Начало
 
 

Уникална журналистическа енциклопедия „Хората от центъра на Азия“

31.10.2019 /20:05 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Надежда Антуфиева (в дясно) по време на Международния медиен фестивал "Цяла Русия 2019" в Сочи

За всеки, занимаващ се с журналистика, посещението в република Тува е повече от информационен шок. И това е така, защото ще се запознае как с подкрепата на Съюза на журналистите в Тува редакцията на вестник „Центърът на Азия“ създава забележителна енциклопедия за хората и техния живот от район в света, който не е на първите страници на вестниците и в главните новини на телевизиите, но те имат своите материални и духовни богатства, на които може да им се завижда - многотомника „Хората от центъра на Азия“.

Проектът вече е дал на читателите шест огромни тома и е привлякъл вниманието несамо на жителите на Тува, а и на различни региони в Русия, а държавниците са респектирани от това, което правят тувинските журналисти. Дори последният том от поредицата е реализиран с безвъзмездната финансова помощ от президента на Руската федерация за развитие на гражданското общество, осигурена от Фонда за президентски субсидии, с подкрепата на регионалния Съюз на журналистите на Тува, редакцията на в. „Центърът на Азия“ и в рамките на проекта „Мобилно училище за толерантност без езикови и етнически бариери, на базата на многоетническата обществена библиотека на Съюза на журналистите в Тува. Изданието е художествено-публицистично и в енциклопедичен формат с много илюстрации, дело на известни фоторепортери, работещи във вестника. Всеки благородно би завидял и на архивните снимки, които са използвани. „Хората от центъра на Азия“ е история за съдбата на хората в Тува и съвременна Русия. Автор на проекта е Надежда Антуфиева, която вече над 20 години е главен редактор на в. „Центърът на Азия“ и е сред известните руски журналисти, носители на много награди, като повечето от тях са за проекта „Хората от центъра на Азия“. Тя е носител и на новоучредената през 2019 г. държавна награда „Заслужил журналист на РФ“. За нея в Тува казват, че е пример за това, как се прави честна и обективна журналистика. Самата Надежда Мухарбековна твърди, че вестникът, който ръководи, е нейното трето дете. От излизането на първия му брой през1991 г. до ден днешен негова главна тема си остава човекът. „И не великият, и не известният, а просто човекът, с цялата негова неповторима съдба, която не се размива във вечността, а се запазва в историята - е убедена Антуфиева.- Вестникът ни е за тези, които обичат Тува и нейните хора.“ Огромна  работа е извършил екипът на изданието, което е събрало съдбите на много тувинци. Това са интервюта, репортажи, портрети и разкази за обикновените хора, направили немалко в живота си за своя край. Между кориците на петте тома са намерили място съдбите на представители на различни националности, вероизповедания, професии и възрасти – исторически и съвременни портрети на жители на Тува, и живеещи в различни кътчета на Русия и чужбина техни земляци и приятели на републиката, намираща се в центъра на Азия.“И това не е само историята на Тува в лица – това е историята на страната, илюстрирана с архивни и съвременни фотографии“ – е убедена Надежда Антуфиева.

Първият том на „Хората от центъра на Азия“ излиза през 1998 г. и в него са събрани 50 човешки съдби. Днес обаче този неголям по обем и формат том вече е библиографска рядкост. След неговото отпечатване екипът на вестника решава, че не е достатъчно само един том и че трябва да има продължение и така се стига до вторият (2001 г.), който вече е в енциклопедичен формат и съдържа 92 разказа и интервюта за живота на хората от Тува. През 2006-та се появява на бял свят и третият, съдържащ 110 очерци, интервюта и 36 спомена на ветерани и деца от военните години под надслова „Ние – децата на войната и победата“. Четвъртата книга „Хората от центъра на Азия“ (2011 г.) включва 115 човешки съдби, а петата (2014 г.) съдържа 58 съдби, както и нещо ново – 15кръстословици под мотото „Хората от центъра на Азия“, съставени по материали от петте тома и „препитващи“ за историята и съвременността на република Тува и нейните много и различни връзки в областта на историята и културата на Русия и света. Попълването им се оказва за мнозина увлекателно занимание,от което може да се научи много. Особеното при този том е това, че той вижда бял свят в годината, когато се отбелязва 100-годишнината от присъединяването на Тува към Русия и едновековния юбилей на столицата на републиката - Кизил. Факт е вече и шестото издание на „Хората от центъра на Азия“.

Поредицата вече си има своите многобройни читатели. Всеки нов том е посрещан с голям интерес, защото се оказва,че той става най-добрият помощник, най-вече за младите хора, които да знаят своята история, култура и бит, и то не скучно, а чрез интересните разкази на героите, които остават своята диря в аналите на Тува. Всъщност това е една идея, която защо и да не стане цел и изпитание за медии и от други страни, за които запазването на паметта и духовното богатство е неотменно условие за достойно място в съвременния свят.

 Снимки от книгата

Сподели в
 

Ще бъдат отличени най-четени съвременни български автори, най-активни читатели, успешни партньори и дарители, медии

14.12.2019/20:46

Проектът на фондация „Ценности“ представи изискано съчетание на история и високи технологии в Музео ди Рома. Бившата първа дама Антонина Стоянова представи при небивал успех в Рим изложбата „България през стъклото на времето“.

14.12.2019/11:04

Както казват древните китайци: „Да живееш в интересно време“. Та въпреки това наше „интересно" време, животът ни поднесе и едно приятно преживяване, което се случи в Литературния клуб „Перото“. Оказа се, че пространството отесня от събралите се на представянето на книгата на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски”.Сред тях бяха не само любопитни да се докоснат до необикновената съдба на руския благородник, но и негови приятели и близки.

13.12.2019/18:39

Книгата е бял том с 350 страници и десетки черно-бели илюстрации. Отпечатана е от местното издателство „Фабер”, с твърди корици е и е кръстена кратичко – „Търновските кметове”.

13.12.2019/17:09

Изложба, посветена на художника на Плевенската панорама Николай Овечкин, бе открита в Плевен. Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на Овечкин и е експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

12.12.2019/18:23

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки