Начало
 
 

Челен опит: Как реагират британски журналисти, когато властите си селектират медии

05.02.2020 /16:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: The Guardian/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Репортерите от издания, подбрано поканени на правителствен брифинг на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон, си тръгват от срещата, след като разбират, че техни колеги от други медии няма да бъдат допуснати на нея. Това е начинът да се възпитават политиците. Добре е и да им се изключват микрофоните, когато наричат журналистите „мисирки”.

Много световни медии разказват в последните дни за епизод, демонстрирал твърда журналисистическа солидарност сред британските политически репортери и остра реакция срещу опита на властта да дели медиите на удобни и нежелани.

Ситуацията се разиграва на 3 февруари, когато в правителствената резиденция на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон трябва да се състои брифинг. На него е предвидено преговарящият за Брекзит висш държавен служител Дейвид Фрост да информира за идеите на управляващите относно бъдещото търговско споразумение с ЕС, което да се гради по модела на договора за свободна търговия с Канада, известен като СЕТА.

Още докато идващите за брифинга журналисти се събират във фоайето на „Даунинг стрийт” 10, служителите подреждат представителите на част от медиите от едната страна на пътеката в помещението, а останалите - от другата.

След това се повявява директорът по комуникацията на премиера Борис Джонсън - Ли Кайн, и нарежда едната група репортери да влезе за брифинга, а другата група - да напусне. Обяснява, че едните били поканени специално, а другите дошли без покана, на своя глава.

Сред изданията, на които се отказва допуск, са The Mirror, Huffington Post, PoliticsHome,  Independent. Срещу тях вече е имало изблици на недоволство от страна на Джонсън и негови съпартийци консерватори за „лошо” отразяване на техни прояви по време на неотдавнашната изборна кампания в Обединеното кралство.

Но в случая с брифинга не става дума за партийно събитие, а за запознаване на обществеността с правителствена позиция, която при това трябва да бъде изразена от държавен служител на бюджетна издръжка. Общественят интерес и свободата на словото изискват всички медии да могат да информират аудиториите си за това.

От опита на властите да селектират медиите по свой вкус се възмущават и репортерите от „одобрените” да присъстват на брифинга издания - известните коментатори от ВВС Лора Куенсбърг и от ITV Робърт Пестън, както и представителите на Sky News, Daily Mail, Telegraph, Sun, Financial Times и Guardian. В знак на солидарност те също напускат „Даунинг стрит” 10 и бойкоторит правителствения брифинг.

Реакцията във всички медии и в британското общество е остра. Джонсън е сравняван с американския президент Доналд Тръмп, който също си има предпочитания сред медиите и не само игнорира онези, които не му харесват, но ги обсипва и с постоянни нападки.

Политиците по цял свят за в сложни отношения с медиите - защото медиите, ако наистина изпълняват присъщите си обществени функции, по презумпция са „неудобни” и държат „под лупа” действията на властите и на всички политически играчи.

Показателното в британския случай, който заслужава широко тиражиране като „челен опит” в гилдията ни, е в достойната и солидарна реакция на всички журналисти. Британските колеги очевидно са съвсем наясно, че ударът по един от нас е удар срещу всички ни, срещу свободата на словото и срещу базовото демократично право на гражданите да бъдат информирани, за да упражняват своя обществен контрол над политиците.

Именно такова поведение от страна на журналистите възпитава и у управляващите респект и осъзнаване, че са длъжни да се отчитат не просто пред нашата професия, а пред цялото общество, което е истинската власт.

Това обаче никога няма да се постигне в отровна среда, в която дерибействащ управник си позволява да нарича журналистите „мисирки”, а те само леко промърморват, колкото да си изпросят още по-долнопробно извинение, вместо да изключат микрофоните, да му обърнат гръб и да обявят медиен бойкот.

Сподели в
 

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки