Начало
 
 

Книга търси отговор: „Чий шпионин е княз Никита Лобанов – Ростовски“

06.12.2019 /11:57 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Такава книга отдавна се очакваше от българските читатели, петимни да научат нещо повече за невероятно интересния живот на една необикновена личност, чиито корени стигат до самите начала на руската държавност, а тя поема първата си глътка въздух на българска земя.

Дори само това орисва живота й с изключителни приключения и съдба, преминала може би в едни от най-интересните (според китайския израз) времена на човешката история. И то не като страничен наблюдател, а като активен участник в знакови събития, с белязани  най-видни имена на политици и културни дейци, с превратности и подеми, които подлагат на изпитание не само характера, но и моралните устои на личността.

Книгата на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Никита Лобанов – Ростовски“, която ни предлага Университетското издателство, се появява у нас в едно време когато шпионската тема е в своя пик по света и у нас. Тук арестуват за шпионаж в полза на Русия, в Англия още се тресат заради новичока, с който са почерпили семейство Скрипал, в Алпите разкриха гнездо на руски шпиони, които все още са неуловими и се местят в различни кътчета на Европа, появи се трейлърът на новата лента за Джеймс Бонд…

Наистина, тази „най-възвишена“ професия  комай може да характеризира нашето време на всеобща подозрителност и мнителност, от които страда през целия си живот и княз Ростовски. Та в това интересно (по китайски) време се появява една книга, която си заслужава  всеки един от нас да прочете и има, за да знае, че по света има и такива интересни и достойни личности, като княз Никита Лобанов-Ростовски, за които дори хиляден сериал би бил недостатъчен да разкаже за техния уникален живот и дейност.

Имам голямото щастие да го познавам, правила съм няколко интервюта с него и винаги силно ме е впечатлявала извисената му, аристократична личност, многостранност на интересите, богатия му духовен живот, отвореност към света и вродено благородство. Сладкодумен събеседник. Разговаряйки за перипетиите в живота му съм се докосвала до шпиономанията с различни източници, която го е преследвала още от невръстен, 11-годишен, през дългите десетилетия.

Но авторът търси отговор на този въпрос през цялата му биография, изпъстрена с много книги в Щатите, Англия, Русия, без да е Ким Филби и Зорге. „Много е писано за него, но никой не е засегнал въпроса откъм тази тайнствена страна – споделя Никола Филипов. – Защото нямаше доказателства. Но вече има! Лично той ми предостави част от досиетата и аз в тази книга ще разчовъркам най-вече тях.“ 

След като публикува за първи път многобройни секретни документи от различни служби, авторът стига до отговора му в автобиографичната книга „Эпоха. Судьба. Коллекция“, издадена от „Русский путь“ в Москва през 2010 година: „Като високопоставен сътрудник на американска банка, водещ крупни финансови дела със СССР и Русия, аз често бивах подозиран в сътрудничество на американското ЦРУ или британското МИ-5. А  в Лондон пък някои хора ме подозират, че съм агент на КГБ. Реалността е обаче такава: аз никога не съм бил ничий секретен агент!“ Едва ли това слага край на тълкуванията и писанията, но запълва един съществен момент в богатата му биография.

Никита Лобанов – Ростовски е наследник на руския княжески род Рюриковичи – княз Рюрик,който основава руската държава. Потомците му заемат през вековете важни места в руската държава, дават голям принос за утвърждаването й като световна сила. Когато след Октомврийската революция цветът на руската аристокрация е принуден да търси нов дом в големите европейски страни, дядото на Никита избира България – заради близостта на народите ни, славянски я език, високото равнище на оперното ни изкуство.

А и друго свързва този род със съдбата на България – Алексей  Лобанов – Ростовски подписва Константинополския мирен договор в 1879 г.между Русия и Турция, който възкреси българската държавност. По-късно неговият потомък княз Никита Лобанов – Ростовски ще подари в България художествена картина на това подписване.

В България се ражда и Никита, учи в българско училище, създава приятелства за цял живот. И оттогава, където и да е по света, не прекъсва връзката си с родното място, редовно посещава България, получи и българско гражданство. Но има и една история през детството му, която променя съдбата им. За нея авторът използва колоритния емоционален разказ на самия Никита. Всичко е като нелегална, шпионска сага.

Семейството влиза във връзка с дядото по майчина линия, който е в Париж  и разполага с много средства. Американският и френският представители в тогавашната  Съюзна контролна комисия им предлагат да организират нелегалното им прехвърляне в Гърция и оттам в Париж. Полковник Бърнс получава големия аванс и те потеглят нощем през ледената планина – истинско трагично приключение.

Но и водачът е „купен“, полковникът е разкрил пред българските власти къде ще минат – и граничарите ги причакват. Арестувани са, Никита е само 11-годишен, но познава затвора, разпитите и побоищата. Баща му загива в лагер в Пазарджик. По някакъв начин близките на семейството успяват да изпратят съобщение до родителите на майка му в Париж.

Намесва се международният Червен кръст в Женева, въпросът стига до ООН, става световен скандал. С помощта на френското посолство заминава за Франция – след дълги и сложни перипетии и преживявания.В Оксфорд завършва мечтаната още от София геология, в Колумбийския университет – магистратура по икономическа геология. И тази специалност го праща на проучвания за нефт, желязо, никел и диаманти в Африка и Америка – от Аляска до Патагония.

Но шпиономанията го преследва неотклонно. След като превежда на гостуващи съветски геолози, във вестник „Известия“ се появява статия, озаглавена „ Той не е геолог, а просто шпионин“. Американски. Владеещ свободно четири езика, започва работа в нюйоркска банка. Стига до мощната диамантена компания Де Бирс.  Като боравещ спокойно освен с френски и английски, още и с руски език, княз Никита Лобанов-Ростовски е използван за връзки със съветските банки, с Министерството на финансите на СССР и с хора на съветското КГБ (но не като шпионин)… Знаейки перфектно и български език, Никита Лобанов е най-удобният човек за преговори между българските и западните банки.

Питала съм се: какво го свързва, как може да общува непринудено с толкова различни и известни хора като Жаклин Кенеди и Осама Бин Ладен  например, да си пие чая с английската кралица, да обядва с Путин – още една загадка за специалните служби …Името му стои в американската енциклопедия на най-известните световни личности „Кой кой е в света?“.

Заставал е и на трибуната на ООН да изнася доклади по правата на човека. Зам.-председател е на Международния съвет на руските съотечественици. Той е и авторитетен в света и като колекционер на произведения на изкуството, щедър дарител на музеи и галерии, особено в София и Москва. Подареното му от Оксфордския университет камъче от планетата Марс, оценено на 25 хиляди евро, го дари на софийския Природонаучен музей…

Много място в книгата е отделено на неизвестни архивни документи, които осветляват проблемите около „шпионството“ на княза и близките му, тя е богато илюстрирана със снимки от срещите му с приятели в България и много страни, със Симеон Кобургготски и президента Радев, носител е на български награди и отличия.

Но княз Никита Лобанов – Ростовски е просто един обаятелен и богат душевно голям наш приятел, роден в България и въпреки и всичките огорчения, свързани с нея, които е преживял, я има за своя родина.  И тази книга трябва да се прочете…

За всички, които заинтригува новата книга на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Никита Лобанов – Ростовски“ съобщавам, че ще бъде представена в Литературен клуб „Перото“ на 10 декември от 17,30 часа.

Снимки: Личен архив

Свързани:

Княз Никита Лобанов-Ростовски: Път труден, трънлив и наситен

Дата: 16.07.2019

 

 

Сподели в
 

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

Първото събитие по повод наближаването на Китайската Лунна Нова година – Годината на Металния плъх, е концертът, който ще се състои на 15 януари т.г. в столичната зала „България”. Той е организиран от посолството на КНР у нас със съдействието на Столична община и министерството на културата.

09.01.2020/16:16

На 9 януари от 18:00 часа в галерия „Дебют“ в София се открива първата самостоятелна изложба на Ивайло Стоименов със заглавие „Медитация върху обект чрез фотография и композиция“.

09.01.2020/12:00

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки