Новите власти в Боливия гонят чужди репортери заради „лошо” отразяване на кризата

17.11.2019 /19:11 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: infobae.com/elpais.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Роксана Лисарага обвини чуждите „псевдожурналисти” за „лошо” отразяване на кризата

Министърката на информацията Роксана Лисарага, назначена от самопровъзгласилата се за президентка Жанин Аниес след преврата срещу Ево Моралес, експулсира няколко аржентински „псевдожурналисти”, защото „подклаждат размирици” с репортажите си. Фенове на новото правителство атакуват по улиците всички кореспонденти наред.

Междуамериканската комисия по човешките права (CIDH) към Организацията на американските държави настоя новите власти в Боливия, сменили принудения от армията да подаде оставка от президентския пост Ево Моралес, да гарантират опазването на живота и физическата цялост на гражданите, като забранят на полицията и военните да стрелят с бойно оръжие срещу мирно протестиращи против преврата.

В резултат на насилието срещу демонстранти през последната седмица над 20 души са убити, над 700 са ранени, а арестуваните и малтретираните надхвърлят 1000.

CIDH специално обръща внимание и върху посегателствата и нападенията над чужди репортери, отразяващи болвийската криза. Правозащитният орган настоява новото управление в Ла Пас да гарантира свободното упражняване на журналистическата професия.

Многобройни такива атаки от последните дни срещу „лошо” интерпретиращи събитията кореспонденти принудиха например всички аржентински репортерски екипи да се изтеглят от Боливия. Част от тях бяха официално експулсирани по настояване на министърката на информацията Роксана Лисарага, назначена от самопровъзгласилата се за президентка Жанин Аниес.

Лисарага, която също е журналистка и е известна с критиките си срещу управлението на сваления Моралес, още с встъпването си на поста направи остри публични изявления, нападайки „псевдожурналистите” от чуждестранни медии, които с репортажите си за боливийската криза „подклаждат размирици”.

Тя заплаши с наказателни мерки и боливийските медии, близки до партията „Движение към социализъм” (MAS) на сваления президент, ако те „не си променят линията”.

Чужди кореспонденти свидетелстват, че основните големи медии в Боливия винаги са били настроени противн управлението на Моралес и затова сега изцяло подкрепят преврата срещу него и новото самопровъзгласило се ръководство. Журналистите, близки до MAS, обаче са обект на постоянни заплахи, нападения, физически разправи.

Изявленията и действията на министърката Роксана Лисарага зададоха тон и на многобройни улични инциденти с чужди репортери. Сюжетът е следният. Предаващ за медията си „на живо” от мястото на събитието кореспондент е наобикалян от агресивни фенове на новите власти, като те започват да крещят, надвиквайки го, че той лъже. Често такива случки завършват и с удари по оператора или репортера. Такъв инцидент имаше при пряко включване на един от аржентинските екипи.

Подобно преживяване с крещящи в кадър маскирани хора имаше и испански журналист, работещ за руската телевизия RT, по време на прекия си ефир от Ла Пас. Кореспондентката на катарската телевизия „Ал Джазира” пък също „на живо” бе демонстративно напръскана с газов спрей от полицай.

Остро осъждане на агресиите срещу журналисти, както от страна на боливийските сили за сигурност, така и от надъхани улични групи, поддържащи преврата, изрази Интерамериканското сдружение на пресата (SIP). С възмутена реакция излезе и Асоциацията на аржентинските журналистически сдружения.

Междувременно новото правителство в Ла Пас предприе и промяна в създаденото преди 10 години от екипа на Ево Моралес издание "Камбио" ("Промяна"), което играе ролята на официален държавен вестник. То вече ще се казва "Боливия" и в него ще бъдат извършени "реформи".

 

Сподели в
 

Около 400 млади журналисти представиха своите проекти и участваха в създаването на нови по време на състоялия се в Санкт Петербург ХІV Международен медиен форум „Диалог на културите“. Обединявайки се, те се надяват, че ще осъществят в живота си главната идея на организаторите на събитието – да разрушат лъжливите стереотипи и да изведат сътрудничеството между журналистите на нова позиция.

29.11.2019/14:52

На 4 декември т.г. Европейският център за свобода на медиите (ECPMF) заедно с Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и с подкрепата на Европейската комисия организират международна пресконференция-дискусия на тема „Как медиите и полицията да си взаимодействат най-успешно”.

27.11.2019/19:03

Френските медийни организации подадоха жалба срещу Google до органа за конкуренция на страната заради отказа на американския интернет гигант да плати за показване на тяхното съдържание. Този ход създава битка на правния фронт с Google по нов закон за авторското право на ЕС, който може да има огромни последствия за бъдещето на пресата.

21.11.2019/17:44

Съд за тежки престъпления в Истанбул потвърди присъдите, които по-рано беше издал срещу група журналисти, редактори и служители в опозиционния вестник „Джумхуриет“.

21.11.2019/17:15

Гугъл въвежда нови, по-строги правила за политическа реклама. В изявлението на компанията се казва, че с оглед на събитията от последните месеци, споровете за онлайн представянето на политически идеи и желaнието да се укрепи доверието в демократичните процеси, е необходим нов подход.

21.11.2019/17:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки