Начало
 
 

Колега устройва словесен линч на колега

18.11.2019 /20:09 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Комисията по журналистическа етика на СБЖ осъжда тази печална практика и призовава врачанското дружество „Вратица“ да разгледа случая „Бузов”

Комисията по журналистическа етика на СБЖ получи жалба от Георги Александров, главен редактор на единствения всекидневник в Северозападна България  – в. „Конкурент", който излиза и се разпространява всеки делник в областите Видин, Монтана и Враца. В жалбата си той изразява дълбокото си огорчение и обида от непрекъснатите словесни атаки срещу него и вестника му от  Даниел Бузов, негов колега, бивш издател на в. „Конкурент“, сега собственик на врачанския портал „Булнюз“ (Bulnews.bg.).

Комисията по етика се запозна с материалите и линковете към текстовете, „посветени“ на Георги Александров, публикувани в сайта на портала, като отдели специално внимание на двете най-нови извадки от злостната поредица само за дните 30 и 31 октомври т.г. А именно – „Предизборната кампания във Враца приключи, но помиярът остана“ и „Лош късмет! Катастрофира… Гошо Синдика“ (издаващ плачевна надпревара кой ще съобщи пръв за безобиден инцидент с два автомобила) …

Ето становището на Комисията по журналистическа етика на СБЖ:

Дописките или по-точно пасквилите от портала „Булнюз“, някои от които подписани лично от Даниел Бузов, срещу колегата Георги Александров са повече от възмутителни и отблъскващи.  В дългата  журналистическа практика на всеки един от членовете на Комисията рядко сме срещали подобни случаи на ожесточено омерзение. 

Все сме ставали свидетели на словесни нападки и дуели, но да наричаш свой колега „шеф на парцал“ и „помияр“ (повече от 20 пъти в дописка от 60-ина реда, подплатена и с цинизми) и да унижаваш вестника му с грозни епитети, е липса не само на всякаква колегиалност и толерантност, но и на възпитание, а дори на елементарна човещина. Смаяни сме от грубия, неприсъщ за културните люде език и изказ, недопустим по каквито и да било поводи.

Очевидно в случая Даниел Бузов като издател на портала е загубил чувство за мярка и е в нарушение на правилата за професионална и етична журналистика, залегнали в Етичния кодекс на българските медии (2004 г.), подписан от над 200  медии, включително от в. „Конкурент“, на който самият Бузов преди години е бил издател.

А две от тях гласят:

2.7.1 Ще се придържаме към добър тон и благоприличие в нашите публикации.

4. 4.1 Ние вярваме, че взаимоотношенията между медиите, както и между медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията.

Усещането след прочитането на наситените със злоба писания в  портала „Булнюз“ е  същевременно на изненада, тъй като Даниел Бузов преди година е съосновател на т.нар. клъстър „Свобода на словото, медии и журналистика“ с претенции, които не бихме искали да рекламираме. Ще припомним само, че „свобода“ не е синоним на „слободия“… Особено за хора, практикуващи такава отговорна професия като журналистиката.

Комисията по журналистическа етика призовава Журналистическото дружество „Вратица“ във Враца  с председател уважаваната колежка Евдокия Марангозова да разгледа случая с Даниел Бузов (член на дружеството), да изрази отношението си по казуса и да прецени дали да приложи постулати от Устава на СБЖ  (чл.22.1).

В разговор с член на Комисията по етика Евдокия Марангозова изрази уважението си към колегата Георги Александров като „етичен и свестен човек“, което е още едно основание да застанем в негова защита.Той би трябвало да получи морална, колегиална и етична подкрепа от своите колеги от дружество „Вратица" на СБЖ.

И накрая – една печална констатация на Комисията по журналистическа етика.

 

Опасяваме се, чесподеленото, за жалост, е част от позната за цялата ни страна картина. Публичният словесен линч над журналисти от журналисти е като маната – пандемия, срещу която не са имунизирани дори медии, претендиращи, че носят висок професионален морал.

А етичните норми – и писани, и неписани – съществуват,  за да бъдат спазвани!

 

Комисия по журналистическа етика на СБЖ

 

Председател: Мария Нецова

Членове:        Златка Михайлова

                       Иван Тодоров

                       Жени Монева

 

                                                                                                 16 ноември 2019 г.

                                                                                                           София

 

Сподели в
 

Днес се навършиха 75 години от освобождаването на нацисткия концлагер Освиенцим от съветските войски на 27 януари 1945 г. Датата е обявена от ООН за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Българският антифашистки съюз, общественици и дипломати почетоха жертвите на нацизма и спасителите на Европа от „кафявата чума” с церемония пред Паметника на Съветската армия

27.01.2020/19:54

Легендарният Оркестър на китаристите от Барселона гостува за първи път в България с концерта си в Зала 1 на НДК в София на 31 януари от 20.00 ч. Съставът ще бъде съпроводен от вокалното изпълнение на изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова, която е и член на СБЖ.

27.01.2020/17:47

Авторитетният британски вестник „Гардиан” е сред световните медии, заинтересували се през миналата годна от Димитровград и разказали за града пред своята аудитория. „Гардиан” е публикувал статия за историята на Димитровград и живите днес бригадири, участвали в построяването на първия социалистически град в България през 1947 г.

27.01.2020/16:10

Ценното дарение за Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ е направено от Николай Ликовски, журналист и общественик от София. Броевете вече са сканирани и скоро ще могат да се четат в дигиталната библиотека.

23.01.2020/12:24

Националният съюз на журналистите в Украйна алармира ЕФЖ, че проект за медиен закон, представен от Министерство на културата, младежта и спорта, ще превърне журналистиката в лицензирана професия. Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес категорично отхвърля вяко предложение, допускащо държавата да контролира и ограничава журналистите

22.01.2020/20:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки