Начало
 
 

И един детски спомен за Вапцаров…

06.12.2019 /18:54 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Толкова десетилетия вече, винаги когато я видя тази снимка, оживява детският спомен за макар и мимолетното, но неизличимо докосване до личността, влязла дълбоко в съдбата на поколения българи с опора и вяра в утрешния ден. Никола Вапцаров. Доста преди да разбера от снимката му кой беше този човек, когото видях в летните дни на 1941 година в Годеч…

Още в началото на лятната ваканция бях отново в това райско кътче, където както винаги срещах многобройните братовчеди, игрите по Додовица, къпането и риболова от сутрин до вечер в Нишава – едно незабравимо детство. Но този път по-различно – започналата война даде своя отпечатък и върху него, и по-късно останахме до края й „евакуирани” там.

Тогава над стария площад, под боровата гора, имаше едно празно затревено място, като „стръмна градинка”, което беше любимо за събиране и игри на децата. В неделя, когато имаше хоро, там посядаха възрастните. Оттам наблюдавахме кой минава по площада, влиза и излиза в кметството и полицейския участък. По-големшките споделяха какво са чули от възрастните – там за пръв път чух думата „шумкари”, на площада бяха посрещнати първо немските части, които минаха към Сърбия, по-късно дойдоха съветските воини.

И в тази изпълнена с някакво тревожно очакване атмосфера един ден видяхме висок мъж, много различен от местните хора, да влиза в участъка. И когато излезе, не тръгна към чаршията, а се качи при нас. Но не седна близо, а встрани. Възслаб, с одухотворено лице, живи, но тревожни очи, къса брада, не помня, струва ми се, беше в голф. Наблюдаваше играта ни мълчешком, някак потънал в себе си, не се обади да се „подкачи”, както се случва, с играеща детска банда. След това слезе и тръгна по улицата към читалището. По обед пак влезе и излезе от участъка, а по-късно започна да се появява по веднъж. Да се „разписва”.

Тогава кой да ни каже кой е всъщност този интерниран, който приковаваше вниманието? Коментираше се, че са го виждали и в работилницата на Пейчо Милушев да помага в ремонта на някакъв трактор и на искането на Пейчо да му плати, бил отговорил „Не искам да ми плащаш…На мен ми е интересна техниката”. Знаехме, че живее в стара къща зад читалището, до дома на една от лелите ми...

След няколко месеца той изчезна. И когато след години видях тази снимка, правена в Годеч, и вече знаех кой е Вапцаров, детският спомен избухна неочаквано силен и ярък. И търсех, и още търся, нови и нови факти за престоя му в Годеч. Интерниран е заради участието му в Соболевата акция (да си спомним „Селска хроника”). Затова е поставен под строг полицейски контрол. И съм убеден, че този най-хубав и точен според мен негов портрет е направен от единствения там фотограф Рангел Социализма – ателието му беше до фурната на моя дядо.

А за условията и самочувствието му тогава  пише в спомените си Бойка Вапцарова: След полицейската проверка отидохме в квартирата му. В тясната стая, с измърсени стени, нямаше нищо друго освен един разкривен креват до стената, една малка маса и един счупен стол Кольо тежко изживяваше самотата, а и тревожните новини от Източния фронт още повече разкъсваха сърцето му”. А той й споделя: „В гостилницата сядам сам и разменям по две-три думи с някой случаен човек… Хората се страхуват да приказват с мен, за да не ги заподозрат като неблагонадеждни. По лицата на мнозина разбирам, че ми съчувстват, дори ме поздравяват крадешком…“. И въпреки строгия полицейски надзор успява да се свърже със „свои хора” в селата Туден и Мургаш.

Читалището сега носи неговото име. И когато открих, че той е вземал от него да чете разкази на Йовков и Елин Пелин, „Под игото”, Стефан Цвайг и Джек Лондон, стиховете на Багряна – какво по-силно доказателство колко опасен враг е бил за полицейската държава! – реших да снимам заемните списъци с неговия подпис. За съжаление, оказа се, читалнята е в ремонт и това трябва да се отложи. Но ме смути и друго: научих че скулпторът Александър Хайтов е направил паметник на Вапцаров, той е в Годеч, но „все още не е монтиран”…

И един друг спомен, вече като ученик в София. Близкото кино „Освобождение” ни събираше по различни поводи. При препълнен салон стана среща с майката на Вапцаров баба Елена и жена му Бойка – двете седяха далеч една от друга, сякаш не се познаваха… Беше ни непонятно и тъжно.

…Гледам, за кой ли път, снимката – и чрез нея сякаш се докосвам до същността на личността и цялото му творчество. Това усещане ми връща и преживяното на Додовица. И сега, със задна дата, се питам: не е ли звучало в него, когато ни е наблюдавал, току-що излязъл от участъка, стихотворението му: „Ала не бойте се, деца/ за утрешния ден!”.

Какво можем да му отговорим днес?!

 

 

 

Сподели в
 

В СБЖ е получена покана лично от президента на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес, с която ни информира и призовава желаещите да участват в организирания безплатен курс „Онлайн английски за синдикалисти“. Могат да кандидатства и членове на СБЖ. Срокът е до 15 януари.

14.01.2020/14:43

Близки, приятели, колеги и познати се събраха в артсалона на Радио Благоевград за откриването на фотоизложба в памет на Емил Михайлов, дългогодишния кореспондент на БТА в Благоевград. Сред изказалите се бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

10.01.2020/16:36

Трима уважавани колеги закръглиха юбилеи от последните дни на 2019-та досега - Петър Пъдев, Йото Пацов и Валентина Бояджиев. Честито!

07.01.2020/09:57

Семинарът, по време на който експерти ще разяснят какви задължения произтичат от новия европейски регламент за защита на личните данни (GDPR) за работещите в областта на масовите комуникации, ще се състои на 14 януари от 10 до 14 часа в СБЖ. Регистрацията е до 10 януари

05.01.2020/08:04

В посланието, адресирано до председателя на НС, президента, премиера, шефа на медийната комисия в НС и ръководителя на СЕМ, известният журналист оспорва становище на Техническата комисия на СЕМ, отстранило го от конкурса за генерален директор на БНР

23.12.2019/12:30

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки