Начало
 
 

30 години преход в 100 кадъра

12.11.2019 /14:15 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тези дни водопадът от спомени, анализи, книги, документални ленти и прочие, посветени на 30 лета преход, ни заливат като Ниагарски водопад. Да не говорим, че някак настрани останаха спомените за най-истинските лица на промените и онези, които през всичките тези години тичаха и отразяваха събитията след 10 ноември. Говоря за фотолетописците и журналистите, които отсъстват от хрониките на промените.

Е, най-после тази несправедливост беше изправена. И кой, ако не самите герои успяха да покажат, че на хоризонта юбилеен има и такива, които, ако ги нямаше, разказите на драгите ни политици щяха да бъдат само едни празни думи.

В Клуба на фоторепортерите самите те си спретнаха една уникална фотоизложба, която разказва откровено, със силата на документ, за случващото се през 30 години преход. „30 години в 100 кадъра“ е разказът на колегите от различните медии, който най-достоверно описва случилото се и това, което днес става, във времето на т. нар. демокрация.

За пореден път майсторите на обектива доказаха, че са Фотолетописци Храбри, защото всички, които сме в занаята, знаем, че не ни посрещаха в онези бурни години и в епицентъра на събитията с гвардейска музика, а ни гонеха, ругаеха и дори някои ги биеха, но драгите читатели и зрители бяха информирани от първа ръка за случващото се, дали на кръгли маси или по бунтовните улици и площади.

Изложбата може спокойно да бъде определена като нестандартна и уникална и това ще го забележат всички, които посетят Клуба на фоторепротерите, намиращ се на най-древната улица в София – римската в Ларгото на града.

„Решихме нашия разказа за 30-те години преход да се казва „30 години в 100 кадъра“, като една заигравка с израза за 100 дни толеранс на всяко ново правителство – каза за сайта на СБЖ председателят на Клуба  Рада Петкова. - И нашата отсрочка е още по 100 и още по 100 като тях. Специално за тази изложба решихме, че тя няма да разказва само за първите две години от т. нар. „демокрация“, а всеки ще участва със снимки за това какво му е направило впечатление през всичките тези 30 години. Спестили сме единствено два кадъра, които нямат място в експозицията, и това са от Великото народно събрание на тези, които седяха вдясно в залата, и след това от първото обикновено НС на тези, които останаха вдясно, защото много от десните отидоха в ляво. Да си кажем откровено с теб, Роза, ние фоторепортерите и журналистите знаем цялата история. Ние винаги сме били в нещата, било то добри или нелепи. Защо само ще си говорим, и то всеки каквото си поиска, а няма да се обърнем към фактите, които са запечатани в нашите снимки. Тези фотографии са само една малка част, една троха, от случилото се през онези години. Когато правихме изложбата, не искахме да ги редим тематично, а да има дженк. Да има освен протести, речи и някакви голи герои, известни артисти и певци, както и знаковите фигури, каквито са Радой Ралин, Антоан Николов, не знам защо обаче д-р Петър Дертлиев го няма, но се надявам, че в следващата стотица ще го има. Но за съжаление през всичките тези дни на говорене и на спомени също го нямаше, то не само той, а и много други хора, които направиха немалко, не се споменават, за съжаление.“

А за самата Рада Петкова, едно от авторитетните имена във фотожурналистиката, тези 30 години са нещото, което е отминало като един дъх. Връщайки лентата назад, тя си спомня за онази еуфория, която тогава ни беше завладяла. Как всички ходехме пеша и тичахме от рано сутрин до късно вечер по многобройните събития и бързахме да се приберем по редакциите и да ги отразим навреме.

„Но това бяха едни страхотни емоции – вълнува се Рада, - които, в интерес на истината, бяха излъгани. И точно затова тази изложба е такава – всеки от колегите е пуснал каквото иска – мечки, които и тях сега ги няма по софийските улици, просяци, политици. Но кадрите са и иносказателни за времето, което беше.Това се те, българските фоторепортери, чиято професия в последно време започва да се елиминира. Нароиха се едни, които грабват айфона и си мислят, че са черешката на тортата. А нашият труд си заслужава да бъде оценен, и то подобаващо, защото вече май ставаме изчезващ вид.“

Слушам Рада Петкова, която ми разказва за изложбата, а в гласа й долавям несамо емоцията от спомените, радостта от събитието, което е събрало много от фотолетописците, било то на минали, било и на настоящи събития, а също и болка за днешното пренебрежение към този толкова труден занаят.

Разказаното в образи и снимки от фоторепортерите кара всеки не само да се върне назад в спомените си, а да се замисли каква цена е платил всеки един години наред, тичащ по дирите на събитията и героите от снимките, за това колко пъти те са били насаме и единствено в епицентъра на погроми или протести с риска дали ще се приберат здрави в редакциите или при семействата си. И без да бъда патетична, ще кажа, че през тези 30 лета да си фоторепортер или репортер се беше попадение в десетката, защото имаше за какво да разкажем.

Ако някой попита кое преобладава в изложбата, ще кажа: майсторството на фоторепортерите. Фотографиите на Олег Попов, Иван Григоров, Тони Тончев, Рада Петкова, Виктор Гилтяй, Надежда Чипева, Милан Христов, Евгени Димитров, Иван Захариев, Асен Тонев и др. са вълнуващи разкази за отминалото и настоящето време.

Да ме простят тези, които пропускам, но в никакъв случай това не е тенденциозно, защото няма снимка, която да не те накара, гледайки я, да не се замислиш за събитието, запечатано на нея, и това какво е произтекло от него. Но да се разказва за нещо, което може да се види, си е просто напразно, защото по-добре всеки, който иска да се върне назад в годините, може да го стори като посети Клуба на фоторепортера и види изложбата.   

Снимки на Ани Петрова, Иван Григоров и Рада Петкова

 

Сподели в
 

Толкова десетилетия вече, винаги когато я видя тази снимка, оживява детският спомен за макар и мимолетното, но неизличимо докосване до личността, влязла дълбоко в съдбата на поколения българи с опора и вяра в утрешния ден. Никола Вапцаров. Доста преди да разбера от снимката му кой беше този човек, когото видях в летните дни на 1941 година в Годеч…

06.12.2019/18:54

Едва ли има нещо по-вълнуващо от това да видиш млади колеги, отличени за качествена журналистика. И то в днешно време, когато професионализмът е на изчезване, а псевдо-новинари пълнят социалните мрежи с фалшивки. Затова и смея да кажа, че най-много ме зарадваха наградите от осмото издание „Валя Крушкина – журналистика за хората“, които бяха връчени в категорията „Журналист-надежда“.

03.12.2019/13:02

Нашумялата изложба на известния фотограф, посветена на Прехода, гостува и в галерия "Оборище 5" в София от 3 до 5 декември. На откриването й днес се събраха много почитатели на безпогрешния фотообектив на Иван Стоименов.

02.12.2019/20:40

Навръх 82-годишнината на скъпия ни колега Величко Хинов - известен журналист, филмов критик, сценарист и писател - СБЖ му честити рождения ден и му пожелава още много вдъхновения за неговата несекваща творческа енергия. Публикуваме и стихотворно поздравление до рожденика от Стефан Таулов.

02.12.2019/13:49

Отразяващият протест край Хеброн на Западния бряг фоторепортер Муат Амарнех бе уцелен в окото от взривяващ се на по-малки парченца куршум. Една от металните части се е забила толкова близо до мозъка му, че лекарите не смеят да я извадят. Кампанията за солидарност с него и с други пострадали от израелски репресии палестински журналисти продължава да се разраства.

02.12.2019/12:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки