Начало
 
 

Журналисти се надпреварват на корта през ноември при майско време

11.11.2019 /15:45 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове на СБЖ, премериха сили в 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти

„Септември ще бъде май!”, беше възкликнал  поетът. „Ноември ще бъде май!”, го допълни обаче Георги Дончев, председател на Тенис клуб „Журналист”. И призова  всички колеги – любители на този красив спорт да се включат във вече 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти.

И наистина, представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове, при това дългогодишни, на СБЖ замениха този уикенд (9 и 10 ноември) лаптопи, микрофони, фотоапарати и ТВ- камери с ...ракети за тенис. Заредиха мобилните си телефони за снимки с приятели и съперници, но преди всичко собствените си „батерии” с енергия и „хъс” за победи на корта.

Георги Дончев, оглавяващ ТК „Журналист” почти пожизнено, от 1993 г. насам, беше като че ли получил уверения лично от Свети Петър за слънчево и тихо време. Небето и температурите бяха наистина майски, а дъждец поръси едва на закриването на първенството в неделя, колкото да навлажни малко кортовете на столичния спортен комплекс „ДЕМА”, „изсушени” от горещите битки на тях.

Поставихме и първия рекорд!  Никога досега във вече 123-годишната история на родния тенис не е било провеждано официално състезание през ноември (?!) на открито. Какво да се прави? Журналистите трябва да бъдат „пионери” поне в някои сфери

Иначе

големият победител в 36-ото ни първенство  стана

43-годишният вещ тенис коментатор Николай Драгиев ( ТВ „Евроспорт”). Той грабна купата поединично в „младежката” група (до 45 г.), а също така се окичи със златен медал и на двойки в тандем с политическия наблюдател на ТВ „Европа” Георги Харизанов.

Първите, които поздравиха двойния шампион, бяха неговата съпруга Татяна Манова и двамата им сина Иван и Борис.  

Светлият лъч на „журналистическия Уимбълдън”-2019 носеше името Светлин.  Да, Светлин Йочев от ТВ+ отстъпи с 3:6 на финала пред технически превъзхождащия го Ники Драгиев, но показа много грамотен и агресивен стил на игра. Още в първия кръг той преодоля съпротивата на миналогодишния победител в „младшата” група Петьо Борисов и сложи край на мераците на тенис коментатора на Max Sport  за нова титла.

Не всички обаче знаят, че Светлин е „звезда” и в журналистическия футбол. Той е стълб в националния отбор на България за журналисти, воден от колегата от в. „24 часа” Найден Тодоров, председател на Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ). Нещо повече, на неотдавнашното първенство по футбол на Югоизточна Европа за журналисти в Шифок (Унгария), където България се окичи със сребро, именно Светлин Йочев спечели и приза "Най-добър играч за 2019 г.”.

Впрочем Найден Тодоров доведе на кортовете на „ДЕМА” още един титуляр от футболния отбор, превъплътил се успешно и в тенисист - Мартин Томанов (Sportal BG). Тодоров не пропусна да направи с тях ...«продуктово позициониране»  на бъдещия  голям международен тенис турнир у нас - ATP Sofia Open, снимайки ги с неговото лого.

Драматична бе и

борбата сред „наивниците на средна възраст” – 45-60 г.

Там първото място си оспорваха изключително амбициозните и в журналистиката,  и в тениса Крум Савов и Асен Григоров.

Колко е важно обаче да имаш силен спаринг партньор!  А именно такъв има Крум (livenews.bg) в лицето на своя син, 12-годишния също Крум, но младши. Той е сред най-добрите у нас в своята възрастова група, има вече 8 спечелени турнира, а през декември м.г. игра и в Манакор, Майорка (Испания) – родното място на Рафаел Надал и се срещна лично с легендата.

Наистина Крум Савов-баща е подобрил видимо играта си благодарение на «уроците» от малкия Крум и успя да вземе връх и над Асен Григоров (TennisKafe), завоювайки първото място.

Впрочем Асен също се постара да попие от вдъхновението на младите и упорито тренираше преди мача волета на ...циментовата площадка пред клубната сграда на „ДЕМА”  с още по-невръстното синче на спортната двойка Йоана Андреева (сп. «Хайком») и Бойко Васев (сп. „Go Guide”). Макар и една 6-годишен,  Даниел вече умело върти малката си ракетка и отправяше опасни удари към „чичко Асен”. Впрочем Дани още в количка беше на самия корт, докато майка му Йоана се бореше за поредната шампионска титла.

Дано тези деца: Крум Савов, Даниел Васев, 10-годишната Йохана – дъщеричката на Цвети Гагарова (спортен редактор в „Канал 3”) и суперталантливия актьор Герасим Георгиев (Геро), синовете на Николай Драгиев, порасналата вече Йоана (дъщеря на Десислава Кулелиева от „24 часа”) и др. тръгнат по пътя на журналистиката, та да влеят свежа кръв и в нейната тенис гилдия.

Защото

оредяват редиците и на т.нар. желязна гвардия

която до неотдавна беше и най-многобройна. Това е „ядрото” от журналисти –тенисисти, с което преди 36 години беше поставено началото на тези турнири и вървеше заедно през най-славните години на журналистическия тенис у нас.

„А бяхме млади и хубави,  а сега сме само И!”, шегуват се те. Сега те вече играха в „старшата” група над 60 г., макар че доста са надхвърлили 60-те. Пример за жизненост и активност на всички дава вече 84-годишният Александър (Санко) Обрешков – кинорежисьор с филми, награждавани и в чужбина (напр. игралната лента „Бъди благословена”), член и на СБЖ. 

Сред „ветераните” е и Любомир Михайлов, може би „най-старшият”  все още постоянно работещ журналист у нас. Възпитаник на страхотната школа на БТА, неин кореспондент в Кайро и Ню Йорк,  до неотдавна външнополитически редактор в  „Стандарт”, сега Любо се труди основно за в. «Китай днес».

Финалът в тази група бе повторение на финала от световното първенство по тенис за журналисти в «Албена» през 2014 г. – Тодор Попов (Max Sport) срещу Борислав Костурков (УС на СБЖ). Срещата показа каква тактическа зрялост е придобил Тошко от постоянното коментиране на големи тенис мачове на „синия екран” по Max Sport и той се наложи над пишещия тези редове.

При дамите с ракети (общо 8) възрастови групи ...нямаше. Та кой би дръзнал да им зададе такъв неджентълменски въпрос за годините?!  А и техният вид беше толкова младежки, при това без диети и сауни.

И така в групата No Age („Без възраст”) триумфира Йоана Андреева  от сп. „HiComm”.  Йоана, запалила по тениса и привлякла на корта както своя съпруг Бойко Васев, така и малкия Дани, надигра на финала друга също неколкократна журналистическа шампионка Десислава  Кулелиева (в. „24 часа”), която е много добра и на ски пистите. Енергичната фоторепортерка на „24 часа”, авторка и на интересни фотоизложби за архитектурата на София, се реваншира обаче на двойки. Там Деси грабна златните медали заедно с Биляна Караманолева (сп. „Фют”).

И когато на закриването на 36-ото първенство председателят на ТК „Журналист” Георги Дончев и главният съдия Елена Андонова поднесоха купите и медалите на призьорите, заръси дъжд. Така веднага влязоха в действие и червените сувенирни чадъри – награди от веригата спортни магазини „Спорт депо”. Това, разбира се, ни най-малко не означава, че над родната журналистика е разпънат някакъв ...чадър.

Ваучерите за безплатен преглед на зрението и намаление при поръчка на диоптрови очила, предоставени от някои оптически фирми, пък ще послужат на колегите да виждат догодина по-добре и ...попаденията на топките в корта. Пък дано и участниците в този хубав традиционен турнир догодина бъдат повече!!!

Автор на този текст е членът на УС на СБЖ Борислав КОСТУРКОВ - основател на журналистическите турнири по тенис, сега само със ...сребърен медал.

Снимки Автора

 

Сподели в
 

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

Известният журналист раздаде автографи върху „Живея в светлина” в Павилион 11 на издателска къща „Хермес”. Биографичната книга за големия художник, напуснал ни преди две години, ще бъде представена и на 12 септември в къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан, откъдето е родом Никола Манев.

09.09.2020/20:38

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

06.09.2020/14:27

Голям интерес привлякоха празниците на българското кино с прожекции в новото лятно кино на МДЖ край Варна, изложбата „Велики Преслав - историята на цял народ” и диксусионният форум „Развитие на културния туризъм в Североизточна България”

31.08.2020/19:06

Ярко и многоцветно е тематичното издание на списанието, посветено на юбилея в българо-виетнамското приятелство. Освен двустранните връзки, са представени и постиженията на 100-милионната държава в Югоизточна Азия, която удивлява света със 7-процентния си икономически растеж и с устойчивото си развитие.

22.08.2020/13:45

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки