Начало
 
 

Журналистите в Украйна се борят за свободата си

03.12.2019 /09:02 | Автор : Михайлина Павлова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сергий Томиленко вдига плакат в парламента в Киев

През ноември парламентът на Украйна проведе изслушване за безопасността на журналистите в страната. Изслушването беше съвместна инициатива на Националния съюз на журналистите на Украйна и Международната федерация на журналистите.

То имаше за цел да насочи вниманието на властите към необходимостта от подобряване на безопасността на работещите в медии с оглед прекратяване на безнаказаността за престъпления срещу журналисти.

Изслушването беше първият парламентарен дебат за безопасността и свободата на словото и на журналистите, проведен в Украйна през последните 10 години, коментира авторката в БНР

Председателят на Националния съюз на журналистите на Украйна Сергий Томиленко даде по този повод интервю за БНР, в което каза:

„У нас за изминалите 2 години се наброяват над 80 случая годишно на прилагане на физическа сила спрямо журналисти. Това е много високо ниво и ние, като Съюз на журналистите на Украйна, сме много разтревожени от тази агресия и от системната безнаказаност на нападенията срещу журналисти".

Осъждат агресията срещу хоата в медиите  

В Украйна фактически няма прецедент да бъде наказан нападател над журналист и затова виждаме физическата агресия като системен проблем. Нападателите разбират, че поне в Украйна те няма да бъдат наказани, няма да се извърши качествено разследване. Те се осланят на създалата се практика.

Сергий Томиленко бе категоричен: „При това активно отхвърляме опитите на някои украински политици да разделят журналистите на „правилни“ и „неправилни“, на „проруски“ и „проамерикански“.

В последно време в Украйна има определена политическа традиция да се оправдават атаките срещу журналистите и медиите с това, че те пишат „неправилни“ публикации, че те уж са „проруски“ или са недостатъчно патриотични, и така агресията се оправдава.

Ние осъждаме агресията срещу който и да е работещ в медия, срещу блогъри и изискваме никой да не оправдава агресията и прилагането на сила спрямо журналисти. Нашите усилия са насочени към предоставяне на юридическа помощ, което правим заедно с партньорите ни – Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите.

Повече от 2 години изискваме от политическите сили насрочване на специално парламентарно изслушване по въпросите на безопасността и постигнахме победа, защото на 6 ноември такова парламентарно изслушване се състоя, заяви Томиленко.


 

Сподели в
 

Миролюба Бенатова е дългогодишен журналист. Започва във в. "168 часа" като криминален репортер, после работи в Би Ти Ви и "Нова телевизия".

20.09.2020/09:07

Нова документална поредица, дело на журналиста и продуцент Георги Тошев, стартира в ефира на bTV от 26 септември, събота, в 12.30 ч.

19.09.2020/12:16

На 16 септември, ден преди провеждането на Общото събрание на НЛРС-СЛРБ, в парк-хотел „Москва” в столицата тържествено бе отбелязана 125-годишнината на сп. „Лов и риболов” и 130 години от основаването на Софийското ловно дружество.

18.09.2020/12:00

Дългогодишният журналист и публицист, активен деец на хуманитарната дипломация, извървял пътя от Добрич до Женева и Ню Йорк, Енчо Господинов ще представи новата си книга "Сянката на петнистия кон" пред своите съграждани, съобщават от регионалната библиотека "Дора Габе".

17.09.2020/09:04

Насилието срещу журналисти, които отразяват протестите в цял свят, е нараснало драстично, а полицията и силите за сигурност са основните извършители.

15.09.2020/09:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки