Фотогравиите на Мартин Пар разказват историята през банални случки

11.02.2020 /16:51 | Автор : Валерия Николова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Изложбата остава в галерия „Синтезис“ в София до 11 март

Галерия "Синтезис" представя 40 фотографии на Мартин Пар, събрани в цикъла "Този малък свят". Британският фотограф е посветен на изкуството на документалната фотография.

Той е известен колекционер на фото книги и куратор. Негови фотографии притежават големи музеи и галерии за съвременно изкуство по света, посочва БНР:  

Колко различни са очакванията на един турист за мястото, където той иска да отиде и как то изглежда, когато пристигне там – това е ключова тема, която изследва Мартин Пар.

„Темата, която Мартин Пар изследва, е търсенето на различни култури, колко много усилия полагаме да търсим нещо различно и в същото време нашите пътувания разрушават тези култури. Защото когато един турист пристигне на едно място, той очаква да има същите удобства, каквито има и у дома, и домакините максимално се опитват да му ги предложат“, разказа пред БНР един от кураторите на изложбата - Надежда Павлова

Като интересен феномен тя открои факта, че фотографиите в изложбата са заснети в периода 1989 – 2019 г., което е дълъг период за фотографски проект. 

„По снимките може да видите как се променя отношението на туриста към забележителностите, които той посещава. В началото той е възхитен от тях, те са обект на неговите снимки, а през последните години обект на снимките е самият турист, забележителностите са се превърнали във фон на неговото туристическо присъствие. Точно по това отношение на туриста към снимката може да се определи и периодът, в който Мартин Пар е направил самата фотография“, подчерта Надежда Павлова.  

Макар да е сред най-прочутите документални фотографи, Мартин Пар не е нравоучителен в своята работа и отношението му кам съвременния турист е обагрено с мека ирония. „Не се опитва да сочи с пръст. Той се държи, сякаш е участник във всички тези процеси и създава толкова мощна връзка със своите обекти. И когато зрителят застане пред снимките, той също се чувства част от това“, допълва кураторката.

Мартин Пар снима неща, които остават встрани от обектива на другите фотографи. „За него са любопитни баналните неща – тези, които не са от световно значение. Той може да снима 30 години как хора сипват бензин в колата си на бензиностанция, но когато видите времевата линия, в която той е документирал всичко това, забелязвате промените в дрехите на хората, в техните коли, но най-вече в лицата на хората. Защото времето, в което живеем променя лицата ни“.

И ако се питате къде е България в цялата история, идва време за отговор. Туристически брошури на „Балкантурист“ от 60-те и 70-те години вдъхновяват графичното оформление на специално издание за изложбата. Тъй като за Мартин Пар е важно всеки негов проект да оставя следи и под формата на фото книга, българският екип му предлага брошурите с реклами на българските курорти като матрица.

„Замениха всички фотографии от брошурите с над 80 снимки от проекта „Този малък свят“. Всъщност се получиха изключително любопитни и много интересни от визуална гледна точка материали на 5 различни езика“, каза още Надежда Павлова.

Свързани:   Днес очакваме в София световния фотограф Мартин Пар

Едни от най-успешните фотографи в света ще пристигнат за Международната конференция „Inspiration“ от 8 до 9 февруари в София. 8 изключително интересни и световно признати автори в различни жанрове на фотографията ще говорят за темите, които ги вдъхновяват, и посланията на съвременната визуална култура.
Дата: 08.02.2020


 

Сподели в
 

Когато ми предложиха като бивш (и.д.) главен редактор на „Дума” да напиша кратък материал, посветен на 30-годишнината от създаването на вестника, първата ми реакция беше да откажа. Не ми се стори естествено - два пъти съм уволняван от „Дума”!

04.04.2020/17:15

Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и Къща музей „Гео Милев” обявяват Втори национален ученически конкурс за журналистика „Гео Милев” – 2020.

02.04.2020/16:52

В изявление на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен се казва, че въведените извънредните мерки заради борбата с коронавируса не трябва да са за сметка на основни принципи и ценности, залегнали в договорите на ЕС.

01.04.2020/15:25

Онлайн списанието "Свободно поетическо общество" отбелязва три години от съществуването си с брой на тема „Апокалипсис Light“, но с уточнението в подзаглавие: Животът продължава.

31.03.2020/15:25

"Щом знаете толкова много, защо не дойдете на мое място?" Мисъл, която несъмнено е минавала през главата на не един и двама футболни треньори при срещи с медиите.

30.03.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки