитория. Напротив, те неизменно обгръщат с уважение, внимание и дълбоко вглеждане всеки събеседник, всяко събитие, проблем, процес в обществения ни живот. Божана идва от висшата школа на „старата”, на истинската журналистика, в която на всекиго, заел се да я упражнява, „му пука” за всичко в живота ни. Дарба, която така болезнено не достига на днешната ни журналистика...

Невероятно, но факт - на 22 февруари тази наша неповторима и любима Божана празнува достолепен юбилей, чиито количествени измерения трудно се възприемат за истина на фона на нейния все така изострен журналистически рефлекс и заразяващо жизнен и младежки дух. Поводът не можеше да се пропусне и я потърсих за интервю - но не патетично-юбилейно, каквото изобщо не би се „вързало” с нейната същност. А интервю-разговор за всичко, което ни се случва - на нас, журналистите, на нас, гражданите, на нас, българите.

Юбилеят все пак задължава да представим и кратка „визитка” на юбилярката. Завършила българска филология в Софийския университет  „Св. Климент Охридски“, от 1965 г. Божана Димитрова работи в тогавашното Българско радио, днес БНР.

През 1974 г. заедно с Весе­лин Димитров, Еди Емирян и Дора Христова създават предаването „Разговор с  вас“, което остава в ефира на програма „Хоризонт” в продължение на четвърт век и го слушат по три милиона души - два рекорда, недостигнати и до днес в българската радиожурналистика.

Божана е носителка на многобройни журналистически отличия, сред които и няколко „Златни пера” на Съюза на българските журналисти.

През 2003 г. й е присъдена голямата награда на БНР „Сирак Скитник” за цялостен творчески принос и новаторство в най-върховите постижения на БНР.

През 2009 г. получава учреденото по инициатива на Мариана Хил отличие „Следа в ефира”, за което признава, че й е много скъпо.

През 2010 г. й е връчен призът „Златен глас”, учреден от Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му, радиожурналистката Надежда Дженева.

Божана е и авторка на няколко книги, включигелно „В разговор с вас. Фрагменти” (2004 г.) и „Разговор с първия космонавт на България” (2014 г.).

Има още едно забележително авторство - майка е на известната журналистка Милена Димитрова, също вече издала поредица от книги.

Но нека най-после дадем думата на самата Божана Димитрова:

- Един юбилеен разговор с Божана Димитрова просто няма как да не започне от любимия на всички ни „Разговор с вас”, зареждал радиоефира в продължение на 25 години с Вашия глас, с Вашия професионализъм, с Вашето човешко присъствие... Какво от онова, което правехте навремето Вие и целият екип на предаването, отеква и днес в журналистиката ни, в аудиторията, в обществото?

- Висок комплимент съдържа въпросът, оценявам го  и веднага бързам да кажа, че журналистите в тази първа електронна медия винаги са отстоявали принципите на общественото радио, винаги с лице към  хората, към днешния им живот, към проблемите на деня.

Да, още в средата на седемдесеттте години, когато не беше така популярно понятието обществено радио, „Хоризонт” докосна тази силна струна в пряк разговор със  слушателите, изведе преди  партийната пропаганда темите на деня, с целия свой силен арсенал – откритите телефони, пътуващите радиостанции, микрофоните на улицата, преките репортажи от цялата страна.

Пред микрофоните  вместо говорители застанаха  журналисти, с  името си, с лична позиция, задължително на живо, с мигновения рефлекс и коментар на  новината от деня. Това направи впечатление,  подсили доверието  към радиото, вероятно  доведе и до недостигнатата  и до днес тримилионна аудитория  

Но за чест на радиото бързам да кажа, че тази изпитана вярна струна отчетливо звъни  и сега, поддържат я  опитни журналисти, репортери  и водещи - лаская се, че част от тях са мои ученици, а  и от съвсем млади и напористи колеги.

Виждам,  че повечето от тях сами намират верния тон, сами се отказват от клишетата, от слугуването и евтините трикове,  сами усещат  сладостта и силата на лично защитена  и мотивирана гражданска позиция. И дано не забравят, че журналистът  пред  микрофона не е съдник и прокурор, че  думите му трябва да подсказват и помагат , просто защото той, журналистът, е и водач на общественото мнение...

- Какво мислите за днешната българска журналистика? Има ли живот за нея? От какво е по-зависима все по-оскъдната свобода на словото - от дерибейството на управляващите или от характерите на самите журналисти? Как се развъдиха „мисирки” в гилдията?

- Не мисля - преживявам го, следя  новините,  недоумявам, не разбирам, няма как да оправдая  всяко поредно безпардонно изстъпление... Споменавате точно  думата дерибеи. Завидно е самочувствието им, безстрашието от възмездие, имам предвид  и  местни велможи, и  фараоните от министерствата.

И дали да не им напомним едни основателни страхове  дори на императора Наполеон - „страхувам се повече от вестниците, отколото от щиковете и топовете”... Не само защото   журналистиката  има чудното свойство  от четвърта да става често първа власт. Не само защото силният й глас , особено днес, вече е присъда. Време е  да се осъзнава, че всяко посегателство  към медиите , всеки опит да се арестува  свободата на словото  е бумеранг.

Но така зададен, въпросът  отваря и  други страхове – дали понякога не предаваме крепостта отвътре, дали някои от нас не  коленичат доброволно пред силата на  србърниците  на властта, на олигарсите, на съмнителните новоизлюпени медийни босове? И ето така, те вече са мисирки и келеши - пардон, цитирам....

А въпросът отваря и друга днешна тема – за недопустимия начин на  говорене, за недопустимия  уличен речник на така наречените политици. Може би проявявам свръхчувствителност  към езика, към културата на изказа – това е наследство от  радиогодините. Първата мисия именно на радиото е  да задава добър тон, да бъде законодател на българския език, да бъде пазач на  на богатото ни  езиково наследство, да бъдем  непримирими  към всяко словесно изстъпление...

- В сложната ситуация, в която е поставена днес нашата професия, СБЖ постоянно фокусира вниманието върху острата необходимост от журналистическа солидарност в отстояването на журналистическите права - жизненоважните и за нас като журналисти, но и за самата демокрация в обществото ни. Има ли я, няма ли я, възможна ли е тази солидарност според Вас?

- Да, сложна ситуация, винаги актуален въпрос за силата, за ролята, за смелостта  на журналистическата гилдия и  за задължителната солидарност сред нейните редици – осбено днес, когато са толкова остри и безпардонни  посегателствата от всички страни.  Но няма как да се разчита на външна помощ, задължителни са нашите вътрешни усилия и като съюз, и като лична кауза.

Помагат и „Репортери без граници”, и примерите  на професията  в развитите демокрации, а и дали са винаги добронамерени  показните усилия на съмнителни фондации и агенции? Така че да се опитаме да застанем лично и колективно зад силната и необходима дума солидарност.  Още повече днес, в това ново българско време, когато сме изправени пред българския  модел на демокрация, от който може да се очаква всичко.

Знае се, че няма изключение в правилото, когато си на власт, непременно да се награбиш, да се накрадеш. Сблъскваме се  все по-често с  усещането за недосегаемост,  завинаги.  Това вече изведе  хората по площадите, изострена е чувствителността именно към двуличието на първите хора, очевидно е непрощаването, нетърпимостта  към  поредните грешки и безсмислени скандали.

И мисля, че тук  именно журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив, за още една обица на нечии уши. Казвам го и вече се съмнявам дали ще е чуто, като гледам как всичките видове политици  се надвикват помежду си, до оглушаване.

- Юбилеите обикновено са повод за равносметка, но Вашият все така изострен журналистически рефлекс и заразяващо жизнен дух правят по-подходящ според мен въпроса за каузите и дейностите, на които посвещавате времето си сега. Кои са те?

- Е, на осемдесест години човек вече няма време да обслужва нечии каузи, да подкрепя някои дейности.  Даже се учудвам, че все още, по силата на навика вероятно,  имам желание да драсна някой ред, особено когато ме засяга злободневен  проблем или когато искрено ме вълнуват  ярки нови образци на колеги, на съвременни поети, писатели, художници. Те заслужават най-добра дума.

С готовност се отзовах на поканата за участие в Обществения съвет на Националната библиотека  „Св. Св. Кирил и Методий”. Там предстои належащо разширяване, за да запазим богатия вековен книжен фонд,  защо не и в нова сграда? Надявам се заедно с един запален, ентусиазиран екип от експерти, с влиянието на  неслучайни хора като академик Антон Дончев, на дипломата Кирил Топалов, на  енергичния журналист и юрист Кирил Вълчев да  помогнем за тази кауза... Ето, пак стигаме до думата кауза, тя  е най-точна и  когато говорим за професията ни, когато изпълняваме безусловния си дълг пред обществото, пред съдбата на България

Свързани:

Божана Димитрова: За мен журналистиката е кауза до живот

Дата: 21.03.2014

Сподели в
 

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020/18:19

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020/17:53

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020/18:16

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020/14:45

Преди дни, и в навечерието на 3 март, в Дома на киното се състоя премиерната прожекция на документалната лента Breaking news на режисьора Асен Владимиров. В него авторът разказва как пресата на ХІХ век отразява Руско-турската война 1877-1878 година. Това е може би най-отразяваното събитие за онова време. Едни от най-известните военни кореспонденти и художници от цял свят отразяват двете страни на сражаващите се.

27.02.2020/15:48

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки