Начало
 
 

Журналисти се надпреварват на корта през ноември при майско време

11.11.2019 /15:45 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове на СБЖ, премериха сили в 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти

„Септември ще бъде май!”, беше възкликнал  поетът. „Ноември ще бъде май!”, го допълни обаче Георги Дончев, председател на Тенис клуб „Журналист”. И призова  всички колеги – любители на този красив спорт да се включат във вече 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти.

И наистина, представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове, при това дългогодишни, на СБЖ замениха този уикенд (9 и 10 ноември) лаптопи, микрофони, фотоапарати и ТВ- камери с ...ракети за тенис. Заредиха мобилните си телефони за снимки с приятели и съперници, но преди всичко собствените си „батерии” с енергия и „хъс” за победи на корта.

Георги Дончев, оглавяващ ТК „Журналист” почти пожизнено, от 1993 г. насам, беше като че ли получил уверения лично от Свети Петър за слънчево и тихо време. Небето и температурите бяха наистина майски, а дъждец поръси едва на закриването на първенството в неделя, колкото да навлажни малко кортовете на столичния спортен комплекс „ДЕМА”, „изсушени” от горещите битки на тях.

Поставихме и първия рекорд!  Никога досега във вече 123-годишната история на родния тенис не е било провеждано официално състезание през ноември (?!) на открито. Какво да се прави? Журналистите трябва да бъдат „пионери” поне в някои сфери

Иначе

големият победител в 36-ото ни първенство  стана

43-годишният вещ тенис коментатор Николай Драгиев ( ТВ „Евроспорт”). Той грабна купата поединично в „младежката” група (до 45 г.), а също така се окичи със златен медал и на двойки в тандем с политическия наблюдател на ТВ „Европа” Георги Харизанов.

Първите, които поздравиха двойния шампион, бяха неговата съпруга Татяна Манова и двамата им сина Иван и Борис.  

Светлият лъч на „журналистическия Уимбълдън”-2019 носеше името Светлин.  Да, Светлин Йочев от ТВ+ отстъпи с 3:6 на финала пред технически превъзхождащия го Ники Драгиев, но показа много грамотен и агресивен стил на игра. Още в първия кръг той преодоля съпротивата на миналогодишния победител в „младшата” група Петьо Борисов и сложи край на мераците на тенис коментатора на Max Sport  за нова титла.

Не всички обаче знаят, че Светлин е „звезда” и в журналистическия футбол. Той е стълб в националния отбор на България за журналисти, воден от колегата от в. „24 часа” Найден Тодоров, председател на Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ). Нещо повече, на неотдавнашното първенство по футбол на Югоизточна Европа за журналисти в Шифок (Унгария), където България се окичи със сребро, именно Светлин Йочев спечели и приза "Най-добър играч за 2019 г.”.

Впрочем Найден Тодоров доведе на кортовете на „ДЕМА” още един титуляр от футболния отбор, превъплътил се успешно и в тенисист - Мартин Томанов (Sportal BG). Тодоров не пропусна да направи с тях ...«продуктово позициониране»  на бъдещия  голям международен тенис турнир у нас - ATP Sofia Open, снимайки ги с неговото лого.

Драматична бе и

борбата сред „наивниците на средна възраст” – 45-60 г.

Там първото място си оспорваха изключително амбициозните и в журналистиката,  и в тениса Крум Савов и Асен Григоров.

Колко е важно обаче да имаш силен спаринг партньор!  А именно такъв има Крум (livenews.bg) в лицето на своя син, 12-годишния също Крум, но младши. Той е сред най-добрите у нас в своята възрастова група, има вече 8 спечелени турнира, а през декември м.г. игра и в Манакор, Майорка (Испания) – родното място на Рафаел Надал и се срещна лично с легендата.

Наистина Крум Савов-баща е подобрил видимо играта си благодарение на «уроците» от малкия Крум и успя да вземе връх и над Асен Григоров (TennisKafe), завоювайки първото място.

Впрочем Асен също се постара да попие от вдъхновението на младите и упорито тренираше преди мача волета на ...циментовата площадка пред клубната сграда на „ДЕМА”  с още по-невръстното синче на спортната двойка Йоана Андреева (сп. «Хайком») и Бойко Васев (сп. „Go Guide”). Макар и една 6-годишен,  Даниел вече умело върти малката си ракетка и отправяше опасни удари към „чичко Асен”. Впрочем Дани още в количка беше на самия корт, докато майка му Йоана се бореше за поредната шампионска титла.

Дано тези деца: Крум Савов, Даниел Васев, 10-годишната Йохана – дъщеричката на Цвети Гагарова (спортен редактор в „Канал 3”) и суперталантливия актьор Герасим Георгиев (Геро), синовете на Николай Драгиев, порасналата вече Йоана (дъщеря на Десислава Кулелиева от „24 часа”) и др. тръгнат по пътя на журналистиката, та да влеят свежа кръв и в нейната тенис гилдия.

Защото

оредяват редиците и на т.нар. желязна гвардия

която до неотдавна беше и най-многобройна. Това е „ядрото” от журналисти –тенисисти, с което преди 36 години беше поставено началото на тези турнири и вървеше заедно през най-славните години на журналистическия тенис у нас.

„А бяхме млади и хубави,  а сега сме само И!”, шегуват се те. Сега те вече играха в „старшата” група над 60 г., макар че доста са надхвърлили 60-те. Пример за жизненост и активност на всички дава вече 84-годишният Александър (Санко) Обрешков – кинорежисьор с филми, награждавани и в чужбина (напр. игралната лента „Бъди благословена”), член и на СБЖ. 

Сред „ветераните” е и Любомир Михайлов, може би „най-старшият”  все още постоянно работещ журналист у нас. Възпитаник на страхотната школа на БТА, неин кореспондент в Кайро и Ню Йорк,  до неотдавна външнополитически редактор в  „Стандарт”, сега Любо се труди основно за в. «Китай днес».

Финалът в тази група бе повторение на финала от световното първенство по тенис за журналисти в «Албена» през 2014 г. – Тодор Попов (Max Sport) срещу Борислав Костурков (УС на СБЖ). Срещата показа каква тактическа зрялост е придобил Тошко от постоянното коментиране на големи тенис мачове на „синия екран” по Max Sport и той се наложи над пишещия тези редове.

При дамите с ракети (общо 8) възрастови групи ...нямаше. Та кой би дръзнал да им зададе такъв неджентълменски въпрос за годините?!  А и техният вид беше толкова младежки, при това без диети и сауни.

И така в групата No Age („Без възраст”) триумфира Йоана Андреева  от сп. „HiComm”.  Йоана, запалила по тениса и привлякла на корта както своя съпруг Бойко Васев, така и малкия Дани, надигра на финала друга също неколкократна журналистическа шампионка Десислава  Кулелиева (в. „24 часа”), която е много добра и на ски пистите. Енергичната фоторепортерка на „24 часа”, авторка и на интересни фотоизложби за архитектурата на София, се реваншира обаче на двойки. Там Деси грабна златните медали заедно с Биляна Караманолева (сп. „Фют”).

И когато на закриването на 36-ото първенство председателят на ТК „Журналист” Георги Дончев и главният съдия Елена Андонова поднесоха купите и медалите на призьорите, заръси дъжд. Така веднага влязоха в действие и червените сувенирни чадъри – награди от веригата спортни магазини „Спорт депо”. Това, разбира се, ни най-малко не означава, че над родната журналистика е разпънат някакъв ...чадър.

Ваучерите за безплатен преглед на зрението и намаление при поръчка на диоптрови очила, предоставени от някои оптически фирми, пък ще послужат на колегите да виждат догодина по-добре и ...попаденията на топките в корта. Пък дано и участниците в този хубав традиционен турнир догодина бъдат повече!!!

Автор на този текст е членът на УС на СБЖ Борислав КОСТУРКОВ - основател на журналистическите турнири по тенис, сега само със ...сребърен медал.

Снимки Автора

 

Сподели в
 

Толкова десетилетия вече, винаги когато я видя тази снимка, оживява детският спомен за макар и мимолетното, но неизличимо докосване до личността, влязла дълбоко в съдбата на поколения българи с опора и вяра в утрешния ден. Никола Вапцаров. Доста преди да разбера от снимката му кой беше този човек, когото видях в летните дни на 1941 година в Годеч…

06.12.2019/18:54

Едва ли има нещо по-вълнуващо от това да видиш млади колеги, отличени за качествена журналистика. И то в днешно време, когато професионализмът е на изчезване, а псевдо-новинари пълнят социалните мрежи с фалшивки. Затова и смея да кажа, че най-много ме зарадваха наградите от осмото издание „Валя Крушкина – журналистика за хората“, които бяха връчени в категорията „Журналист-надежда“.

03.12.2019/13:02

Нашумялата изложба на известния фотограф, посветена на Прехода, гостува и в галерия "Оборище 5" в София от 3 до 5 декември. На откриването й днес се събраха много почитатели на безпогрешния фотообектив на Иван Стоименов.

02.12.2019/20:40

Навръх 82-годишнината на скъпия ни колега Величко Хинов - известен журналист, филмов критик, сценарист и писател - СБЖ му честити рождения ден и му пожелава още много вдъхновения за неговата несекваща творческа енергия. Публикуваме и стихотворно поздравление до рожденика от Стефан Таулов.

02.12.2019/13:49

Отразяващият протест край Хеброн на Западния бряг фоторепортер Муат Амарнех бе уцелен в окото от взривяващ се на по-малки парченца куршум. Една от металните части се е забила толкова близо до мозъка му, че лекарите не смеят да я извадят. Кампанията за солидарност с него и с други пострадали от израелски репресии палестински журналисти продължава да се разраства.

02.12.2019/12:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки