Начало
 
 

Дискусия на сп. „Ново време” за последните 30 г. предложи повече въпроси от отговори

16.11.2019 /20:54 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на дискусията. Отляво надясно: Петър-Емил Митев, Юлия Владимирова, Георги Пиринскиу Велислава Дърева, Антоний Тодоров. Снимка: Къдринка Къдринова

Георги Пирински, главен редактор на основаното още от Димитър Благоев „дебело” списание, обеща такива обсъждания да се провеждат периодично, за да се избистря посоката на общественото развитие

„Месечен преглед на умствения и обществен живот”. Така е определил списание „Ново време” създателят му Димитър Благоев, който го основава още през 1897 г.

Днешната редакционна колегия на това най-старо периодично издание у нас, което продължава да излиза, осъществи тази седмица един доста амбициозен експеримент - направи не месечен, а 30-годишен преглед на умствения и обществен живот.

Точно в това се превърна организираната от списанието дискусия  за трите десетилетия на „прехода”, която се състоя в литературен клуб „Перото” в НДК под надслова „30 години след Десети. А сега накъде?”

Това е и мотото, и темата на представения на същата сбирка нов брой на „Ново време”, чийто настоящ главен редактор е Георги Пирински. В редколегията влизат Александър Димитров, Андрей Пантев, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Иван Токаджиев, Искра Баева, Крум Зарков, Къдринка Къдринова, Максим Мизов, Петър-Емил Митев.

Георги Пирински даде старт на дискусията, която според него е „опит да възобновим позабравените възможности да разговаряме и да търсим заедно пътя за излизане от сегашната криза на обществото”.

На Десети ноември всички обществени групи бяха срещу дотогавашната командно-административна система, но очакванията им бяха различни, припомни политологът проф. Антоний Тодоров. Демократичните институции бяха привнесени от Запад, а се развиха в условията на тотално разграбване на държавната собственост, посочи той. Тодоров също отбеляза, че днес никоя политическа сила не обещава друг модел, освен капитализъм и демокрация от западен тип.

Родената в края на 80-те журналистка от БСТВ Юлия Владимирова, която е номинирана за наградата за млад журналист „Стефан Продев", изрази мнението, че прилаганият у нас от 30 г. краен неолиберализъм е породил в обществото силна потребност от повече равенство и справедливост. Тя обаче отбеляза и риска от настъплението на агресивни, десни, националистически, профашистки идеологии.

Върху растящата заплаха от подмяна на историята и от завръщане на фашизма фокусира изказването си известната журналистка Велислава Дърева. Тя заостри вниманието на аудиторията към неотадвна приетата в Европарламента резолюция, приравняваща фашизма и комунизма и преобръщаща прочита на Втората световна война. Дърева изтъкна и многозначителното гласуване на българските евродепутати по резолюцията.

95-годишният журналист ветеран Крум Василев предложи своя кратък отговор на въпроса „Накъде?”. Василев отсече: „Наляво!” И добави, че одесняването на БСП, в която думичката „социализъм” се забравя, е самоубийствен път. Задачите на новия социализъм в ХХI век са трудни, но решими, необходими са изследвания и в това отношение сп. „Ново време" е незаменимо, подчерта Крум Василев.

Проф. Нако Стефанов изтъкна, че в последните 30 години България се е превърнала в изчезваща страна и това е фундаментален проблем. Проф. Петър Емил-Митев припомни различните видове социализъм по света и особеностите в развитието на световна сила като Китай. Проф. Петя Шопова апелира в изработването на перспективите пред България да се стъпва върху конституцията, която е „прекрасна” и е заложила фундамента на правовата държава.

Чл.-кор. Иван Ангелов направи многозначителни паралели в развитието на страната ни преди и след Десети ноември 1989 г. Поетът и главен редактор на вестниците "Жарава" и "Моята вяра" Лъчезар Еленков обърна внимание върху финансовите проблеми на вестниците и списанията, които подтикват към критичен поглед и анализ на действителността.

Проф. Минчо Минчев призова за връщане към класовия подход в политическия и обществен живот, който в сегашното си състояние е довел до "абсурда да ни управляват 7% гамени”.

Журналистката Къдринка Къдринова припомни попуярната концепция, че социализмът не е крайна спирка на обществения прогрес, а постоянен процес на развитие и усъвършенстване на обществото, на постоянно разширяване на социалните права и гаранции за хората.

Тя настоя също, че при анализа на последните 30 години е необходимо вглеждане и в „30-те сребърника”, раздадени във вид на медии на подбрани лица. Според нея при такова порочно зачатие на свободата на словото никоя подобна медия не може да порасне до истински разобличител на същинските недъзи на наложената ни при „прехода” криминализирана облществена система.

На финала на дискусията, в която се включиха и редица други участници в събитието, Георги Пирински обобщи, че подобни „прегледи на умствения и обществен живот” е добре да станат традиция и „Ново време” ще се постарае да я поддържа.

 

Сподели в
 

Изложба, посветена на художника на Плевенската панорама Николай Овечкин, бе открита в Плевен. Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на Овечкин и е експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

12.12.2019/18:23

Плевен отбеляза 142 години от паметния 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

10.12.2019/22:31

В своя декларация Съюзът на българските писатели „осъжда остро всички опити за изопачаване и подценяване на езиковото разнообразие и огромното общокултурно значение на романа „Под игото“ от Иван Вазов”.

10.12.2019/17:14

Безплатен интернет е осигурен за обществени места в Трявна и Плачковци. Това стана възможно чрез първата по рода си европейска инициатива, насочена директно към общините.

09.12.2019/18:51

Това ще се случи на 12 декември 2019 г. от 16 ч. по време на Софийския международен панаир на книгата в НДК, на ІV етаж, където Издателската къща „Тип-топ прес”, Продуцентска къща „Хронотоп” и проф. Лилия Райчева ще представят книгата „Магията „Минута е много”, посветена на най-гледаното и най-обичаното едноименно предаване на БНТ.

09.12.2019/12:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки