Форум на ОССЕ в Москва за свободата и сигурността на медиите

07.11.2019 /15:42 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СЖР/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Москва беше домакин на конференцията „Свободата на медиите и сигурността на журналистите в Русия и в региона на ОССЕ: предизвикателства и възможности в епохата на цифровите технологии“.

В представителния международен форум взеха участие известни журналисти, високопоставени чиновници, лидери на обществени организации, представители на социалните мрежи и блогъри.

Сред основните разисквани теми бяха свободата на словото и плурализма в руските медии и тези на територията на ОССЕ, сигурността на журналистите, фалшивите новини и медийната дезинформация, както и саморегулацията на медиите. От особено значение,според участниците, е проблемът със сигурността на журналистите и свободата на медиите да бъдат критични и безкомпромисни.

По данни на председателя на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов, след като през май заработи Центърът за специализиран мониторингq в него са постъпили над 300 случая за нарушаване правата на журналистите, като най-много са отбелязани арести на журналисти, което се определя като възпрепятстване на професионалната им работа.

Владимир Генадиевич заяви, че оглавяваната от него организация твърдо се противопоставя срещу повишаването на глобите и ограничителните мерки за чуждестранните медии. Има опасност глобите, които налагат за нарушаване на изборното законодателство, да нараснат сто пъти, смята председателят на СЖР, като от 30 хиляди да достигнат до 3,4 милиона рубли.

Соловьов отбеляза, че очаква до края на годината  да заработи и регистърът за фалшиви новини на Роскомнадзор. Ведомството има намерение да пусне на своя сайт отворен списък на издания,интернет общности и лица, които редовно участват в разпространението на фалшиви новини. А през декември СЖР ще пусне своя сайт банер, в който ще бъдат публикувани най-отявлените нарушители, които са и най-често наказвани за разпространяване на фейк нюз.  

Потвърждение, че най-острият проблем несамо за Русия, но и за много други страни, които се водят като образец за демокрация и свобода, е сигурността на журналистите и медиите, се оказаха многото изказвания на форума по посочената тема.

Мнозина припомниха, че тя е била актуална още на миналогодишния форум, организиран от ОССЕ в Киев, на който не бяха допуснати руски журналисти, в това число и Евгений Примаков – младши, който дори имаше доклад. Но тогава Москва не отвърна с огледални мерки, както и на сегашния форум. Според Мария Захарова акредитацията за сегашната конференция е била напълно открита и без да се ограничават желаещите да участват в нея.

Във форума участваха Арлем Дезир, отговарящ в ОССЕ за свободата на медиите, и дипломат № 1на Русия Сергей Лавров. От изказването му стана ясно, че

руската страна няма намерение да въвежда ограничения за чуждестранните медии,

като бе подчертано, че това се отнася и до медийната компания Deutsche Welle,която некоректно си позволи лятото да изкаже информационна подкрепа на протестите в Москва, предшестващи местните избори, което беше определено като намеса на медиите във вътрешните работи на страната.  

„Едно е да отразяваш дадено събитие, а друго да участваш в подготовката му, което не е работа на медиите“ – каза Сергей Лавров. Той подчерта също, че МВнР не споделя инициативата на Държавната Дума за отказ да акредитира редица чуждестранни медии, включително и немският медиен концерн.

Според Лавров нарушаването на правата на представители на руските медии в страните от ОССЕ се извършва като част от кампанията за ограничаването на руския език в света, на което правозащитниците трябва да обърнат внимание в полза защитата на уникалната руска идентичност. А на ограничаването и възпрепятстването на работата на руските медии, какъвто е случаят в Украйна, вече се гледа като на политическа цензура в ХХІ век.

Беше отделено особено внимание на ролята на ОССЕ и лично на Арлем Дезир за освобождаването на арестуваните в Украйна руски журналисти. Особен интерес предизвика и участието на изпълнителния директор на МИА „Русия днес“ Кирил Вишински, който неотдавна беше пуснат от затвора и се завърна в Русия.

От изявлението на Арлем Дезир стана ясно, че в ОССЕ са определили неговото съдебно дело от особен характер. „За нас делото и освобождаването на Кирил Вишински са особени, тъй като там са участвали две страни на ОССЕ“ – заяви на конференцията Дезир. Руският журналист предаде на представителя на ОССЕ списък на задържаните в Киев журналисти, както и такъв, включващ медиите, на които Украйна отказва акредитация, „сваляни от влаковете и лишавани от визи“.

А шефът на Роскомнадзор Александър Жаров препоръча ОССЕ да организира всяка година на своя територия обсъждане по тази толкова наболяла и важна тема. „Смятам, че ако всяка година се провежда активен диалог на територията на ОССЕ за свободата на словото и плурализма на медиите, би било идеално“ – е убеден Жаров. Той заяви,че ведомството, което оглавява, е констатирало, че постепенно започва да намалява броят на законодателните нарушения спрямо работата на руските медии. И ако преди те са били 6,5 хиляди, през 2018-та са 3 хиляди, а за тази година много по-малко.               

Снимки Анвар Галеев и Владимир Соловьов

Сподели в
 

Пандемията от коронавируса нанесе сериозен удар и върху медиите. Намаляването на приходите и преминаването към работа от дистанция принуди издателите на печатните медии в Русия да изоставят големите офиси. Те предпочитат да наемат по-малки и по-евтини за поддръжка офиси.

14.08.2020/18:53

Чужди журналисти влязоха в прословутия Институт по вирусология в Ухан, където има лаборатория с ниво на биосигурност P4. Става въпрос за американски екип - журналисти от NBC, съобщава Радио Китай.

14.08.2020/11:04

С.В. Дейт чака пет години да попита президента на САЩ Доналд Тръмп един въпрос: "Господин Президент, след три години и половина (президентство), съжалявате за всички, всички лъжи, които изговорихте на американския народ?".

14.08.2020/10:37

След като поредната група руски журналисти бяха освободени от ареста в Минск, завърнали се в Москва, те разказаха за жестокостта, на която са били подложени от органите на реда в беларуската столица, където отразяваха изборите за президент.

13.08.2020/16:40

Зам- председателят на Беларуската асоциация на журналистите Борис Горецкий оповести, че за изминалата седмица в неговата страна са били задържани повече от 50 журналисти и други медийни работници, като местонахождението на много от тях е неизвестно.

12.08.2020/13:31

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки