Начало
 
 

Мартин Минков се гордее с професията журналист

16.02.2020 /09:07 | Автор : Николета Атанасова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мартин Минков получава „Сирак Скитник“ за 2019 г.

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

Той бе отличен за значим принос в развитието на медията. Пред БНР Мартин Минков каза:

„Професионалният ми път започна в Младежка редакция на програма „Христо Ботев“. Тук беше първата ми командировка в страната, първата ми среща със студийния микрофон и с аудиторията. След това имах стотици часове в програма „Хоризонт“. И, да, най-щастлив бях във водите на ефира“.

Кореспондент в Скопие   

„Да бъда кореспондент на БНР в Скопие беше една от най-предизвикателните позиции в работата ми. Там вътрешното ми убеждение или девиз беше: „Опознай Република Македония, за да обикнеш България повече. Кореспондентската работа е голям професионален шанс, но и страхотно натоварване. А там преживях много трудни моменти – бежанската криза, бомбардировките срещу тогавашната Съюзна република Югославия, предавал съм пряко от границата между Косово и Македония“. 

Нагледах се на много ужасяващи гледки. Да не говорим, че работата ми винаги е била свързана с изключително деликатните отношения между България и Македония“, разказа за работата си като кореспондент на БНР Мартин Минков. 

Кризата в БНР   

„Кризата в БНР в известен смисъл продължава, защото се нанесоха сериозни удари върху редица структури и то в смисъл, че все още някои дирекции нямат ръководство. Но в същото време съм убеден, че истинска криза не се получи, защото имаше консолидация вътре на хората в радиото.

Опитът работещите в радиото да бъдат разделени беше абсолютна провокация. Но ние журналистите, защото аз съм преди всичко журналист, ние не допуснахме натискът отвън и опитът за цензуриране на колега да се случи. Факт е, че в един конкретен ден на месец септември 2019 се извършиха неща, които прозвучаха като удар срещу националната институция. И към това се добави немислимото – спиране на сигнала на програма „Хоризонт“.

Освен това, неблагополучните решения, които слава Богу бяха само опит да се вземат за конкретен колега от „Хоризонт“, тези решения показаха не само липсата на какъвто и да е управленски опит, но и поддаване. И аз съм убеден в това, но не съм следствен орган, за да го твърдя. Но аз съм убеден, че „Старата къща“ ще остане крепост на достоверната журналистика и свободното слово“, допълни Мартин Минков. 

Промени в Закона за радио и телевизия   

„У нас системата за финансиране през фонд „Радио и телевизия“ не проработи. Европейското законодателство не позволява двойно финансиране на обществените медии. Аз споделям, че е необходимо фиксиране на процент от БВП. Аз не участвам в работните групи по темата, но ако някой пита мен, Законът за радио и телевизия не трябва да се променя тук и там, а да се пренапише изцяло“, коментира Мартин Минков.

Свързани:   БНР удостоява Мартин Минков със „Сирак Скитник“ за 2019 г. 

Голямата награда на БНР „Сирак Скитник“ за 2019 г. за значим принос в развитието на Българското национално радио бе присъдена на Мартин Минков, програмен директор на БНР.
Дата: 12.02.2020


 

Сподели в
 

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки