Начало
 
 

Уникална журналистическа енциклопедия „Хората от центъра на Азия“

31.10.2019 /20:05 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Надежда Антуфиева (в дясно) по време на Международния медиен фестивал "Цяла Русия 2019" в Сочи

За всеки, занимаващ се с журналистика, посещението в република Тува е повече от информационен шок. И това е така, защото ще се запознае как с подкрепата на Съюза на журналистите в Тува редакцията на вестник „Центърът на Азия“ създава забележителна енциклопедия за хората и техния живот от район в света, който не е на първите страници на вестниците и в главните новини на телевизиите, но те имат своите материални и духовни богатства, на които може да им се завижда - многотомника „Хората от центъра на Азия“.

Проектът вече е дал на читателите шест огромни тома и е привлякъл вниманието несамо на жителите на Тува, а и на различни региони в Русия, а държавниците са респектирани от това, което правят тувинските журналисти. Дори последният том от поредицата е реализиран с безвъзмездната финансова помощ от президента на Руската федерация за развитие на гражданското общество, осигурена от Фонда за президентски субсидии, с подкрепата на регионалния Съюз на журналистите на Тува, редакцията на в. „Центърът на Азия“ и в рамките на проекта „Мобилно училище за толерантност без езикови и етнически бариери, на базата на многоетническата обществена библиотека на Съюза на журналистите в Тува. Изданието е художествено-публицистично и в енциклопедичен формат с много илюстрации, дело на известни фоторепортери, работещи във вестника. Всеки благородно би завидял и на архивните снимки, които са използвани. „Хората от центъра на Азия“ е история за съдбата на хората в Тува и съвременна Русия. Автор на проекта е Надежда Антуфиева, която вече над 20 години е главен редактор на в. „Центърът на Азия“ и е сред известните руски журналисти, носители на много награди, като повечето от тях са за проекта „Хората от центъра на Азия“. Тя е носител и на новоучредената през 2019 г. държавна награда „Заслужил журналист на РФ“. За нея в Тува казват, че е пример за това, как се прави честна и обективна журналистика. Самата Надежда Мухарбековна твърди, че вестникът, който ръководи, е нейното трето дете. От излизането на първия му брой през1991 г. до ден днешен негова главна тема си остава човекът. „И не великият, и не известният, а просто човекът, с цялата негова неповторима съдба, която не се размива във вечността, а се запазва в историята - е убедена Антуфиева.- Вестникът ни е за тези, които обичат Тува и нейните хора.“ Огромна  работа е извършил екипът на изданието, което е събрало съдбите на много тувинци. Това са интервюта, репортажи, портрети и разкази за обикновените хора, направили немалко в живота си за своя край. Между кориците на петте тома са намерили място съдбите на представители на различни националности, вероизповедания, професии и възрасти – исторически и съвременни портрети на жители на Тува, и живеещи в различни кътчета на Русия и чужбина техни земляци и приятели на републиката, намираща се в центъра на Азия.“И това не е само историята на Тува в лица – това е историята на страната, илюстрирана с архивни и съвременни фотографии“ – е убедена Надежда Антуфиева.

Първият том на „Хората от центъра на Азия“ излиза през 1998 г. и в него са събрани 50 човешки съдби. Днес обаче този неголям по обем и формат том вече е библиографска рядкост. След неговото отпечатване екипът на вестника решава, че не е достатъчно само един том и че трябва да има продължение и така се стига до вторият (2001 г.), който вече е в енциклопедичен формат и съдържа 92 разказа и интервюта за живота на хората от Тува. През 2006-та се появява на бял свят и третият, съдържащ 110 очерци, интервюта и 36 спомена на ветерани и деца от военните години под надслова „Ние – децата на войната и победата“. Четвъртата книга „Хората от центъра на Азия“ (2011 г.) включва 115 човешки съдби, а петата (2014 г.) съдържа 58 съдби, както и нещо ново – 15кръстословици под мотото „Хората от центъра на Азия“, съставени по материали от петте тома и „препитващи“ за историята и съвременността на република Тува и нейните много и различни връзки в областта на историята и културата на Русия и света. Попълването им се оказва за мнозина увлекателно занимание,от което може да се научи много. Особеното при този том е това, че той вижда бял свят в годината, когато се отбелязва 100-годишнината от присъединяването на Тува към Русия и едновековния юбилей на столицата на републиката - Кизил. Факт е вече и шестото издание на „Хората от центъра на Азия“.

Поредицата вече си има своите многобройни читатели. Всеки нов том е посрещан с голям интерес, защото се оказва,че той става най-добрият помощник, най-вече за младите хора, които да знаят своята история, култура и бит, и то не скучно, а чрез интересните разкази на героите, които остават своята диря в аналите на Тува. Всъщност това е една идея, която защо и да не стане цел и изпитание за медии и от други страни, за които запазването на паметта и духовното богатство е неотменно условие за достойно място в съвременния свят.

 Снимки от книгата

Сподели в
 

По случай своята 60-годишнина Националното училище по изкуствата (НУИ) „Панайот Пипков” в Плевен организира вътрешноучилищен конкурс за ново лого на училището.

13.07.2020/18:51

С дълбока покруса днес многобройни ярки личности в обществения и културния ни живот, повечето - бивши възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", споделят болката си от загубата на първата директорка на НГДЕК Гергина Тончева.

12.07.2020/14:19

Актьорът Владо Карамазов може да се похвали с поредно постижение в областта на фотографията. Звездата на Народния театър се класира в Топ 35 в международния конкурс 35Awards.

12.07.2020/12:17

Изцяло ремонтираният язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка” бе открит официално. Именно на инженерния гений на генерал Едуард Тотлебен се дължи превземането на Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

10.07.2020/19:18

Подетата инициатива е и за създаването на световна онлайн платформа „Малки културни посланици”. Подкрепят я най-големите китайски медии. Целта е децата да споделят чрез видеоматериали отношението си към личности, действащи на предните линии в борбата срещу пандемията от коронавирус.

10.07.2020/12:49

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки