Радиа и телевизии в Боливия превзети от превратаждии, журналистите малтретирани

10.11.2019 /12:22 | Източник: TeleSur/Resumen Latinoamericano Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Директорът на боливийското синдикално радио Хосе Арамайо бе завързан за дърво и малтретиран от демонстранти срещу президента Ево Моралес. Снимка: Туитър

Демонстранти противници на президента Ево Моралес окупираха в Ла Пас две държавни медии - телевизия Bolivia TV и радио Патрия Нуева (Radio Patria Nueva), както и радиото на Единната синдикална централа на трудещите се селяни. Работещите в медиите журналисти и служители бяха малтретирани.

"Бяхме изгонени насила, след като получихме заплахи от лицата, които се бяха събрали пред сградата", съобщи за АФП директорът на Radio Patria Nueva Иван Малдонадо.

Няколко десетки служители напуснаха сградата, където се помещават двете медии, като се държаха за ръце, засипани с обиди от около 300 души, които ги обвиняват, че обслужват интересите на президента Ево Моралес. Двете медии вече излъчват само музика, съобщава БТА, позовавайки се на АФП.

Бил е завързан за дърво и бит директорът на също атакуваното радио на Единната синдикална централа на трудещите се селяни Хосе Арамайо, което бе документирано и със снимки в Туитър.

Президентът Ево Моралес осъди действията на протестиращите, като написа в Туитър: "Те твърдят, че защитават демокрацията, но действат като диктатура". 

"Апелирам за диалог с четирите партии, които спечелиха места в парламента на последните общи избори на 20 октомври", заяви Моралес в реч на военното летище Ел Алто. Той призова за подкрепа от папата, правозащитниците и международните организации като ООН срещу "антидемократичните групи", които са започнали "държавен преврат" в Боливия, и прикани разбунтувалите полицаи да прекратят неподчинението.

Полицаите започнаха протест на 8 ноември, искайки увеличение на заплатите заради допълнителните натоварвания, свързани с противостоене на демонстрациите, кипнали след изборите на 20 октомври. Пазителите на реда уверяват, че исканията им не са политически, а само икономически.

В изборите на 20 октомври нов президентски мандат спечели Ево Моралес, както сочат официалните резултати. Опозицията обаче отказва да ги признае и алармира за изборни измами, стартирайки ожесточени протести. По време на безредиците бяха атакувани и подпалени редица институции на държавата, на националния избирателен орган, на местните власти и т.н. Нападнати и малтретирани бяха различни представители на управляващата партия "Движение към социализъм".

По искане на самия Моралес в страната бе проведен одит на изборния процес, осъществен от мисия на Организацията на американските държеви. Без да е установила нередности в състоялото се на 20 октомври гласуване, на 9 ноември мисията препоръча заради ескалацията на напрежението изборите да се проведат отново.

Ево Моралес прие препоръката и обяви, че изборният резултат от 20 октомври ще бъде анулиран и ще се проведе ново гласуване.

Социалните мрежи са пълни с драматични обръщения на привърженици на Моралес, активисти на "Движението към социализъм", както и на многобройни организации на местното индианско население, че в страната се осъществява "фашистки" и "раситски" преврат, като на брутални побоища и репресии са подложени всички поддържници на президента.

 

Сподели в
 

Около 400 млади журналисти представиха своите проекти и участваха в създаването на нови по време на състоялия се в Санкт Петербург ХІV Международен медиен форум „Диалог на културите“. Обединявайки се, те се надяват, че ще осъществят в живота си главната идея на организаторите на събитието – да разрушат лъжливите стереотипи и да изведат сътрудничеството между журналистите на нова позиция.

29.11.2019/14:52

На 4 декември т.г. Европейският център за свобода на медиите (ECPMF) заедно с Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и с подкрепата на Европейската комисия организират международна пресконференция-дискусия на тема „Как медиите и полицията да си взаимодействат най-успешно”.

27.11.2019/19:03

Френските медийни организации подадоха жалба срещу Google до органа за конкуренция на страната заради отказа на американския интернет гигант да плати за показване на тяхното съдържание. Този ход създава битка на правния фронт с Google по нов закон за авторското право на ЕС, който може да има огромни последствия за бъдещето на пресата.

21.11.2019/17:44

Съд за тежки престъпления в Истанбул потвърди присъдите, които по-рано беше издал срещу група журналисти, редактори и служители в опозиционния вестник „Джумхуриет“.

21.11.2019/17:15

Гугъл въвежда нови, по-строги правила за политическа реклама. В изявлението на компанията се казва, че с оглед на събитията от последните месеци, споровете за онлайн представянето на политически идеи и желaнието да се укрепи доверието в демократичните процеси, е необходим нов подход.

21.11.2019/17:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки