Начало
 
 

Евродепутати се обявяват за защита на журналистите

15.11.2019 /09:05 | Автор : Николай Желязков, Брюксел | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Всички в Европарламента защитиха в един глас журналистите

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

Въпросът със свободата на словото бе отново обсъден от ЕП по повод Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти.

Където няма свобода на словото, няма демокрация, заяви Тути Тупурайнен от името на финландското председателство на Съвета на ЕС.

Тупурайнен добави, че често разследването на посегателствата срещу журналисти не се водят задълбочено и не дават резултат. По нейните думи безнаказаността е основната причина за проявите на автоцензура. Длъжни сме да защитим журналистите от натиск и нападения, заяви председателството.

Еврокомисарят Джулиан Кинг посочи, че свободата на изразяване е основно човешко право. Сигурността на журналистите не е защитена дори в Европа, добави той. Кинг отбеляза, че Еврокомисията предлага от 2021 г. да има европейски бюджет за разследваща журналистика. Държавите в ЕС са длъжни да защитават журналистите и да разследват нападенията срещу тях, допълни еврокомисарят. 

Парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че медиите са нужни за пресяването на фактите от измислиците. Убийството на журналисти е посегателство срещу всеки от нас. Трябва да защитаваме журналистите не само от физически посегателства, а и от съдебно преследване, добави тази парламентарна сила.

Социалистите и демократите допълниха, че цялото общество плаща цената, когато журналистите са взети на прицел. По техни изчисления в света на всеки 4 дни един журналист губи живота си, докато изпълнява служебните си задължения. Социалистите поставиха въпроса за борба с медиите, които разпространяват пропаганда.

Групата "Обнови Европа" заяви, че е направено твърде малко престъпниците, посегнали на журналисти, да не са на свобода. Групата на Зелените посочи, че журналистите все по-често се притесняват да задават въпроси, и предложи ЕК да издава доклади за състоянието на медиите с препоръки за всички държави в ЕС.

Групата "Идентичност и демокрация" посочи, че твърде често независими журналисти получават заплахи, а професионалните и политическите среди мълчат. Групата "Европейски консерватори и реформатори" допълни, че когато медиите не са защитени, следва хаос и дезинформация. По данни на тази политическа сила 90 на сто от посегателствата срещу журналисти остават ненаказани.

Групата на Европейската обединена левица призова за защита на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж. 

Евродепутатът Радан Кънев (ДСБ/ЕНП) коментира, че пътят до безнаказаността започва от цензурата в медиите, както и с готовността на собственици на медии да уволнят дори най-добрите си журналисти, за да се предпазят от преследване от властта и от мафията.

Кънев посочи също натиска на властта над свободните медии, подкупването на медиите от властта, включително с пари от ЕС, концентрацията и монополите в медийната среда. Това са основите на безнаказаността, това е причината престъпниците да са толкова смели в покушенията си срещу медиите. Това са престъпления и срещу правата на гражданите, заяви Кънев. 


 

Сподели в
 

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни.

08.07.2020/09:03

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на детската писателка и дългогодишен журналист в БНР Катя Воденичарова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

07.07.2020/09:02

Изпращаме Пенка Калинкова в последния ѝ път в понеделник, 6 юли, от 10 часа в църквата на Централни гробища. Голямата пловдивчанка, общественик, театровед, журналист, ни напусна в петък.

06.07.2020/09:01

Фронтменът на бандата U2 Боно, който беше и журналист в „Ню Йорк таймс”, бил страстен слушател на музикални предавания и обичал да се включва по телефона в ефир под чуждо име, съобщава Контактмюзик.

05.07.2020/09:07

На 99 години почина известният американски телевизионен водещ на новинарски емисии, телевизионни игри и развлекателни програми Хю Даунс, съобщи АП.

04.07.2020/09:06

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки