Документи

Сбогом от Съюза на българските журналисти


Публикувана: 28.08.2014 | Източник: СБЖ

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразава дълбоко възмущение от недопустимата агресия и груби заплахи за живота на журналисти и служители на TV 7.


Публикувана: 04.07.2014

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти заклеймява убийството на оператора на руската телевизия Анатолий Клян - поредна жертва на насилието и продължаващите военни действия в Украйна.


Публикувана: 01.07.2014 | Източник: СБЖ

ЗА ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯ ТРУД! ДА СПРЕМ ДЕГРАДАЦИЯТА НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА ПРОФЕСИЯ!


Публикувана: 17.06.2014 | Източник: СБЖ

Поводът - поредния престъпен акт срещу наш колега – подпалването на автомобила на журналистката Генка Шикерова.


Публикувана: 03.04.2014 | Източник: СБЖ

На 6 февруари в централата на Съюза на българските журналисти ще се проведе среща-разговор с арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България. Подробностите:


Публикувана: 04.02.2014 | Източник: СБЖ

Днес се навършва една година от кончината на Александър Ангелов


Публикувана: 01.02.2014

По повод 40-тата годишнина на Радио Благоевград, Съюзът на българските журналисти е изпратил следния поздравителен адрес:


Публикувана: 11.12.2013 | Източник: СБЖ

разпратено до медиите съобщение от Росен Николов за участието на СБЖ в организиран от него журналиститически конкурс.


Публикувана: 14.08.2013

Комисията по журналистическа етика в състав - председател Петя Миронова и членове Мария Нецова, Наташа Тодинова, Иван Тодоров и Петър Пъдев, и през изминалата календарна година продължи работата си, съобразявайки се с Етичния кодекс на българските медии, приет през 2004 г. и от Съюза на българските журналисти, както и от Устава на нашата организация.


Публикувана: 02.06.2013 | Източник: СБЖ

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки