Начало
 
 

Какво гласи завещанието на Емилиян Станев?

16.12.2019 /11:30 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емилиян Станев почива на 15 март 1979 г.

Той се ражда на 28 февруари 1907-а в къща на западния край на Самоводската чаршия в Търново – малко над едно махленско площаче. Кръщават го Никола. Сетне става известен с псевдонима си – Емилиян Станев. Фамлията – същата, променя само малкото си име.

Детството и младежките години на бъдещия писател се отъркулват в Търново и в Елена, още по-точно – в близкото до Елена селце Разпоповци, където баща му има къща.

Запомнете Разпоповци!  

Това е родното гнездо на артиста Георги Георгиев – Гец. Оттам  и големият поет и журналист Христо Медникаров.

Странстванията на писателя и написаното от него – от Емилиян Станев, са известни на всички, интересуващи се от литература. Десетки творби, ще изпиша заглавията само на няколко – „Чернишка”, „Когато скрежът се топи”, „Иван Кондарев”, „Антихрист”, „Тихик и Назарий”, Легенда за Сибин, преславския княз”... А по 2 от повестите му бяха сътворени и два от най-обичаните български филми – „Крадецът на праскови” и „Търновската царица”.

Цял живот Емилиян Станев тачи и поддържа приятелството и връзките си с родния край и тамошните приятели. Сред тях е и бащата на починалия неотдавна и споменат вече Христо Медникаров – Стоян Медникаров. Удивителен краевед, родолюбец, човек на просветата, на знанието, на четенето, а и на писаното слово...

Тъкмо до него е адресирано и писмото, екземпляр от което синът му Христо Медникаров ми подари малко преди  да си отиде от тоя свят.

20 реда на машина, тази пишеща машина днес се съхранява в къщата-музей „Емилиян Станев” в Търново, с ясни букви – с добре почистено „око” от тъмата на „лентата”, по 60 знака на ред. И от това личи и вестникарското минало на Емилиян Станев. Защото той е бил и

редактор във в. „Литературен фронт” и сътрудник на списанията „Златорог”, „Венец”, „Българска реч”  

Ще цитирам писмото дословно:

„Драги Медникаров,

забавих се с отговора на твоето писмо, защото през целия януари ме боля язвата и още не е престанала.

Бог да прости незабравимия Михо, отиде си, както ще си отидем и ние, нали сме все от ешалона.

Аз съм намислил и решил твърдо, като умра, да бъда погребан в Разпоповци. Не ща да лежа в софийската глина, която съм газил двадесет години по лов, пък и в софийското гробище има и всякакви мошеници, а в Разпопското лежат добри и чисти хорица. Това ще го напиша черно на бяло като завещание.

Не се смущавай, че ти пиша за такива мрачни работи. Мъже сме и трябва да постъпваме, както постъпваха някога нашите деди и прадеди – приживе си избираха къде да бъдат погребани.

Нищо не ни остава освен да се държим колкото можем, с Господа не можем да се борим.

На всички в къщата ти здраве и щастие за новата година! 

Твой

Емилиян Станев
(подписът е саморъчен, с черен флумастер - бел. моя, Ив.Т.

30 януари Бояна

1979 г.” 

х х х

След 45 дни писателят умира на 15 март. Корав характер, не му трепвало окото и пред смъртта. Не цепел басма никому и останал мъж на място до края си.

Изпълняват волята му. Погребан е в търновското гробище – на Беляковския баир. Ще повторя – в Търново, не в София. Вече знаете – от него самия – защо.

Донеотдавна над гроба му, казват, имало черешка. Дано да е жива...А имате ли път към старата столица – имате ли и време и желание, почетете го. Колкото и суров и строг да изглеждаше външно, вярвам, че ще се трогне... 


 

Сподели в
 

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020/11:27

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020/18:35

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020/12:36

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020/20:19

Днес се навършват 10 години от кончината на известния писател Дончо Цончев. По този повод в родния му град Левски се организира литературна среща-възпоменание за автора с водещ литературния критик Иван Гранитски. Тя ще се състои в лилавата зала на общината.

22.07.2020/12:11

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки