Начало
 
 

Челен опит: Как реагират британски журналисти, когато властите си селектират медии

05.02.2020 /16:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: The Guardian/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Репортерите от издания, подбрано поканени на правителствен брифинг на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон, си тръгват от срещата, след като разбират, че техни колеги от други медии няма да бъдат допуснати на нея. Това е начинът да се възпитават политиците. Добре е и да им се изключват микрофоните, когато наричат журналистите „мисирки”.

Много световни медии разказват в последните дни за епизод, демонстрирал твърда журналисистическа солидарност сред британските политически репортери и остра реакция срещу опита на властта да дели медиите на удобни и нежелани.

Ситуацията се разиграва на 3 февруари, когато в правителствената резиденция на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон трябва да се състои брифинг. На него е предвидено преговарящият за Брекзит висш държавен служител Дейвид Фрост да информира за идеите на управляващите относно бъдещото търговско споразумение с ЕС, което да се гради по модела на договора за свободна търговия с Канада, известен като СЕТА.

Още докато идващите за брифинга журналисти се събират във фоайето на „Даунинг стрийт” 10, служителите подреждат представителите на част от медиите от едната страна на пътеката в помещението, а останалите - от другата.

След това се повявява директорът по комуникацията на премиера Борис Джонсън - Ли Кайн, и нарежда едната група репортери да влезе за брифинга, а другата група - да напусне. Обяснява, че едните били поканени специално, а другите дошли без покана, на своя глава.

Сред изданията, на които се отказва допуск, са The Mirror, Huffington Post, PoliticsHome,  Independent. Срещу тях вече е имало изблици на недоволство от страна на Джонсън и негови съпартийци консерватори за „лошо” отразяване на техни прояви по време на неотдавнашната изборна кампания в Обединеното кралство.

Но в случая с брифинга не става дума за партийно събитие, а за запознаване на обществеността с правителствена позиция, която при това трябва да бъде изразена от държавен служител на бюджетна издръжка. Общественят интерес и свободата на словото изискват всички медии да могат да информират аудиториите си за това.

От опита на властите да селектират медиите по свой вкус се възмущават и репортерите от „одобрените” да присъстват на брифинга издания - известните коментатори от ВВС Лора Куенсбърг и от ITV Робърт Пестън, както и представителите на Sky News, Daily Mail, Telegraph, Sun, Financial Times и Guardian. В знак на солидарност те също напускат „Даунинг стрит” 10 и бойкоторит правителствения брифинг.

Реакцията във всички медии и в британското общество е остра. Джонсън е сравняван с американския президент Доналд Тръмп, който също си има предпочитания сред медиите и не само игнорира онези, които не му харесват, но ги обсипва и с постоянни нападки.

Политиците по цял свят за в сложни отношения с медиите - защото медиите, ако наистина изпълняват присъщите си обществени функции, по презумпция са „неудобни” и държат „под лупа” действията на властите и на всички политически играчи.

Показателното в британския случай, който заслужава широко тиражиране като „челен опит” в гилдията ни, е в достойната и солидарна реакция на всички журналисти. Британските колеги очевидно са съвсем наясно, че ударът по един от нас е удар срещу всички ни, срещу свободата на словото и срещу базовото демократично право на гражданите да бъдат информирани, за да упражняват своя обществен контрол над политиците.

Именно такова поведение от страна на журналистите възпитава и у управляващите респект и осъзнаване, че са длъжни да се отчитат не просто пред нашата професия, а пред цялото общество, което е истинската власт.

Това обаче никога няма да се постигне в отровна среда, в която дерибействащ управник си позволява да нарича журналистите „мисирки”, а те само леко промърморват, колкото да си изпросят още по-долнопробно извинение, вместо да изключат микрофоните, да му обърнат гръб и да обявят медиен бойкот.

Сподели в
 

От 4 до 6 март в РКИЦ ще се проведе организирана от СБЖ българо-руска журналистическа конференция на тема „140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед”.

27.02.2020/11:03

С Указ на крал Фелипе Шести председателката на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и отговорна редакторка на сайта на СБЖ е удостоена с Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги заради цялостния й журналистически принос в опознаването на испаноезичния свят у нас

25.02.2020/20:45

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова се договориха за осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции.

25.02.2020/09:02

Издатели на печатни медии са в стрес за начина на разпространението оттук-нататък, за съдбата на непродадените бройки на изданията им, за непогасените дългове

23.02.2020/20:53

Йорданка Кузманова изненада рожденичката с челната страница на някогашния вестник „Телевизия и радио”, заета от снимката на водещата на „Разговор с вас”. Снежана Тодорова връчи грамота на СБЖ на „Златния глас” на БНР. Красиви съвместни истории с Божана разказаха Лили Райчева, Поля Станчева, Светла Петрова и др.

23.02.2020/12:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Преди дни, и в навечерието на 3 март, в Дома на киното се състоя премиерната прожекция на документалната лента Breaking news на режисьора Асен Владимиров. В него авторът разказва как пресата на ХІХ век отразява Руско-турската война 1877-1878 година. Това е може би най-отразяваното събитие за онова време. Едни от най-известните военни кореспонденти и художници от цял свят отразяват двете страни на сражаващите се.

27.02.2020 /15:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„Преди ни плащаше испанското разузнаване, сега ни плащат руснаците. Кой дава повече?” Така Луис Маури, заместник-главният редактор на базирания в Каталуня испански вестник, се подигра на пропремиерските твърдения на БНТ и други издания у нас за „руска следа” в разследванията за „къщата в Барселона”. В коментара си, озаглавен „Повей от България”, той припомня, че вестникът му е бил обвиняван през 2017 г. и за „американска връзка”

23.02.2020 /20:18 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод хаоса с разпространението на пресата, настъпващ след фалита на отгледания с държавна благословия монополист в продажбите, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

26.02.2020 /08:02

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки