Форум на ОССЕ в Москва за свободата и сигурността на медиите

07.11.2019 /15:42 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СЖР/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Москва беше домакин на конференцията „Свободата на медиите и сигурността на журналистите в Русия и в региона на ОССЕ: предизвикателства и възможности в епохата на цифровите технологии“.

В представителния международен форум взеха участие известни журналисти, високопоставени чиновници, лидери на обществени организации, представители на социалните мрежи и блогъри.

Сред основните разисквани теми бяха свободата на словото и плурализма в руските медии и тези на територията на ОССЕ, сигурността на журналистите, фалшивите новини и медийната дезинформация, както и саморегулацията на медиите. От особено значение,според участниците, е проблемът със сигурността на журналистите и свободата на медиите да бъдат критични и безкомпромисни.

По данни на председателя на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов, след като през май заработи Центърът за специализиран мониторингq в него са постъпили над 300 случая за нарушаване правата на журналистите, като най-много са отбелязани арести на журналисти, което се определя като възпрепятстване на професионалната им работа.

Владимир Генадиевич заяви, че оглавяваната от него организация твърдо се противопоставя срещу повишаването на глобите и ограничителните мерки за чуждестранните медии. Има опасност глобите, които налагат за нарушаване на изборното законодателство, да нараснат сто пъти, смята председателят на СЖР, като от 30 хиляди да достигнат до 3,4 милиона рубли.

Соловьов отбеляза, че очаква до края на годината  да заработи и регистърът за фалшиви новини на Роскомнадзор. Ведомството има намерение да пусне на своя сайт отворен списък на издания,интернет общности и лица, които редовно участват в разпространението на фалшиви новини. А през декември СЖР ще пусне своя сайт банер, в който ще бъдат публикувани най-отявлените нарушители, които са и най-често наказвани за разпространяване на фейк нюз.  

Потвърждение, че най-острият проблем несамо за Русия, но и за много други страни, които се водят като образец за демокрация и свобода, е сигурността на журналистите и медиите, се оказаха многото изказвания на форума по посочената тема.

Мнозина припомниха, че тя е била актуална още на миналогодишния форум, организиран от ОССЕ в Киев, на който не бяха допуснати руски журналисти, в това число и Евгений Примаков – младши, който дори имаше доклад. Но тогава Москва не отвърна с огледални мерки, както и на сегашния форум. Според Мария Захарова акредитацията за сегашната конференция е била напълно открита и без да се ограничават желаещите да участват в нея.

Във форума участваха Арлем Дезир, отговарящ в ОССЕ за свободата на медиите, и дипломат № 1на Русия Сергей Лавров. От изказването му стана ясно, че

руската страна няма намерение да въвежда ограничения за чуждестранните медии,

като бе подчертано, че това се отнася и до медийната компания Deutsche Welle,която некоректно си позволи лятото да изкаже информационна подкрепа на протестите в Москва, предшестващи местните избори, което беше определено като намеса на медиите във вътрешните работи на страната.  

„Едно е да отразяваш дадено събитие, а друго да участваш в подготовката му, което не е работа на медиите“ – каза Сергей Лавров. Той подчерта също, че МВнР не споделя инициативата на Държавната Дума за отказ да акредитира редица чуждестранни медии, включително и немският медиен концерн.

Според Лавров нарушаването на правата на представители на руските медии в страните от ОССЕ се извършва като част от кампанията за ограничаването на руския език в света, на което правозащитниците трябва да обърнат внимание в полза защитата на уникалната руска идентичност. А на ограничаването и възпрепятстването на работата на руските медии, какъвто е случаят в Украйна, вече се гледа като на политическа цензура в ХХІ век.

Беше отделено особено внимание на ролята на ОССЕ и лично на Арлем Дезир за освобождаването на арестуваните в Украйна руски журналисти. Особен интерес предизвика и участието на изпълнителния директор на МИА „Русия днес“ Кирил Вишински, който неотдавна беше пуснат от затвора и се завърна в Русия.

От изявлението на Арлем Дезир стана ясно, че в ОССЕ са определили неговото съдебно дело от особен характер. „За нас делото и освобождаването на Кирил Вишински са особени, тъй като там са участвали две страни на ОССЕ“ – заяви на конференцията Дезир. Руският журналист предаде на представителя на ОССЕ списък на задържаните в Киев журналисти, както и такъв, включващ медиите, на които Украйна отказва акредитация, „сваляни от влаковете и лишавани от визи“.

А шефът на Роскомнадзор Александър Жаров препоръча ОССЕ да организира всяка година на своя територия обсъждане по тази толкова наболяла и важна тема. „Смятам, че ако всяка година се провежда активен диалог на територията на ОССЕ за свободата на словото и плурализма на медиите, би било идеално“ – е убеден Жаров. Той заяви,че ведомството, което оглавява, е констатирало, че постепенно започва да намалява броят на законодателните нарушения спрямо работата на руските медии. И ако преди те са били 6,5 хиляди, през 2018-та са 3 хиляди, а за тази година много по-малко.               

Снимки Анвар Галеев и Владимир Соловьов

Сподели в
 

Около 400 млади журналисти представиха своите проекти и участваха в създаването на нови по време на състоялия се в Санкт Петербург ХІV Международен медиен форум „Диалог на културите“. Обединявайки се, те се надяват, че ще осъществят в живота си главната идея на организаторите на събитието – да разрушат лъжливите стереотипи и да изведат сътрудничеството между журналистите на нова позиция.

29.11.2019/14:52

На 4 декември т.г. Европейският център за свобода на медиите (ECPMF) заедно с Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и с подкрепата на Европейската комисия организират международна пресконференция-дискусия на тема „Как медиите и полицията да си взаимодействат най-успешно”.

27.11.2019/19:03

Френските медийни организации подадоха жалба срещу Google до органа за конкуренция на страната заради отказа на американския интернет гигант да плати за показване на тяхното съдържание. Този ход създава битка на правния фронт с Google по нов закон за авторското право на ЕС, който може да има огромни последствия за бъдещето на пресата.

21.11.2019/17:44

Съд за тежки престъпления в Истанбул потвърди присъдите, които по-рано беше издал срещу група журналисти, редактори и служители в опозиционния вестник „Джумхуриет“.

21.11.2019/17:15

Гугъл въвежда нови, по-строги правила за политическа реклама. В изявлението на компанията се казва, че с оглед на събитията от последните месеци, споровете за онлайн представянето на политически идеи и желaнието да се укрепи доверието в демократичните процеси, е необходим нов подход.

21.11.2019/17:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки