Щефан Детйен от „Дойчландрадио”: Обществените медии са лесна плячка

06.12.2019 /14:07 | Автор : Весела Владкова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Щефан Детйен: Обществените медии не са добавка към управляващите

Когато става дума за обществени медии и смисъла от тяхното съществуване, често поглеждаме към добрите примери във Великобритания, Франция и Германия, където BBC, RFI, ARD и ZDF са в основата на медийния плурализъм.

„За развитите демокрации обществените медии са ценна, извоювана придобивка“, казва в интервю за БНР Щефан Детйен, главен редактор на общественото германско „Дойчландрадио”, който беше в София по покана на фондация "Конрад Аденауер". Ето какво споделя Детйен:  

В едно функциониращо демократично общество обществените медии са гарант за независима, но и качествена журналистика.

Имам предвид професионализъм, критичност, спазване на дистанция от политиците, обективност, справедливо отразяване на събитията, разнообразие в темите.

Става дума и за „тайните“ в нашия занаят - как осмислям, проверявам и обработвам различните източници на информация, което е в пряка зависимост от моята информираност и компетентност. Това е все по-важно в нашия свят, който става все по-сложен и по-комплексен, а ние трябва да го обясняваме на нашите слушатели и зрители.

Какво е значението на модела на финансиране на обществените медии, които трябва да изпълняват тази важна задача? Колко голяма е опасността при чисто държавно финансиране през бюджета, какъвто е случаят в България, но и в други страни в Европа, те да се превърнат в говорител на управляващите? 

Обществените медии могат да бъдат манипулирани - тази опасност съществува. Те могат да бъдат инструментализирани и всъщност са лесна плячка. В този смисъл много важно е законодателството, юридическата основа, на която стъпват обществените медии. Именно така се слагат бариери пред политическото влияние върху тях.

Политиците носят отговорност за обществените медии, защото те са неразделна част от демократичното общество и негова основна ценност, защото защитават интересите на обществото.

В същото време политиците трябва да гарантират достатъчно добро финансиране за обществените медии, без това да води до зависимост от управляващите. Защото най-важното е, че обществените медии са придобивка на обществото, а не добавка към управляващите.

На теория това е така, но в България съвсем не всички са убедени, че съществуването и финансирането на обществените медии е в техен интерес. Как може да се убедят хората, че например трябва да се въведат такси за обществените медии, защото това е за тяхно добро?  

Това става все по-трудно, и до голяма степен ние, журналистите, трябва да докажем, че работим в услуга на цялото общество. А това е възможно само като спазваме онези принципи в нашата работа, за които вече стана дума.

Само така можем да спечелим доверието на нашата публика. Само така можем да убедим публиката, че правдивата, достоверната информация е ценност, за която си струва да се бориш.   

В същото време знаем - говоря и за моето „Дойчландрадио” - че особено днес имаме растяща нужда от точно такава достоверна информация, защото живеем в един много динамичен и сложен свят.

Задачата на обществените медии е да задоволим тази нужда и да обясним процесите в този сложен свят. В същото време за мен това е и шанс да убедим обществото в смисъла на съществуването на силни и стабилни обществени медии. 

Конкуренцията ни е силна, особено в лицето на социалните мрежи. Младите хора се информират изключително и само в мрежата, не винаги от достоверни източници. Къде е мястото на обществените медии в тази медийна среда?  

Социалните мрежи предлагат нова форма и нови формати на комуникация. Но и те могат да се разглеждат като шанс за обществените медии. В „Дойчландрадио”, например, дълги монотематични предавания и репортажи, които излъчваме в ефир само вечер, когато по принцип почти не се слуша радио, се слушат в социалните мрежи изключително много.

Говоря за подкаст на задълбочени анализи, които човек може да слуша, когато има време, когато иска, а не в определения час на ефирното излъчване. Вече дори продуцираме специално за подкаст в интернет, защото се оказа, че имаме публика за този вид радио.  

Това са хора, които търсят специализирана информация, аналитични предавания и сериозни коментари на различни събития. Тези слушатели са готови да отделят 20-30 минути, или цял час, за да чуят достоверна, задълбочена и компетентна информация по дадена тема. 


 

Сподели в
 

Над 450 тома книги с автографи е дарил ловешкият журналист Кольо Станчевски на Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" в града, съобщават от културната институция.

14.08.2020/14:05

Според Софийска районна прокуратура директорът на "Новини и актуални предавания" на Нова телевизия Миляна Велева не е автор на разпространените в интернет т.нар. „Професионални насоки 2020 г.“ за отразяване на новините, а приписваният й мейл е фалшив.

13.08.2020/14:14

Пандемията накара не един или два бизнеса да се приспособят към условията на изолация, за да продължат съществуването си.

12.08.2020/13:44

Иран спря вестник, публикувал изказване на експерт, според когото официалните данни за заразяванията и смъртните случаи от коронавирус в страната отразяват едва 5 процента от истинския брой, предаде АП, като се позова на агенция ИРНА.

11.08.2020/14:02

Настоящият беларуски президент Александър Лукашенко гласува на изборите за държавен глава на страната. Той посети избирателната секция No 1 в сградата на Държавния университет за физкултура в Минск.

10.08.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки