Щефан Детйен от „Дойчландрадио”: Обществените медии са лесна плячка

06.12.2019 /14:07 | Автор : Весела Владкова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Щефан Детйен: Обществените медии не са добавка към управляващите

Когато става дума за обществени медии и смисъла от тяхното съществуване, често поглеждаме към добрите примери във Великобритания, Франция и Германия, където BBC, RFI, ARD и ZDF са в основата на медийния плурализъм.

„За развитите демокрации обществените медии са ценна, извоювана придобивка“, казва в интервю за БНР Щефан Детйен, главен редактор на общественото германско „Дойчландрадио”, който беше в София по покана на фондация "Конрад Аденауер". Ето какво споделя Детйен:  

В едно функциониращо демократично общество обществените медии са гарант за независима, но и качествена журналистика.

Имам предвид професионализъм, критичност, спазване на дистанция от политиците, обективност, справедливо отразяване на събитията, разнообразие в темите.

Става дума и за „тайните“ в нашия занаят - как осмислям, проверявам и обработвам различните източници на информация, което е в пряка зависимост от моята информираност и компетентност. Това е все по-важно в нашия свят, който става все по-сложен и по-комплексен, а ние трябва да го обясняваме на нашите слушатели и зрители.

Какво е значението на модела на финансиране на обществените медии, които трябва да изпълняват тази важна задача? Колко голяма е опасността при чисто държавно финансиране през бюджета, какъвто е случаят в България, но и в други страни в Европа, те да се превърнат в говорител на управляващите? 

Обществените медии могат да бъдат манипулирани - тази опасност съществува. Те могат да бъдат инструментализирани и всъщност са лесна плячка. В този смисъл много важно е законодателството, юридическата основа, на която стъпват обществените медии. Именно така се слагат бариери пред политическото влияние върху тях.

Политиците носят отговорност за обществените медии, защото те са неразделна част от демократичното общество и негова основна ценност, защото защитават интересите на обществото.

В същото време политиците трябва да гарантират достатъчно добро финансиране за обществените медии, без това да води до зависимост от управляващите. Защото най-важното е, че обществените медии са придобивка на обществото, а не добавка към управляващите.

На теория това е така, но в България съвсем не всички са убедени, че съществуването и финансирането на обществените медии е в техен интерес. Как може да се убедят хората, че например трябва да се въведат такси за обществените медии, защото това е за тяхно добро?  

Това става все по-трудно, и до голяма степен ние, журналистите, трябва да докажем, че работим в услуга на цялото общество. А това е възможно само като спазваме онези принципи в нашата работа, за които вече стана дума.

Само така можем да спечелим доверието на нашата публика. Само така можем да убедим публиката, че правдивата, достоверната информация е ценност, за която си струва да се бориш.   

В същото време знаем - говоря и за моето „Дойчландрадио” - че особено днес имаме растяща нужда от точно такава достоверна информация, защото живеем в един много динамичен и сложен свят.

Задачата на обществените медии е да задоволим тази нужда и да обясним процесите в този сложен свят. В същото време за мен това е и шанс да убедим обществото в смисъла на съществуването на силни и стабилни обществени медии. 

Конкуренцията ни е силна, особено в лицето на социалните мрежи. Младите хора се информират изключително и само в мрежата, не винаги от достоверни източници. Къде е мястото на обществените медии в тази медийна среда?  

Социалните мрежи предлагат нова форма и нови формати на комуникация. Но и те могат да се разглеждат като шанс за обществените медии. В „Дойчландрадио”, например, дълги монотематични предавания и репортажи, които излъчваме в ефир само вечер, когато по принцип почти не се слуша радио, се слушат в социалните мрежи изключително много.

Говоря за подкаст на задълбочени анализи, които човек може да слуша, когато има време, когато иска, а не в определения час на ефирното излъчване. Вече дори продуцираме специално за подкаст в интернет, защото се оказа, че имаме публика за този вид радио.  

Това са хора, които търсят специализирана информация, аналитични предавания и сериозни коментари на различни събития. Тези слушатели са готови да отделят 20-30 минути, или цял час, за да чуят достоверна, задълбочена и компетентна информация по дадена тема. 


 

Сподели в
 

В германския Конституционен съд в Карлсруе започнаха изслушвания по дело на журналисти срещу германската служба за външно разузнаване БНД, предаде ДПА.

15.01.2020/13:55

Сръбският тенисист Новак Джокович беше определен за рекорден 6-и път за Спортист на Балканите в анкетата на Българската телеграфна агенция.

14.01.2020/14:02

Кралят на ужасите Стивън Кинг и сценаристът и писател Дон Уинслоу обещаха да дарят 200 000 долара на детска болница, ако говорителката на Белия дом Стефани Гришам (съвпадението с името на с друг известен писател е случайно) свика официална пресконференция, пише "Гардиън".

13.01.2020/13:55

Телевизията на БСП тотално рухна и е изправена пред опасност на спре. Тези дни е започнало масово съкращаване на хора и на „Индустриална” 11, където се помещава медията, са останали буквално 20-ина души.

12.01.2020/14:37

Върховният съд на Индия определи като неконституционно решението на властите да ограничат достъпа до интернет в Джаму и Кашмир, съобщи телевизия Ен Ди Ти Ви, цитирана от ТАСС.

11.01.2020/15:06

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки