Начало
 
 

Книга търси отговор: „Чий шпионин е княз Никита Лобанов – Ростовски“

06.12.2019 /11:57 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Такава книга отдавна се очакваше от българските читатели, петимни да научат нещо повече за невероятно интересния живот на една необикновена личност, чиито корени стигат до самите начала на руската държавност, а тя поема първата си глътка въздух на българска земя.

Дори само това орисва живота й с изключителни приключения и съдба, преминала може би в едни от най-интересните (според китайския израз) времена на човешката история. И то не като страничен наблюдател, а като активен участник в знакови събития, с белязани  най-видни имена на политици и културни дейци, с превратности и подеми, които подлагат на изпитание не само характера, но и моралните устои на личността.

Книгата на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Никита Лобанов – Ростовски“, която ни предлага Университетското издателство, се появява у нас в едно време когато шпионската тема е в своя пик по света и у нас. Тук арестуват за шпионаж в полза на Русия, в Англия още се тресат заради новичока, с който са почерпили семейство Скрипал, в Алпите разкриха гнездо на руски шпиони, които все още са неуловими и се местят в различни кътчета на Европа, появи се трейлърът на новата лента за Джеймс Бонд…

Наистина, тази „най-възвишена“ професия  комай може да характеризира нашето време на всеобща подозрителност и мнителност, от които страда през целия си живот и княз Ростовски. Та в това интересно (по китайски) време се появява една книга, която си заслужава  всеки един от нас да прочете и има, за да знае, че по света има и такива интересни и достойни личности, като княз Никита Лобанов-Ростовски, за които дори хиляден сериал би бил недостатъчен да разкаже за техния уникален живот и дейност.

Имам голямото щастие да го познавам, правила съм няколко интервюта с него и винаги силно ме е впечатлявала извисената му, аристократична личност, многостранност на интересите, богатия му духовен живот, отвореност към света и вродено благородство. Сладкодумен събеседник. Разговаряйки за перипетиите в живота му съм се докосвала до шпиономанията с различни източници, която го е преследвала още от невръстен, 11-годишен, през дългите десетилетия.

Но авторът търси отговор на този въпрос през цялата му биография, изпъстрена с много книги в Щатите, Англия, Русия, без да е Ким Филби и Зорге. „Много е писано за него, но никой не е засегнал въпроса откъм тази тайнствена страна – споделя Никола Филипов. – Защото нямаше доказателства. Но вече има! Лично той ми предостави част от досиетата и аз в тази книга ще разчовъркам най-вече тях.“ 

След като публикува за първи път многобройни секретни документи от различни служби, авторът стига до отговора му в автобиографичната книга „Эпоха. Судьба. Коллекция“, издадена от „Русский путь“ в Москва през 2010 година: „Като високопоставен сътрудник на американска банка, водещ крупни финансови дела със СССР и Русия, аз често бивах подозиран в сътрудничество на американското ЦРУ или британското МИ-5. А  в Лондон пък някои хора ме подозират, че съм агент на КГБ. Реалността е обаче такава: аз никога не съм бил ничий секретен агент!“ Едва ли това слага край на тълкуванията и писанията, но запълва един съществен момент в богатата му биография.

Никита Лобанов – Ростовски е наследник на руския княжески род Рюриковичи – княз Рюрик,който основава руската държава. Потомците му заемат през вековете важни места в руската държава, дават голям принос за утвърждаването й като световна сила. Когато след Октомврийската революция цветът на руската аристокрация е принуден да търси нов дом в големите европейски страни, дядото на Никита избира България – заради близостта на народите ни, славянски я език, високото равнище на оперното ни изкуство.

А и друго свързва този род със съдбата на България – Алексей  Лобанов – Ростовски подписва Константинополския мирен договор в 1879 г.между Русия и Турция, който възкреси българската държавност. По-късно неговият потомък княз Никита Лобанов – Ростовски ще подари в България художествена картина на това подписване.

В България се ражда и Никита, учи в българско училище, създава приятелства за цял живот. И оттогава, където и да е по света, не прекъсва връзката си с родното място, редовно посещава България, получи и българско гражданство. Но има и една история през детството му, която променя съдбата им. За нея авторът използва колоритния емоционален разказ на самия Никита. Всичко е като нелегална, шпионска сага.

Семейството влиза във връзка с дядото по майчина линия, който е в Париж  и разполага с много средства. Американският и френският представители в тогавашната  Съюзна контролна комисия им предлагат да организират нелегалното им прехвърляне в Гърция и оттам в Париж. Полковник Бърнс получава големия аванс и те потеглят нощем през ледената планина – истинско трагично приключение.

Но и водачът е „купен“, полковникът е разкрил пред българските власти къде ще минат – и граничарите ги причакват. Арестувани са, Никита е само 11-годишен, но познава затвора, разпитите и побоищата. Баща му загива в лагер в Пазарджик. По някакъв начин близките на семейството успяват да изпратят съобщение до родителите на майка му в Париж.

Намесва се международният Червен кръст в Женева, въпросът стига до ООН, става световен скандал. С помощта на френското посолство заминава за Франция – след дълги и сложни перипетии и преживявания.В Оксфорд завършва мечтаната още от София геология, в Колумбийския университет – магистратура по икономическа геология. И тази специалност го праща на проучвания за нефт, желязо, никел и диаманти в Африка и Америка – от Аляска до Патагония.

Но шпиономанията го преследва неотклонно. След като превежда на гостуващи съветски геолози, във вестник „Известия“ се появява статия, озаглавена „ Той не е геолог, а просто шпионин“. Американски. Владеещ свободно четири езика, започва работа в нюйоркска банка. Стига до мощната диамантена компания Де Бирс.  Като боравещ спокойно освен с френски и английски, още и с руски език, княз Никита Лобанов-Ростовски е използван за връзки със съветските банки, с Министерството на финансите на СССР и с хора на съветското КГБ (но не като шпионин)… Знаейки перфектно и български език, Никита Лобанов е най-удобният човек за преговори между българските и западните банки.

Питала съм се: какво го свързва, как може да общува непринудено с толкова различни и известни хора като Жаклин Кенеди и Осама Бин Ладен  например, да си пие чая с английската кралица, да обядва с Путин – още една загадка за специалните служби …Името му стои в американската енциклопедия на най-известните световни личности „Кой кой е в света?“.

Заставал е и на трибуната на ООН да изнася доклади по правата на човека. Зам.-председател е на Международния съвет на руските съотечественици. Той е и авторитетен в света и като колекционер на произведения на изкуството, щедър дарител на музеи и галерии, особено в София и Москва. Подареното му от Оксфордския университет камъче от планетата Марс, оценено на 25 хиляди евро, го дари на софийския Природонаучен музей…

Много място в книгата е отделено на неизвестни архивни документи, които осветляват проблемите около „шпионството“ на княза и близките му, тя е богато илюстрирана със снимки от срещите му с приятели в България и много страни, със Симеон Кобургготски и президента Радев, носител е на български награди и отличия.

Но княз Никита Лобанов – Ростовски е просто един обаятелен и богат душевно голям наш приятел, роден в България и въпреки и всичките огорчения, свързани с нея, които е преживял, я има за своя родина.  И тази книга трябва да се прочете…

За всички, които заинтригува новата книга на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Никита Лобанов – Ростовски“ съобщавам, че ще бъде представена в Литературен клуб „Перото“ на 10 декември от 17,30 часа.

Снимки: Личен архив

Свързани:

Княз Никита Лобанов-Ростовски: Път труден, трънлив и наситен

Дата: 16.07.2019

 

 

Сподели в
 

Известният режисьор и носител на "Оскар" Мартин Скорсезе е сключил дългосрочна сделка за продуциране на телевизионно и филмово съдържание за стрийминг платформата на "Епъл", предаде Ройтерс, позовавайки се на компанията.

14.08.2020/16:51

След 10 години съвместен живот мъжът на холандската писателка, журналистка и колумнистка Ренате Рубинстейн я напуска заради друга жена.

12.08.2020/12:00

Навъриха се 90 години от рождението на бележития оперен певец и музикален педагог Асен Георгиев Селимски. Той е роден в Плевен, завършва Българската държавна консерватория в класа на професор Христо Бръмбаров.

11.08.2020/17:01

Оборище (Панагюрище) официално назначи и спортен директор в своя екип. Бившият спортен журналист Калоян Ангелов ще помага за трансферите на треньорското дуо Георги Иванов - Гонзо и Ели Маркес за в бъдеще.

11.08.2020/15:25

Ръководството на американския телевизионен канал MTV се отказа от идеята за провеждане на закрито в Ню Йорк на церемонията по раздаването на вдиео музикалните награди на медията, съобщава Ройтерс.

09.08.2020/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки