Начало
 
 

„Ханът и империята” с втора прожекция във Варна

27.01.2020 /18:21 | Автор : Валери Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Младият Стойко Пеев в ролята на Аспарух в "Ханът и империята"

Поради огромния зрителски интерес на 5 февруари 2020 г., сряда, от 18.00 ч. в зала „Европа“ на Фестивалния конгресен център във Варна още веднъж ще бъде показан новият филм на режисьора акад. Людмил Стайков „Ханът и империята“.

Първата прожекция на 14 януари т.г. премина при изключителен интерес от страна на зрителите. Авторите на продукцията отговарят на молбата на Фестивалния център за още една предварителна предпремиерна прожекция пред варненската публика.

Филмът „Ханът и империята“, изграден върху оригинални кадри от суперпродукцията „Хан Аспарух“, е с нова драматургична  структура, събрана в 2 часа и 20 минути, в дигитален вариант, с 4 К изображение, със  звукови ефекти, представени в сараунд среда и нова музика, написана специално за филма от едни от най-талантливите съвременни композитори – Стефан Димитров, Румен Бояджиев - син, Минко Ламбов, Александър Карагьозов.

Запазена е и изключително въздействащата оригинална музика на големия български композитор Симеон Пиронков. Музиката е записана с голям Симфоничен оркестър и хор под диригентството на Пламен Джуров.

Кадрите от картината са възстановени по уникална технология, разработена и приложена от инж. Добромир Чочов, собственик и управител на „Доли медия студио“. Изображението отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение.

„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие,” казва режисьорът на филма Людмил Стайков. Той ще присъства отново на прожекцията заедно с една от изпълнителките на главните женски роли.

Прожекцията на 5 февруари т.г. във Варна  ще бъде второ публично показване на филма „Ханът и империята“ след две закрити прожекции в София – в Дома на киното и в БАН.

Трилогията „Хан Аспарух“ - „Фанагория", „Преселението" и „Земя завинаги", появила се през 1981 г.,  бе с времетраене над шест часа. Тя спечели наградата на зрителите и „Златна роза" на Варненския кинофестивал и това обяснява избора за представянето му пред пред широката публика именно в морската ни столица.

В заснемането на „Хан Аспарух" и в някои от масовите сцени преди близо четири десетилетия са участвали над 200 000 души.

„Сега, като гледам кадрите, не вярвам, че сме могли да осъществим всичко това“, казва режисьорът Людмил Стайков.

Любопитно е,че всеки от участниците в масовите сцени е бил с различен костюм, грим и роля. В сцените са участвали и много известни днес българи.

Филмът „Хан Аспарух“ е гледан е от над 10 млн. зрители. В суперпрдукцията участват едни от най-популярните български актьори - Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Стефан Гецов, Джоко Росич, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев и др. Сценарист е Вера Мутафчиева.

„Доли медия студио“ изцяло реставрира в дигитален вариант филма „Хан Аспарух" по време на работата над „Ханът и империята“. Работата над новата продукция е уникална сама по себе си заради редицата технически сложности, липсата на нотен материал от оригинала. Това е най-мащабният български филм за времето си, както впрочем и за света.

Сюжетът и философията на „Ханът и империята“ и кадрите в него са максимално близки до историческите сведителства, като в някои кадри, дори фрази на героите са възпроизведени буквално от съхранени документи. Така че „Ханът и империята“ има неизмерима образователна и познавателна стойност за всички поколения българи.

Картината интуитивно се вписва в съвременната представа за произхода на българите и България. „Където и да ви заведат световните ветрища, помнете, че сте едно цяло – България“, казва главният жрец след смъртта на хан Кубрат и предупреждава синовете му: „Бог ще ви накаже с безплодие, ако не пазите завета на нашия хан...“.

Билетите за прожекцията отново са от 6 и 8 лева.

 

Сподели в
 

Н.Пр. Мануел Корчек се срещна с журналисти на 25 февруари в посолството на Словакия в София. Поводът беше втората година от мандата му в нашата страна. Такава среща с представители на медиите посланикът направи и миналата година.

26.02.2020/15:03

Кино „Одеон” поздрави за 70-годишния му юбилей един от най-любимите български актьори - Любен Чаталов, с две кинопрожекции на филми с негово участие в две поредни вечери.

26.02.2020/12:25

По повод държавния празник на Руската Федерация – Деня на защитника на отечеството, руски дипломати се поклониха и положиха венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София и във Варна.

22.02.2020/16:59

Навършват се 100 години от рождението на Георги Петров, оставил значима следа в културния летопис на Хасково. Художник, фотограф, аранжор, той завещава на града богата колекция от стари снимки.

21.02.2020/17:55

В навечерието на 70-годишния си юбилей големият писател ще се срещне с читателите си на 21 февруари от 18.30 ч. в рамките на поредицата „Разсазвач на месеца” в Литературния клуб на Столична библиотека

21.02.2020/09:17

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Преди дни, и в навечерието на 3 март, в Дома на киното се състоя премиерната прожекция на документалната лента Breaking news на режисьора Асен Владимиров. В него авторът разказва как пресата на ХІХ век отразява Руско-турската война 1877-1878 година. Това е може би най-отразяваното събитие за онова време. Едни от най-известните военни кореспонденти и художници от цял свят отразяват двете страни на сражаващите се.

27.02.2020 /15:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„Преди ни плащаше испанското разузнаване, сега ни плащат руснаците. Кой дава повече?” Така Луис Маури, заместник-главният редактор на базирания в Каталуня испански вестник, се подигра на пропремиерските твърдения на БНТ и други издания у нас за „руска следа” в разследванията за „къщата в Барселона”. В коментара си, озаглавен „Повей от България”, той припомня, че вестникът му е бил обвиняван през 2017 г. и за „американска връзка”

23.02.2020 /20:18 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод хаоса с разпространението на пресата, настъпващ след фалита на отгледания с държавна благословия монополист в продажбите, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

26.02.2020 /08:02

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки