Начало
 
 

Дискусия на сп. „Ново време” за последните 30 г. предложи повече въпроси от отговори

16.11.2019 /20:54 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на дискусията. Отляво надясно: Петър-Емил Митев, Юлия Владимирова, Георги Пиринскиу Велислава Дърева, Антоний Тодоров. Снимка: Къдринка Къдринова

Георги Пирински, главен редактор на основаното още от Димитър Благоев „дебело” списание, обеща такива обсъждания да се провеждат периодично, за да се избистря посоката на общественото развитие

„Месечен преглед на умствения и обществен живот”. Така е определил списание „Ново време” създателят му Димитър Благоев, който го основава още през 1897 г.

Днешната редакционна колегия на това най-старо периодично издание у нас, което продължава да излиза, осъществи тази седмица един доста амбициозен експеримент - направи не месечен, а 30-годишен преглед на умствения и обществен живот.

Точно в това се превърна организираната от списанието дискусия  за трите десетилетия на „прехода”, която се състоя в литературен клуб „Перото” в НДК под надслова „30 години след Десети. А сега накъде?”

Това е и мотото, и темата на представения на същата сбирка нов брой на „Ново време”, чийто настоящ главен редактор е Георги Пирински. В редколегията влизат Александър Димитров, Андрей Пантев, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Иван Токаджиев, Искра Баева, Крум Зарков, Къдринка Къдринова, Максим Мизов, Петър-Емил Митев.

Георги Пирински даде старт на дискусията, която според него е „опит да възобновим позабравените възможности да разговаряме и да търсим заедно пътя за излизане от сегашната криза на обществото”.

На Десети ноември всички обществени групи бяха срещу дотогавашната командно-административна система, но очакванията им бяха различни, припомни политологът проф. Антоний Тодоров. Демократичните институции бяха привнесени от Запад, а се развиха в условията на тотално разграбване на държавната собственост, посочи той. Тодоров също отбеляза, че днес никоя политическа сила не обещава друг модел, освен капитализъм и демокрация от западен тип.

Родената в края на 80-те журналистка от БСТВ Юлия Владимирова, която е номинирана за наградата за млад журналист „Стефан Продев", изрази мнението, че прилаганият у нас от 30 г. краен неолиберализъм е породил в обществото силна потребност от повече равенство и справедливост. Тя обаче отбеляза и риска от настъплението на агресивни, десни, националистически, профашистки идеологии.

Върху растящата заплаха от подмяна на историята и от завръщане на фашизма фокусира изказването си известната журналистка Велислава Дърева. Тя заостри вниманието на аудиторията към неотадвна приетата в Европарламента резолюция, приравняваща фашизма и комунизма и преобръщаща прочита на Втората световна война. Дърева изтъкна и многозначителното гласуване на българските евродепутати по резолюцията.

95-годишният журналист ветеран Крум Василев предложи своя кратък отговор на въпроса „Накъде?”. Василев отсече: „Наляво!” И добави, че одесняването на БСП, в която думичката „социализъм” се забравя, е самоубийствен път. Задачите на новия социализъм в ХХI век са трудни, но решими, необходими са изследвания и в това отношение сп. „Ново време" е незаменимо, подчерта Крум Василев.

Проф. Нако Стефанов изтъкна, че в последните 30 години България се е превърнала в изчезваща страна и това е фундаментален проблем. Проф. Петър Емил-Митев припомни различните видове социализъм по света и особеностите в развитието на световна сила като Китай. Проф. Петя Шопова апелира в изработването на перспективите пред България да се стъпва върху конституцията, която е „прекрасна” и е заложила фундамента на правовата държава.

Чл.-кор. Иван Ангелов направи многозначителни паралели в развитието на страната ни преди и след Десети ноември 1989 г. Поетът и главен редактор на вестниците "Жарава" и "Моята вяра" Лъчезар Еленков обърна внимание върху финансовите проблеми на вестниците и списанията, които подтикват към критичен поглед и анализ на действителността.

Проф. Минчо Минчев призова за връщане към класовия подход в политическия и обществен живот, който в сегашното си състояние е довел до "абсурда да ни управляват 7% гамени”.

Журналистката Къдринка Къдринова припомни попуярната концепция, че социализмът не е крайна спирка на обществения прогрес, а постоянен процес на развитие и усъвършенстване на обществото, на постоянно разширяване на социалните права и гаранции за хората.

Тя настоя също, че при анализа на последните 30 години е необходимо вглеждане и в „30-те сребърника”, раздадени във вид на медии на подбрани лица. Според нея при такова порочно зачатие на свободата на словото никоя подобна медия не може да порасне до истински разобличител на същинските недъзи на наложената ни при „прехода” криминализирана облществена система.

На финала на дискусията, в която се включиха и редица други участници в събитието, Георги Пирински обобщи, че подобни „прегледи на умствения и обществен живот” е добре да станат традиция и „Ново време” ще се постарае да я поддържа.

 

Сподели в
 

Здравка Евтимова ще произнесе слово по повод честването на Патриарха на българската литература при откриването на изложбата "Из бележника на поета" на 8 юли от 13 часа.

07.07.2020/19:03

От 2020 г. изданието на Отдела по образованието към посолството на Испания у нас, което обхваща още Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия и Турция, навлезе в нов етап от развитието си в качеството си вече на списание.

07.07.2020/18:51

Идната седмица от Плевен стартира традиционният поход „По стъпките на Левски”. Участниците в него – предимно ученици от горните класове – преминават Балкана пеша, за да се обединят отново в Карлово на 18 юли – рождения ден Апостола.

07.07.2020/18:04

Специална витрина в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” припомня идолите на 50-те г. на ХХ в. В нея са подредени музикални записи, книги, албуми и статии за най-прочутите певци, актьори, спортисти, художници и модни дизайнери в света от средата на миналото столетие.

07.07.2020/13:02

Журналисти, поети, общественици, членуващи в Дружеството за приятелство „България-Венецуела”, поднесоха цветя пред паметника на венецуелския национален герой Симон Боливар в столицата по повод националния празник на латиноамериканската страна - Деня на независимостта.

05.07.2020/16:04

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки