Новите власти в Боливия гонят чужди репортери заради „лошо” отразяване на кризата

17.11.2019 /19:11 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: infobae.com/elpais.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Роксана Лисарага обвини чуждите „псевдожурналисти” за „лошо” отразяване на кризата

Министърката на информацията Роксана Лисарага, назначена от самопровъзгласилата се за президентка Жанин Аниес след преврата срещу Ево Моралес, експулсира няколко аржентински „псевдожурналисти”, защото „подклаждат размирици” с репортажите си. Фенове на новото правителство атакуват по улиците всички кореспонденти наред.

Междуамериканската комисия по човешките права (CIDH) към Организацията на американските държави настоя новите власти в Боливия, сменили принудения от армията да подаде оставка от президентския пост Ево Моралес, да гарантират опазването на живота и физическата цялост на гражданите, като забранят на полицията и военните да стрелят с бойно оръжие срещу мирно протестиращи против преврата.

В резултат на насилието срещу демонстранти през последната седмица над 20 души са убити, над 700 са ранени, а арестуваните и малтретираните надхвърлят 1000.

CIDH специално обръща внимание и върху посегателствата и нападенията над чужди репортери, отразяващи болвийската криза. Правозащитният орган настоява новото управление в Ла Пас да гарантира свободното упражняване на журналистическата професия.

Многобройни такива атаки от последните дни срещу „лошо” интерпретиращи събитията кореспонденти принудиха например всички аржентински репортерски екипи да се изтеглят от Боливия. Част от тях бяха официално експулсирани по настояване на министърката на информацията Роксана Лисарага, назначена от самопровъзгласилата се за президентка Жанин Аниес.

Лисарага, която също е журналистка и е известна с критиките си срещу управлението на сваления Моралес, още с встъпването си на поста направи остри публични изявления, нападайки „псевдожурналистите” от чуждестранни медии, които с репортажите си за боливийската криза „подклаждат размирици”.

Тя заплаши с наказателни мерки и боливийските медии, близки до партията „Движение към социализъм” (MAS) на сваления президент, ако те „не си променят линията”.

Чужди кореспонденти свидетелстват, че основните големи медии в Боливия винаги са били настроени противн управлението на Моралес и затова сега изцяло подкрепят преврата срещу него и новото самопровъзгласило се ръководство. Журналистите, близки до MAS, обаче са обект на постоянни заплахи, нападения, физически разправи.

Изявленията и действията на министърката Роксана Лисарага зададоха тон и на многобройни улични инциденти с чужди репортери. Сюжетът е следният. Предаващ за медията си „на живо” от мястото на събитието кореспондент е наобикалян от агресивни фенове на новите власти, като те започват да крещят, надвиквайки го, че той лъже. Често такива случки завършват и с удари по оператора или репортера. Такъв инцидент имаше при пряко включване на един от аржентинските екипи.

Подобно преживяване с крещящи в кадър маскирани хора имаше и испански журналист, работещ за руската телевизия RT, по време на прекия си ефир от Ла Пас. Кореспондентката на катарската телевизия „Ал Джазира” пък също „на живо” бе демонстративно напръскана с газов спрей от полицай.

Остро осъждане на агресиите срещу журналисти, както от страна на боливийските сили за сигурност, така и от надъхани улични групи, поддържащи преврата, изрази Интерамериканското сдружение на пресата (SIP). С възмутена реакция излезе и Асоциацията на аржентинските журналистически сдружения.

Междувременно новото правителство в Ла Пас предприе и промяна в създаденото преди 10 години от екипа на Ево Моралес издание "Камбио" ("Промяна"), което играе ролята на официален държавен вестник. То вече ще се казва "Боливия" и в него ще бъдат извършени "реформи".

 

Сподели в
 

Този път повод за гнева на президента на САЩ срещу един от двата най-големи вестника в страната му е публикация на медията, че Русия била поръчвала убийства на американски военни в Афганистан. Шефове на щатското разузнаване също твърдят, че липсват всякакви данни за подобни твърдения.

28.06.2020/17:38

С указ на президента Владимир Путин секретарят на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) и депутат в Руската Дума Евгений Примаков-младши беше назначен за шеф на Агенция „Россотрудничество“.

25.06.2020/19:04

В руските медии работят около 500 хиляди журналисти - това съобщи председателят на Съюза на руските журналисти (СЖР) Владимир Соловьов по време на видеоконференцията „Особености на регионалната журналистика“, организирана от социалната мрежа „ВКонтакте“.

23.06.2020/17:32

Сблъсък между правителството на Борис Джонсън и телевизиите, които държат правата за излъчване на мачовете от Висшата лига на територията на Великобритания, излиза на преден план в британския футбол.

20.06.2020/20:35

Отговорът на пропагандата не би следвало да бъде с пропаганда, а с факти, за да може истината да възтържествува. Важно е да има свободни и независими медии и журналисти, които да задават трудните въпроси и да проверяват източниците.

19.06.2020/18:56

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки