Начало
 
 

Георги Готев интервюира Полин Адес-Мевел за медиите в България

06.12.2019 /12:00 | Източник: euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полин Адес-Мевел и Кристоф Делоар разговарят с Бойко Борисов в София

Генералният секретар на „Репортери без граници” Кристоф Делоар и ръководителката на бюрото за Балканите Полин Адес-Мевел се срещнаха с премиера Бойко Борисов на 3 декември. Георги Готев разговаря с Адес-Мевил.

Разкажете за тази ваша среща с премиера Борисов в София, която според медиите е продължила 2 часа, посочва авторът в euractiv.bg:

Това беше среща, която се явява продължение на срещата с президента Румен Радев, която имахме преди месец и половина. Нейната цел бе се опитаме да намерим начини, заедно с премиера, да се промени медийната среда и да се подобри положението със свободата на медиите.

Чакахме за тази среща 3 години и срещата с президента убеди премиера, че е добре да се срещне с нас. Да, България за втора година е 111-а в класацията за медийна свобода, тя е зад всички страни от Балканите, които не са членки на ЕС и не са достигнали стандартите на ЕС.

Не само ние оценихме срещата като полезна, от кабинета на премиера също казаха, че той е оценил диалога с “Репортери без граници”, включително нашата идея да предложим пътна карта на българските власти за структурен прогрес към по-независима журналистика и по-плуралистична медийна среда.

Важно обстоятелство е, че след срещата ни с президента през октомври, премиерът каза, че ще се промени системата за разпространение на медиите, като се даде възможност на “Български пощи” да играят такава роля. Разбира се, това е малка крачка и тя няма да реши въпросите за разпространението на независимите медии, защото това разпространение отново ще бъде в полза на медите на г-н Пеевски. Това е крачка, но тя е недостатъчна.

Все пак оценяваме, че българските власти искат се отиват да се отърват от “Лафка” и искат да разчитат на държавни фирми за разпространение, но това не е достатъчно.

Ние сигнализирахме различни обстоятелства, които трябва да са на вниманието на премиера, като съдебния тормоз срещу журналисти, избирателния начин на предоставяне на политическа реклама, ненаказуемостта на устните заплахи.

Как се стигна до тази среща с президента?   

След като публикувахме класацията през април, ние поискахме да посетим някои особено проблемни страни, включително България. Получихме предложение за среща от президента, и го приехме.

Въпреки че пълномощията на президента са много по-малки от тази на премиера, той представлява институция, с която може да се разговаря и да се очакват някакви резултати. Искаме българските власти да разберат, че не само критикуваме и класираме страните, а предлагаме решения как да се подобри медийната свобода.

С кои български медии и журналистически организации сте в контакт?   

Аз често посещавам България. Не е тайна, че преди 2 години организирахме конференция заедно със Съюза на издателите, със Сашо Дончев и Иво Прокопиев, както и екипа на Медиапул, с тези, които подкрепиха Бялата книга за свододата на медиите към времето на нейното публикуване.

Ние я публикувахме на нашия сайт, защото сме на мнение, че е много добра. Може би сте видели моята статия за разследващата журналистика в България, за парадокса, че е възможно да се получат доста официални данни от властите, но е много трудно да се публикува самото разследване.

Срещали сме се с журналисти в провинцията, имаме контакти с “Биволъ”, с други разследващи журналисти. Били сме във връзка с ОССЕ по отделни случаи. Известно ни е, че “Репортери без граници” и лично аз сме описвани като пристрастни в Пеевските медии, в “Монитор”, “Труд” и в други. Също така работим в тясно сътрудничество с фондацията Америка за България и нейния екип. 

Известен ли ви е случаят с разследващата журналистка Валя Ахчиева, чието седмично предаване по БНТ бе спряно без никакви обяснения?  

Да, ние споменахме за нейния случай пред премиера. Тревожно е, че положението в публичните медии се влошава, известен ни е случаят със Силвия Великова в БНР. Споменахме и случая с Нова телевизия, изразихме загриженост във връзка с напускането на двама известни разследващи журналисти.

Хайде да ви провокирам с един въпрос. Като следя какво става в Унгария, не е ли там медийното положение много по-зле отколкото в България? Само че вие класирате Унгария на 87-о място, а България на 111-о. Не изглежда честно.  

Разбира се, че е честно. Наскоро се завърнахме от работно посещение в Унгария. Да, положението много се е влошило през последните 9 години. Да, няма обществена телевизия. Но не може да се говори за съдебен натиск срещу журналистите. Няма нито един журналист, който да е бил жертва на насилие.

Да, говорителят Золтан Ковач ги обижда, да, Орбан стигматизира на някои от журналистите, но това е нищо в сравнение с България. Вярно е, Полша и Унгария са под процедурата на член 7, но въпреки това България е в по-лошо положение с медийната свобода.

В Полша няма нападения срещу журналисти. Дори не споменавам случая с Виктория Маринова, властите казват, че случаят е приключен, но “Репортери без граници” имат собствено мнение. Ние считаме, че разследването не е водено както трябва. 

България беше на 36-о място в нашата класация през 2006 г., никоя друга страна не се е сривала до такава степен. България е все още под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка, защото нивото на корупция е все още огромно.

И защото издатели и журналисти като Прокопиев, Дончев, Стояна Георгиева, Атанас Чобанов са преследвани от прокуратурата – чак до Франция. Българските власти бяха поискали от фрeнските власти да изземат дигиталните инструменти [на Чобанов]. 

А следите ли темата за това, че българското правителство раздава рекламата по европейските програми, която е платена от европейските данъкоплатци, на медиите, които го хвалят?  

Споменахме това на премиера. 

А той какво каза?  

Не отговори.

Свързани:   След три години чакане Борисов прие "Репортери без граници"

След три години опити представители на "Репортери без граници" най-накрая успяха да се срещнат с премиера Бойко Борисов. Разговорът между Борисов, генералния секретар на международната организация Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел, ръководител балканско звено, продължи близо два часа в сградата на Министерския съвет. В средата на октомври двамата медийни експерти имаха подобна среща и с президента Румен Радев.
Дата: 03.12.2019

Румен Радев пред „Репортери без граници”: Нужен е всеобхватен медиен закон

Президентът и генералният секретар на авторритетната междунорадна организация Кристоф Делоар обсъдиха състоянието на медийната среда в България. Според госта у нас има „нещо като медйна гражданска война”
Дата: 17.10.2019


 

Сподели в
 

Протестите срещу Александър Лукашенко продължиха в Беларус и тази сутрин след освобождаването на много хора включително полския репортер Витолд Доброволски, задържани при предишни демонстрации, предаде ДПА.

14.08.2020/18:52

Почетната награда на конкурса на dir.bg - Web Report, за млад автор тази година заслужи Кристиян Юлзари с публикацията си в Scoolmedia.com: "Насилието в училище - скритата епидемия".

14.08.2020/12:00

Не, не е Бербатов, а Бербатев и не е футболист, а журналист. Така днес накратко можем да припомним за една забравена личност, изчезнала от паметта на хората за повече от 70 години.

13.08.2020/12:00

Хонконгската полиция арестува на 10 август опозиционния медиен магнат Джими Лай, заподозрян в нарушаване на новия закон за национална сигурност в полза на чуждестранни сили, съобщи South China Morning Post, цитиран от ТАСС.

12.08.2020/18:53

В рубриката "Стажове, стипендии, конкурси" на Karieri.bg ви представяме обзор на различни възможности в началото на всяка седмица за кариерно развитие.

11.08.2020/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки